SEO is een van de grootste toverwoorden van de online wereld. Je hebt er ongetwijfeld wel al van gehoord. Maar wat is SEO nu precies?
Sommigen denken dat SEO een toverspreuk is die je website onmiddellijk naar de top drie van de Google resultaten pagina knalt. Maar er komt wel heel wat meer bij kijken. En al zeker niet onmiddellijk.
Als je die kennis gebruikt en met veel zorg aanbrengt dan komen de resultaten. En ik moet eerlijk toegeven, dit is het dichtste bij echte magie dat we kunnen komen in de digitale wereld.
Hoe de SEO magie werkt is niet zo makkelijk uit te leggen. Het omvat namelijk alle praktijken die je kan uitvoeren dat een positieve impact kan hebben op de organische groei van je website. Als je nu denkt ‘dat is een beetje vaag’, dan heb je het helemaal juist! Ruim en vaag is zowat de beste omschrijving dat je kan geven aan zoekmachine optimalisatie. Gelukkig zijn er blogs als deze die toch wel licht kunnen schijnen op deze kwestie.
Wat is SEO?
SEO staat voor Search Engine Optimization, oftewel zoekmachineoptimalisatie. Maar wat is de betekenis van SEO nu in de praktijk?
Denk eens aan die keren dat je Google opende en iets intypte om een antwoord of oplossing te vinden. Die resultaten die je ziet? Die zijn niet zomaar willekeurig, dit zijn de felbegeerde organische zoekresultaten.
Websites, blogs en online winkels concurreren allemaal om die topplaatsen in de zoekresultaten. Ze doen dit door hun inhoud en technische aspecten van hun sites te optimaliseren, zodat zoekmachines ze gemakkelijker kunnen vinden en hoger kunnen rangschikken op de search engine results page (SERP).
In het hart van SEO ligt de wens om de gebruikerservaring te verbeteren. Of je nu op zoek bent naar het beste vegetarische recept, de dichtstbijzijnde fietsenwinkel of hoe je je planten water geeft, SEO zorgt ervoor dat je de meest relevante en kwalitatieve resultaten krijgt voor jouw zoekopdracht. En in deze dynamische digitale wereld is het belangrijker dan ooit om ervoor te zorgen dat jouw content niet verloren gaat in de zee van informatie op het web!
White hat SEO en Black hat SEO
White hat SEO volgt ethische richtlijnen om websites te optimaliseren voor zoekmachines, gericht op echte waarde voor bezoekers. Hierbij staat duurzaamheid en kwaliteit voorop. Black hat SEO daarentegen gebruikt manipulatieve technieken om snel hogere rankings te behalen, maar brengt het risico met zich mee om door zoekmachines te worden gestraft.
Hoewel het meestal wat genouanceerder is dan enkel wit of zwart, is het wel goed om rekening te houden dat er verschillende methodes zijn om je doel te bereiken.
Wat is het belang van SEO voor jouw bedrijf?
Het belang van SEO voor jouw bedrijf kan nauwelijks worden overschat. In een wereld waarin het merendeel van de consumenten online begint met zoeken, is zichtbaarheid in zoekmachines essentieel voor elke onderneming.
Stel je voor: jouw bedrijf biedt een fantastisch product of een ongeëvenaarde dienst aan, maar zonder SEO kunnen potentiële klanten je moeilijk vinden. Ze eindigen dan wellicht bij je concurrenten, simpelweg omdat die beter zichtbaar zijn in Google of andere zoekmachines.
Een geoptimaliseerde website trekt niet alleen meer bezoekers, maar zorgt ook voor relevantere bezoekers. Dit betekent dat de mensen die op jouw website terechtkomen, actief op zoek zijn naar wat jij te bieden hebt, wat de kans op conversie vergroot.
Bovendien biedt SEO een van de beste ROI’s in de wereld van online marketing. Terwijl betaalde advertenties en zoekmachine adverteren slechts tijdelijke resultaten bieden voor elk bedrag dat je uitgeeft, kunnen de effecten van SEO jarenlang aanhouden.
Wat valt er zoal onder SEO
Eerst en vooral is de sleutel naar succes weten hoe Google werkt. Zonder te weten hoe een zoekmachine werkt kan je namelijk niet gaan optimaliseren. En dat is nu precies waar SEO om draait.
Omdat SEO zo een brede term is kunnen we het opdelen in drie grote subgroepen. Deze groepen worden ook wel de drie pijlers van de SEO genoemd.
Deze drie pijlers zijn website techniek, website content en autoriteit.
Wat is SEO website techniek
Website techniek kan je een beetje zien als een gezondheids check up voor jouw website. Je controleert dan hoe goed alles werkt en als er geen kwaaltjes zijn. Steken die toch de kop op, dan moeten we die optimaliseren.
Wat we moeten verstaan over Google is dat zoekmachines enkel en alleen de beste content willen. Door goede content aan te bieden aan gebruikers, zorgt de zoekmachine er voor dat alle gebruikers gelukkig blijven.
Mensen die een positieve ervaring hebben met de zoekmachine zullen terugkeren net omdat ze tevreden zijn.
Als je goed wil scoren is het een must om een snelle, efficiënte en gebruiksvriendelijke website aan te bieden.
Ook is je techniek bepalend hoe goed zoekmachines jouw website kunnen lezen en opslaan.
Als je je website techniek nakijkt, controleer je onder andere:
- Je url-structuur
- Je laadtijden van de website
- Robot-txt bestanden
- XML sitemap indienen en aanmaken
- Je interne link structuur
- SSL-certifikaat
- De core web vitals
Dat is een hele boterham als je geen kaas gegeten hebt van SEO. Laat je echter niet afschrikken en neem even de tijd om het allemaal goed te bekijken. Heb je interesse in hoe dit allemaal werkt en hoe je dit kan controleren? Lees dan zeker mijn complete gids over SEO voor beginners.
Website content
Website content of inhoud in het Nederlands, is exact wat het zegt dat het is. Dit is de inhoud van je webpagina’s. Dit kan tekst zijn, maar ook foto’s of video’s. Deze pijler kan ook je ook wel terug vinden als on page SEO.
Zoals je je wel kan inbeelden is ook dit van onschatbare waarde. Het is namelijk de inhoud van jouw website dat laat weten aan je klanten waar dit allemaal over gaat. Zonder content zou je website helemaal niks kunnen verkopen.
Het eerste waar we aan denken als het gaat over content, zijn zoekwoorden. Zoekwoorden zijn bepaalde woorden die internet gebruikers gebruiken om een bepaalde zoekopdracht uit te voeren. Deze zijn bepalen voor hoe duidelijk en hoe vindbaar je content zal zijn eenmaal deze online staat.
Wat hier erg belangrijk is om rekening mee te houden is de zoekintentie. Dit is de intentie achter de zoekopdracht van een gebruiker op Google.
Als een gebruiker een bepaalde zoekopdracht ingeeft op een zoekmachine dan verwachten ze ook een antwoord. Dat antwoord moet aansluiten bij de intentie. Doet het dat niet dan is je website niet relevant genoeg (volgens Google) en zal je zakken in de zoekresultaten.
Een voorbeeld:
Een gebruiker is online op zoek naar een gratis t-shirt. Om zo een t-shirt te vinden gaat hij op zoek naar een wedstrijd om deze te winnen. Hij tikt het zoekwoord “t-shirt wedstrijd” in op Google. De zoekresultaten die je hier krijgt zijn allerhande wedstrijd t-shirts van voetbal ploegen tot wielrenners.
Dit is een mooi voorbeeld van een zoekintentie dat niet matcht bij de zoekopdracht.
Heb je zelf een website dan is het van groot belang om je af te vragen hoe goed je zoekwoorden aansluiten bij de zoekintentie.
Eenmaal je weet wat de zoekintentie is van je klanten dan kan je je content gaan optimaliseren. Dit doe je door onder andere:
- Een goede titelstructuur te gebruiken
- Meta titels en beschrijvingen toe te voegen
- Afbeeldingen toe te voegen
- Leesbaarheid te controleren
- Alt-tekst toe te voegen aan je afbeeldingen
- Betere content te schrijven voor je webpagina’s
Autoriteit en linkbuilding
Bij zowel de techniek als content heb je steeds het heft zelf in handen gehad. Bij Autoriteit ben je echter voor het grootste deel afhankelijk van de goedheid en gewilligheid van anderen. Autoriteit staat ook wel bekend als off page SEO.
Google meet namelijk je autoriteit door te kijken naar het aantal unieke links dat je krijgt van externe websites. Deze websites hebben het liefst zelf een hoge autoriteit en bevinden zich binnen dezelfde niche als jou.
Krijg je veel links naar je website dan is dit een signaal aan Google dat jij een expert bent binnen je gebied. Je biedt geweldige content aan en anderen beamen dat. Doordat je content zo goed is dat anderen hem delen, krijg je een boost in je ranking.
Om autoriteit te winnen kan je erg goede content schrijven en hopen dat je links krijgt. Je kan echter ook actief op zoek gaan naar mogelijkheden om te linken naar jouw website. Deze techniek noemt link-building.
Hoe werkt SEO?
Begrijpen van zoekmachines voor search engine optimization en organische zoekresultaten
Op het meest fundamentele niveau is SEO of zoekmachine optimalisatie het proces om je website te optimaliseren zodat zoekmachines deze beter kunnen begrijpen.
Zoekmachines zoals Google, Bing, Yahoo en DuckDuckGo gebruiken zogenaamde ‘crawlers’ om het internet te doorzoeken en de inhoud van websites te indexeren. Deze informatie wordt vervolgens gebruikt om te bepalen welke websites het meest relevant zijn voor specifieke zoekopdrachten.
Trefwoorden en content
Een van de kerncomponenten van search engine optimization is het identificeren en integreren van relevante zoekwoorden – dit zijn de woorden en zinnen die mensen in zoekmachines invoeren. Door relevante en kwalitatief hoogwaardige content te creëren die bepaalde zoekwoorden bevat, laat je zoekmachines weten waar jouw website over gaat.
Hiersoor is de kans groter dat je website wordt getoond wanneer iemand naar die zoekwoorden zoekt.
Hogere ranking krijg je samen met organisch verkeer als je de belangrijkste zoekwoorden per thema op een pagina verwerkt in je relevante content.
Technische SEO
Naast content zijn er technische aspecten van je website die geoptimaliseerd moeten worden. Dit omvat zaken zoals de laadsnelheid van je site, mobiele responsiviteit, de structuur van je URL’s, en hoe je websitecode is gestructureerd met onder andere interne links.
Een goed geoptimaliseerde website maakt het voor zoekmachines gemakkelijker om te begrijpen waar je site over gaat en kan je rankings positief beïnvloeden.
Deze ranking factoren verwerken op je webpagina wanneer je je website optimaliseert zorgt er voor dat je website scoort op belangrijke zoekwoorden.
Backlinks en autoriteit voor zoekmachine optimalisatie
Backlinks, oftewel externe links van andere websites naar de jouwe, zijn een cruciale factor in SEO. Ze fungeren als een soort stem van vertrouwen in de ogen van zoekmachines. Vaak vind je deze ook terug onder de term off-page SEO of linkbuilding.
Als betrouwbare, hoogwaardige websites naar jou linken, kan dit je ‘autoriteit’ in je branche verhogen, wat kan leiden tot hogere rankings. Het aantal links en de relevantie is een ballans oefening waar velen mee worstelen. Vaak is de beste manier om hier mee aan de slag te gaan het inhuren van een linkbuilding expert.
Gebruikerservaring en engagement
Zoekmachines zijn geëvolueerd en kijken nu ook naar hoe bezoekers met je website omgaan. Factoren zoals bouncepercentage, paginaweergaven en de tijd die op de site wordt doorgebracht, kunnen allemaal invloed hebben op je SEO-prestaties. Het leveren van een gebruiksvriendelijke ervaring wordt niet alleen beloond door je bezoekers maar ook door zoekmachines.
Veelvoorkomende SEO-mythes
In de wereld van zoekmachineoptimalisatie circuleren tal van mythes die voor verwarring zorgen. Een van de meest gehoorde is dat ‘het overvloedig gebruik van zoekwoorden je ranking zal verbeteren’. Hoewel zoekwoorden belangrijk zijn, kan ‘keyword stuffing’ (het overmatig gebruik ervan) juist een negatieve invloed hebben op je positie binnen zoekmachines.
Een andere populaire mythe is dat ‘eenmaal geoptimaliseerd, altijd geoptimaliseerd’. SEO is een doorlopend proces; het is essentieel om updates, veranderingen in zoekmachine-algoritmen en de behoeften van gebruikers bij te houden.
Ten slotte denken velen dat ‘SEO enkel draait om rankings’. Echter, hoge rankings zonder kwalitatieve content of een goede gebruikerservaring zullen weinig conversies opleveren.
Hoe begin je met SEO? Onze SEO tips voor beginners
Als je net begint met SEO, kan het landschap overweldigend lijken. Maar vrees niet, de eerste stappen zijn eenvoudiger dan je zou denken. Want hoe werkt seo nu ook weer? Hier heb je een aantal goede tips om mee te starten.
Begin met een diepgaand keyword-onderzoek. Begrijp welke zoekwoorden relevant zijn voor jouw niche en welke door je doelgroep worden gebruikt.
Vervolgens optimaliseer je de inhoud van je website rond deze zoekwoorden, waarbij je zorgt voor kwalitatieve, waardevolle en relevante content.
Werk aan de technische aspecten van je website, zoals een snelle laadtijd, een mobielvriendelijk ontwerp en een heldere navigatiestructuur.
Vergeet niet om je website te linken met relevante en kwalitatieve backlinks, en blijf je inzetten voor het leveren van een uitstekende gebruikerservaring.
Als laatste SEO tip: wees geduldig. SEO-resultaten verschijnen niet van de ene op de andere dag, maar de vruchten van je inspanningen zijn het wachten waard.
Wat is SEO, samengevat
SEO staat dus voor een alles omvattende term die veel skills en geduld vereist. Je moet op de hoogte zijn van website techniek, een goede content creator zijn en strategisch kunnen denken om hogere posities te krijgen.
Daarnaast is geduld en leergierigheid een absolute must om te blijven groeien binnen je branche. Het is een onderdeel van digitale marketing met erg weinig grenzen en veel vraagtekens.
Ben je op zoek naar een goede SEO, pas dan steeds op voor mensen die snelle resultaten beloven. Zoekmachine optimalisatie is een lange termijn strategie met veel mogelijkheden.
Heb je toch liever snelle resultaten dan is SEA misschien iets voor jou bedrijf?
Meer SEO tips om zelf aan de slag te gaan met betere zoekmachine resultaten? Neem dan zeker een kijkje naar onze verschillende blog artikels.
Bekijk hier onze SEO en SEA diensten:
Google mijn Bedrijf, SEO copywriting, Technische SEO, SEO advies, SEO consultant, SEO analyse, SEO bureau, Lokale SEO specialist, YouTube SEO, Linkbuilding bedrijf, SEA, Google Ads