Wat is lokale SEO? Geef een boost aan je lokale vindbaarheid.

In de wereld van lokale SEO is de digitale etalage net zo belangrijk is als de fysieke. In een tijdperk waarin ‘in de buurt’ zoeken de norm is geworden, kan lokale SEO het geheime wapen zijn dat jouw onderneming onderscheidt van de rest.

Waarom is lokale vindbaarheid cruciaal voor jouw succes? Denk even na over hoe vaak je zelf ‘iets in de buurt’ hebt gezocht. Die zoekopdrachten zijn gouden kansen voor lokale ondernemers. Het optimaliseren van je online aanwezigheid voor lokale zoekopdrachten kan ervoor zorgen dat jouw bedrijf bovenaan die lijst verschijnt in lokale zoekresultaten.

In dit artikel nemen we je mee door het wat, waarom en hoe van lokale SEO. We duiken in de strategieën die je lokale zichtbaarheid een enorme boost kunnen geven, en we onthullen de tips en trucs die je helpen om de concurrentie een stapje voor te zijn.

Of je nu net begint met het opbouwen van je online aanwezigheid of al een gevestigde speler bent, onze gids zal je voorzien van de kennis en hulpmiddelen om de lokale zoekresultaten te domineren.

Aan de slag met je lokale SEO?
Spreek met een expert!

Wat is Lokale SEO?

Lokale SEO, of lokale zoekmachineoptimalisatie, is het optimaliseren van jouw online zichtbaarheid om meer klanten uit je directe omgeving te trekken. Het is een strategische aanpak waarmee je ervoor zorgt dat jouw bedrijf opvalt in lokale zoekopdrachten, zoals ‘fietsenmaker in Antwerpen’ of ‘bakkerij in de buurt’.

Dit proces gaat verder dan alleen het kiezen van de juiste zoekwoorden; het omvat het optimaliseren van je Google Mijn Bedrijf-profiel, verzamelen van lokale recensies, en het verzekeren dat jouw contactgegevens consequent en nauwkeurig vermeld staan over het hele web. Da’s local seo op zen best.

Door lokale SEO toe te passen, vergroot je de kans aanzienlijk dat potentiële klanten jou vinden op het moment dat ze naar jouw diensten of producten zoeken. Je wordt een zichtbare speler binnen de lokale gemeenschap.

Waarom is lokale vindbaarheid belangrijk?

Lokale vindbaarheid is essentieel omdat het de brug slaat tussen jouw bedrijf en de lokale consument die klaar is om te kopen. Mensen zoeken steeds vaker naar producten en diensten ‘in de buurt’, wat betekent dat ze een directe behoefte hebben.

Een sterke lokale online aanwezigheid zorgt ervoor dat jouw bedrijf wordt gezien door mensen die de intentie hebben om actie te ondernemen.

Het is niet alleen een kwestie van gevonden worden, het gaat ook om vertrouwen opbouwen. Lokale recensies en een prominente plaats in lokale zoekresultaten versterken de geloofwaardigheid van jouw bedrijf, wat cruciaal is voor het aantrekken van nieuwe potentiële klanten.

Hoe start je met lokale SEO?

Beginnen met lokale SEO betekent eerst en vooral dat je de basis goed moet hebben. Zorg ervoor dat je Google Mijn Bedrijf-profiel compleet en up-to-date is. Dit is jouw digitale visitekaartje en de eerste indruk die veel potentiële klanten zullen hebben. Voeg foto’s toe, zorg voor nauwkeurige contactgegevens, en beschrijf je diensten duidelijk.

Daarna is het tijd om je website te optimaliseren voor lokale zoekwoorden en ervoor te zorgen dat je NAP-gegevens (naam, adres, telefoonnummer) consistent zijn over alle vermeldingen heen. Dit doe je door lokale landingspagina’s te maken voor lokale zoektermen.

Begin met het creëren van content die relevant is voor je lokale publiek en zorg ervoor dat je website mobielvriendelijk is, aangezien veel lokale zoekopdrachten via mobiele apparaten gebeuren. Enkel door rekening te ghouden met alle aspecten zul je in de lokale organische zoekresultaten terecht komen.

Aan de slag met je lokale SEO?
Spreek met een expert!

Wat is een goede lokale seo strategie?

Een effectieve lokale SEO-strategie is veelzijdig en dynamisch en zal verschillen per sector en locatie. Zo zijn bepaalde steden en regios competitiever per sector. Denk maar aan grootsteden bijvoorbeeld.

Ongeacht de locatie waar je gevestigd bent, het begint altijd met grondig onderzoek doen naar lokale zoekwoorden en het begrijpen van wat jouw lokale klanten zoeken. Gebruik deze zoekwoorden in de metadata van je website, in de headers, en in de content zelf.

Zorg ervoor dat je website snel laadt, gebruiksvriendelijk is en een duidelijke call-to-action heeft. Bouw lokale backlinks op door samen te werken met andere lokale bedrijven en deel te nemen aan gemeenschapsevenementen. Maak gebruik van sociale media om je lokale betrokkenheid te tonen en interactie te hebben met je klanten. Lokale evenementen zijn ook een erg goede manier om wat extra vertrouwen te winnen, maar deze horen misschien niet meer helemaal bij het lokale SEO verhaal.

Ten slotte, analyseer en monitor je prestaties met behulp van tools zoals Google Analytics, en stel je strategie bij waar nodig om zo aanwezig mogelijk te zijn in de lokale resultaten.

Lokale zoekresultaten verbeteren met de juiste zoekwoorden

Om je lokale zoekresultaten een serieuze boost te geven, moet je allereerst de juiste zoekwoorden gebruiken. Dat zijn de ‘magische woordjes’ die jouw buren intikken als ze zoeken naar wat jij aanbiedt.

Maar hey, we gaan niet zomaar gokken wat die woorden zijn. Gebruik gratis SEO tools zoals Google Keyword Planner om erachter te komen welke termen in jouw regio trending zijn. En wees specifiek; ‘verse croissants in Brugge’ heeft waarschijnlijk minder concurrentie dan gewoon ‘bakkerij’.

Door deze specifieke zoekwoorden slim in je websitecontent, titels en beschrijvingen te verwerken, vertel je zoekmachines precies waar jij sterk in bent en in welke buurt. Zo word je sneller gevonden door de juiste mensen en potentiële klanten die precies nodig hebben wat jij aanbiedt.

Hoe vind je jouw relevante lokale zoekopdrachten

Vind de zoekopdrachten die er echt toe doen voor jouw lokale publiek door je oren en ogen open te houden. Wat vragen klanten als ze binnenkomen? Welke woorden gebruiken ze? Deze inzichten zijn goud waard.

Combineer dit met een beetje spioneren bij je concurrenten: welke termen gebruiken zij? Met tools als Ubersuggest of Semrush kun je ontdekken welke zoekwoorden in jouw niche en regio het goed doen.

En vergeet niet om ook te denken aan variaties en synoniemen. Zo dek je alle bases en zorg je ervoor dat je zichtbaar bent, ongeacht hoe iemand zoekt.

Dan als laatste, wanneer je een lijstje hebt gemaakt met relevante zoekwoorden, ga je deze opzoeken in Google Keywordplanner om te kijken hoeveel volume of verkeer er op deze verschillende lokale zoekwoorden zit.

Met deze informatie maak je een grote kans om in de lokale organische resultaten tevoorschijn te komen.

Optimaliseer voor elke lokale zoekopdracht

Nu je de juiste zoekwoorden hebt, is het tijd om ze te laten werken. Begin met de basis: zorg dat je titels en meta-beschrijvingen ze bevatten. Maar daar stoppen we niet. We zorgen ervoor dat ook de teksten op je website deze termen bevatten, op een natuurlijke en leesbare manier natuurlijk.

En wat dacht je van een blogpost over de leukste activiteiten in jouw stad, met een kleine shout-out naar jouw diensten?

Elke pagina moet een doel hebben en een kans zijn om te scoren in die lokale zoekopdrachten. En vergeet je afbeeldingen niet – zelfs die kunnen geoptimaliseerd worden met lokale termen in hun bestandsnamen en alt-teksten. Zo is elke hoek van je online aanwezigheid een stap naar betere vindbaarheid.

Lokale zoekmachine optimalisatie: 10 Tips voor een betere vindbaarheid

1. Maak Google mijn bedrijf aan voor je lokale SEO

Google Mijn Bedrijf, het Google Bedrijfsprofiel, is je eerste stap naar lokale zichtbaarheid. Het is jouw digitale uithangbord direct in de zoekresultaten van Google. Door het aanmaken van een profiel, verschijn je niet alleen in de lokale zoekopdrachten, maar ook in de local 3 pack op Google Maps.

Zorg dat je alle informatie invult: van de precieze locatie tot de openingstijden en van foto’s van je zaak tot eventuele aanbiedingen. Een volledig en actueel Google Bedrijfsprofiel kan het vertrouwen van je klanten vergroten en hen de informatie geven die ze nodig hebben om voor jouw bedrijf te kiezen.

Denk eraan om regelmatig updates te posten en op reviews te reageren, want interactie wordt door Google beloond met betere zichtbaarheid. Zeker voor lokale zoekopdrachten is Google maps en het Google Bedrijfsprofiel een erg krachtige tool.

2. Connecteer Google met Bing bedrijfsprofiel

screenshot van Google mijn BedrijfsprofielHoewel Google de gigant is, is Bing nog steeds relevant. Maak daarom ook een Bing Bedrijfsprofiel aan om je zichtbaarheid te vergroten.

Het process is vrij eenvoudig doordat je je Google account kunt koppelen aan bing en zo alle gegevens kunt importeren. Op deze manier kom je ook tevoorschijn in de lokale resultaten op Bing.

Door consistentie in je informatie over verschillende platforms te behouden, bouw je aan een sterke online aanwezigheid. Vergeet niet om ook hier je profiel up-to-date te houden en de kracht van Bing’s netwerk te gebruiken om nieuwe klanten aan te trekken.

3. Verzamel reviews in je bedrijfsprofiel

Klantreviews zijn onmisbaar voor lokale SEO. Ze bieden sociale bewijskracht en verhogen het vertrouwen in je bedrijf. Moedig tevreden klanten aan om hun ervaringen te delen op je Google Bedrijfsprofiel en Bing Bedrijfsprofiel.

Positieve beoordelingen kunnen potentiële klanten over de streep trekken. Bovendien geven reviews zoekmachines signalen van betrokkenheid en relevantie, wat je lokale ranking kan verbeteren. Wees niet bang voor negatieve reviews; een goed opgeloste klacht kan soms zelfs meer vertrouwen wekken dan een onberispelijke beoordeling.

4. Download en lees ons gratis Google Bedrijfsprofiel ebook

We hebben een ebook samengesteld waarin we diep duiken in de mogelijkheden van het Google Bedrijfsprofiel en lokale zoekmachine optimalisatie.

Deze gratis resource staat boordevol tips en trucs die je direct kunt toepassen. Van het optimaliseren van je bedrijfsomschrijving tot het inzetten van posts voor promoties, ons ebook gidst je door alle functies die je kunnen helpen om de lokale markt te veroveren. Til je Lokale SEO naar een nieuw niveau met onze gratis ebook vook lokale bedrijven.

Aan de slag met je lokale SEO?
Spreek met een expert!

5. Zorg voor duidelijke diensten pagina’s

Elke dienst die je aanbiedt, verdient zijn eigen plek op je website. Duidelijke dienstenpagina’s helpen niet alleen je klanten om snel de informatie te vinden die ze zoeken, maar ze zijn ook cruciaal voor zoekmachines om de context van je aanbod te begrijpen.

Gebruik heldere titels, beschrijf je diensten gedetailleerd en zorg voor relevante trefwoorden. Dit maakt het makkelijker voor zoekmachines om je pagina’s te indexeren en te ranken voor de juiste zoekopdrachten. Enkel met goede landingspagina’s kun je je lokale vindbaarheid verbeteren.

6. Ga een stap verder met locatie specifieke pagina’s

Als je bedrijf een vaste of meerdere locaties heeft, is het essentieel om locatiespecifieke pagina’s te creëren. Deze pagina’s moeten informatie bevatten die specifiek is voor elke fysieke locatie, zoals adres, lokale aanbiedingen, en zelfs testimonials van klanten uit de regio.

Deze aanpak helpt niet alleen mensen in de buurt om je te vinden, maar het versterkt ook de lokale relevantie van je website in de ogen van zoekmachines.

Voor een goede lokale vindbaarheid starten we met het vinden van relevante lokale zoektermen. Dan matchen we de pagina aan de lokale zoekintentie zodat we weten welk type content er op de landingspagina moet komen.

Een goed voorbeeld van lokale keywords zijn; ‘SEO bureau Merelbeke’, ‘Tuinman Eeklo’, ‘Schilderwerken Aalst’… Dit i stelkens gelinkt aan een lokale zoekopdracht waarbij lokale bedrijven zichtbaar zijn.

7. Vraag een link aan lokale partners

Lokale backlinks van partners uit de buurt zijn een signaal van vertrouwen voor zoekmachines. Het is net alsof een buurman je aanbeveelt; het bouwt vertrouwen op binnen de gemeenschap.

Probeer samenwerkingen aan te gaan met andere lokale ondernemers en vraag of zij naar jouw website willen linken. Dit kan gaan om een wederzijdse promotie of het delen van expertise. Een sterke lokale linkbuilding strategie kan je lokale vindbaarheid aanzienlijk verbeteren.

Ook lokale kranten zijn een erg goede mogelijkheid om je linkprofiel te verbeteren in jouw regio. Niet alleen potentiële klanten, maar ook zoekmachines gaan je meer vertrouwen waardoor je tevoorschijn zult komen in de relevante zoekresultaten als iemand op zoek is naar diensten als die van jou.

8. Plaats je bedrijf in online directory’s

Online directory’s zijn de moderne gele pagina’s. Sites zoals Yelp, TripAdvisor, en lokale bedrijvengidsen kunnen je zichtbaarheid aanzienlijk verhogen.

Wees aanwezig op alle relevante platforms en zorg ervoor dat je bedrijfsinformatie overal consistent is. Dit helpt niet alleen mensen om je bedrijf te vinden, maar het versterkt ook de signalen naar zoekmachines dat je een legitiem en relevant bedrijf bent.

Vooral voor local search resultaten zijn deze erg sterk. Omdat ze informatie bevatten over je locatie en openingsuren op lokale websites geeft dit een boost aan zowel je website, als je Google Bedrijfsprofiel.

9. Voeg de local business schema.org code toe aan je website

Schema.org markup is een krachtig hulpmiddel dat zoekmachines helpt om de informatie op je website beter te interpreteren. In dit geval gaat het om lokal econtent en informatie over jouw bedrijf.

Schema.org markup is een stukje code dat je toevoegt aan je website om specifieke informatie over je bedrijf te markeren, zoals locatie, openingstijden, en klantbeoordelingen. Deze code fungeert als een gids voor zoekmachines, waardoor ze relevante informatie over je bedrijf gemakkelijker kunnen identificeren en weergeven. Dit resulteert niet alleen in een betere positionering in zoekresultaten, maar ook in een rijkere, meer informatieve weergave die potentiële klanten aanspreekt.

Het toevoegen van deze markup kan eenvoudig zijn, zelfs voor degenen die niet technisch onderlegd zijn. Veel websitebouwplatforms bieden geïntegreerde tools of plugins om deze code zonder veel gedoe te implementeren. Door deze aanpassing te maken, zorg je ervoor dat je lokaal bedrijf beter zichtbaar is in online zoekopdrachten.

10. Vraag een expert om hulp voor een geschikte strategie

Het navigeren door de complexiteit van lokale SEO kan een uitdaging zijn, en soms is het inschakelen van een expert de beste stap die je kunt nemen. Een lokale SEO-specialist kan je helpen bij het opstellen van een op maat gemaakte strategie die past bij de unieke behoeften van jouw bedrijf.

Zij kunnen diepgaande analyses uitvoeren, je concurrentie in de gaten houden en de trends in jouw industrie volgen om ervoor te zorgen dat je strategie actueel en effectief blijft. Een expert kan je ook ondersteunen bij technische aspecten zoals het optimaliseren van je website, het correct implementeren van Schema.org markup en het bouwen van een sterk backlink-profiel.

Werk samen met een expert

Wanneer je je lokale SEO-strategie naar een hoger niveau wilt tillen, kan de hulp van een expert onmisbaar zijn. Bij Seoptified hebben de expertise en ervaring om je lokale zichtbaarheid effectief te versterken.

We kunnen je ondersteunen met alles van trefwoordonderzoek en contentcreatie tot technische optimalisatie en het opbouwen van lokale backlinks. Door samen te werken met een professional, zorg je ervoor dat je lokale SEO-inspanningen gericht en effectief zijn, wat leidt tot betere resultaten en een sterkere online aanwezigheid in jouw gemeenschap.

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Casestudies Lokale zoekmachine optimalisatie

Ontdek hoe lokale bedrijven hun zichtbaarheid en succes hebben vergroot met lokale SEO. Deze casestudies tonen concrete voorbeelden van hoe verschillende ondernemingen hun online aanwezigheid hebben verbeterd, met details over strategieën en behaalde resultaten. Leer van hun ervaringen en pas deze inzichten toe op jouw eigen lokale SEO-inspanningen.

Google Bedrijfsprofiel Casestudy

Een sterke online aanwezigheid is onmisbaar voor bedrijven in de huidige digitale maatschappij.
Het hebben van een goede website is een belangrijke eerste stap om vindbaar te zijn voor potentiële klanten, maar er zijn meer manieren om klanten te bereiken.

ijsjes - lokale seo

+217% meer klanten

Een lokaal ijssalon was op zoek naar een methode om meer klanten te krijgen. De inkomsten van dit ijssalon kwamen vooral van lokale mensen en niet van online verkeer.

Case +1180% groei

Er is voldoende concurrentie en de meeste klanten zijn op zoek naar de juiste plek via het internet. Hoewel SEO het beste werkt op lange termijn was dit bedrijf er eentje waar ik een aantal quick-wins kon binnen halen met lokale en technische SEO.

Conclusie over Lokale SEO

Lokale SEO is geen eenmalige actie, maar een doorlopend proces dat de sleutel kan zijn tot het succes van je bedrijf in het digitale tijdperk. Door je te concentreren op het optimaliseren voor zoekopdrachten in de buurt, maak je het voor potentiële klanten in jouw regio gemakkelijker om je te vinden en te vertrouwen.

Of je nu net begint of al een gevestigde naam bent in je gemeenschap, het is nooit te laat om je lokale SEO-strategie te verbeteren. Onthoud dat de wereld van SEO altijd in beweging is, dus blijf op de hoogte van de laatste trends en best practices.

Met de juiste aanpak en een beetje hulp van experts, kun je ervoor zorgen dat jouw bedrijf opvalt waar het het meest telt: in jouw lokale gemeenschap.

Veelgestelde vragen over Lokale SEO

1. Wat is lokale SEO precies?

Inhoud

Lokale SEO (lokale zoekmachineoptimalisatie) is het proces van het optimaliseren van je online aanwezigheid om meer klanten uit je lokale omgeving aan te trekken. Dit omvat het optimaliseren van je website en online profielen (zoals Google Mijn Bedrijf) om hoger te scoren in lokale zoekresultaten. Denk hierbij aan zoekopdrachten als “bakkerij in Brugge” of “kapper in de buurt”.

2. Waarom is lokale SEO belangrijk voor mijn bedrijf?

Inhoud

De meeste mensen zoeken tegenwoordig online naar lokale diensten en producten. Door lokale SEO te gebruiken, vergroot je de kans dat jouw bedrijf verschijnt in deze zoekresultaten, precies op het moment dat potentiële klanten op zoek zijn naar wat jij aanbiedt. Dit kan leiden tot meer voetverkeer in je fysieke winkel en een toename van lokale verkopen. Ook lokale concurrenten bereiken potentiële kopers op deze manier. Bereik je lokale doelgroep en versterk je positie als lokale ondernemer.

3. Hoe verschilt lokale SEO van traditionele SEO?

Inhoud

Terwijl traditionele zoeklachine optimalisatie zich richt op het verbeteren van je algemene online zichtbaarheid, concentreert lokale SEO zich specifiek op het opvallen in lokale zoekopdrachten. Dit betekent dat lokale SEO zich meer richt op locatie-specifieke zoekwoorden, lokale linkbuilding, het verkrijgen van lokale recensies, en het optimaliseren van lokale bedrijfsvermeldingen.

4. Hoe optimaliseer ik mijn bedrijf voor lokale SEO?

Inhoud

Begin met het aanmaken en optimaliseren van je Google Mijn Bedrijf-profiel, zorg ervoor dat je NAP-gegevens (naam, adres, telefoonnummer) consistent zijn op het web, verzamel lokale recensies, en optimaliseer je website voor lokale zoekwoorden. Het is ook belangrijk om lokale content te creëren die relevant is voor je doelgroep.

5. Layout and design options

Inhoud

Tincidunt elit magnis nulla facilisis. Dolor sagittis maecenas. Sapien nunc amet ultrices, dolores sit ipsum velit purus aliquet, massa fringilla leo orci.

5. Hoe lang duurt het voordat ik resultaten zie van lokale SEO?

Inhoud

Lokale SEO is een doorlopend proces, en het kan enkele maanden duren voordat je significante verbeteringen ziet. Het is belangrijk om voortdurend je strategie aan te passen en je inspanningen te monitoren. Blijf consistent met het updaten van je vermeldingen en het verzamelen van recensies om de beste resultaten te behalen.

6. Zijn recensies echt zo belangrijk voor lokale SEO?

Inhoud

Ja, recensies zijn cruciaal voor lokale SEO. Ze bieden sociale bewijskracht en verbeteren je geloofwaardigheid. Positieve recensies kunnen helpen om hoger te scoren in lokale zoekresultaten en vertrouwen op te bouwen bij potentiële klanten.

7. Hoe kan ik mijn lokale SEO-inspanningen meten?

Inhoud

Gebruik tools zoals Google Analytics om je verkeer te volgen, monitor je rangschikking in lokale zoekresultaten, en houd bij hoeveel klanten je vindt via lokale zoekresultaten. Let ook op het aantal recensies en de kwaliteit ervan, evenals de betrokkenheid op je Google Mijn Bedrijf-profiel.

Thomas is een gedreven en gepassioneerd SEO copywriter. De belangrijkste onderwerpen waar Thomas Brasseur over schrijft zijn: - SEO & Digital Marketing - Hospitality & korte termijn verhuur - Immobiliën en vastgoed - Muziek en de creatieve industrie

Contacteer het Seoptified team 👇

Samen bouwen aan jouw online verhaal? Ontdek hoe we jouw positie op de markt kunnen versterken in een gratis kennismakingsgesprek.