Case study: Hoe je impact maximaliseren via Google mijn bedrijf en lokale SEO?

Een sterke online aanwezigheid is onmisbaar voor bedrijven in de huidige digitale maatschappij. 

Het hebben van een goede website is een belangrijke eerste stap om vindbaar te zijn voor potentiële klanten, maar er zijn meer manieren om klanten te bereiken. Zo kan Google Mijn Bedrijf fungeren als een perfect uithangbord voor bedrijven met een fysieke locatie.

Een van onze klanten profiteerde hiervan toen we hun bedrijfsprofiel optimaliseerden en een duidelijke strategie opzetten. Dit resulteerde in een opvallende stijging van de tiende naar de eerste plaats in de zoekresultaten. In deze case study leggen we uit hoe we dit hebben aangepakt:

  • De basis goed uitbouwen
  • Het lokale linkprofiel verbeteren
  • Een extra boost geven door hergebruik van eigen content.

De uitdaging

Onze klant is een dienstenbureau in Gent dat zich specialiseert in een digitale service met een duidelijk doel. 

Ze hebben veel concurrentie, zowel online als offline, en willen hun positie op zoekmachines en Google Maps verbeteren om meer klanten te trekken en vertrouwen en autoriteit op te bouwen in hun niche. Om dit te bereiken, richtten we ons op het optimaliseren van het Google Mijn Bedrijfsprofiel.

Onze focus

Om onze taak gestructureerd aan te pakken, hebben we stap voor stap lokale SEO-optimalisaties uitgevoerd en alle aspecten van het Google Mijn Bedrijfsprofiel verbeterd. 

Door elk detail nauwkeurig te onderzoeken en te optimaliseren, konden we een goede positie voor onze klant garanderen in deze competitieve niche.

Hoe we te werk gaan

Om aan de slag te gaan met zo een grote taak is het nodig om gestructureerd te werk te gaan. Het is een stap voor stap proces waar aan elke factor veel aandacht wordt besteed. 

Enkel door voldoende aandacht te besteden aan alle factoren kunnen we een goed resultaat verwachten. Hieronder overlopen we een aantal van de belangrijkste stappen waar deze klant het meeste baat bij heeft ondervonden.

Ook samenwerken met een expert? Vraag hier een gratis gesprek aan!

Zoekwoorden

Zoekwoorden vormen de basis van elke SEO-strategie en een grondig zoekwoordenonderzoek is essentieel om te weten waar de focus moet liggen. 

We maakten een volledig overzicht van de zoekvolumes en gerelateerde producten om de belangrijkste zoekwoorden te kunnen selecteren. 

Deze zoekwoorden moeten overeenkomen met het belangrijkste onderwerp van het bedrijf, zodat het voor Google duidelijk is dat onze klant de juiste en logische keuze is wanneer gebruikers op zoek zijn naar dat soort bedrijf, product of service in de buurt. 

Het belang van zoekwoorden voor het opzetten van een goede SEO-strategie kan niet genoeg benadrukt worden.

Titel optimalisatie

Om de belangrijkste zoekwoorden te verwerken in de titel van het Google mijn Bedrijfsprofiel is het belangrijk om de merknaam als eerste te plaatsen en deze te combineren met het belangrijkste product of zoekwoord. 

Google geeft de richtlijn om alleen de naam van het bedrijf op te geven, maar door deze optimalisatie toe te passen kan je toch de belangrijkste zoekwoorden verwerken in de titel.

Voor onze klant hebben we deze optimalisatie toegepast en de titel was na onze ingreep als volgt:

Merknaam – Belangrijkste product/zoekwoord in Gent. 

Dit geeft een duidelijk signaal waar het bedrijf over gaat en wat hun focus is. Ons zoekwoordonderzoek was hierbij cruciaal om te weten welk zoekwoord het beste zou werken.

Verificatie

Een verificatie van het bedrijf binnen het Google mijn Bedrijfsprofiel is een belangrijke vertrouwensfactor voor de zoekmachine. Hierdoor wordt de fysieke locatie van het bedrijf bevestigd en dit geeft aan dat het bedrijf betrouwbaar is. 

Google weet immers dat de winkel of zaak daar gevestigd is, wat resulteert in een betere positie in de zoekresultaten.

Ook samenwerken met een expert? Vraag hier een gratis gesprek aan!

Reviews in je bedrijfsprofiel

Vertrouwen is een belangrijk aspect voor Google en voor de klanten van onze klant. Om deze reden wilden ze hun klanten laten zien dat ze betrouwbaar zijn en goede service bieden, niet alleen aan Google, maar ook aan hun klanten. 

Een van de meest effectieve manieren om dit te doen, is door de reviewsectie te optimaliseren. Hier kunnen klanten beoordelingen achterlaten over producten en diensten door middel van een sterrenbeoordeling en een tekst waarin ze hun ervaringen delen.

Om dit te bereiken, hebben we een strategie ontwikkeld om klanten te benaderen en hen een link te geven naar de reviewsectie, waar ze feedback kunnen achterlaten over hun aankoop en de service die onze klant biedt. 

De waardevolle feedback die onze klant kreeg, heeft niet alleen Google geholpen, maar ook het bedrijf en hun toekomstige klanten.

In het verleden heeft onze klant enkele mindere reviews ontvangen. Omdat mensen vaak geneigd zijn deze te zoeken, is het belangrijk om deze situatie aan te grijpen om de vertrouwenspositie van het bedrijf te versterken. 

We hebben altijd grondige en professionele antwoorden gegeven op mindere reviews om aan te tonen dat ons bedrijf actief en betrouwbaar is. Dit is ook een sterk signaal voor nieuwe klanten dat onze klant professioneel en correct is in de omgang met zijn klanten.

Klik hier om een strategisch gesprek te boeken bij onze SEO experts

Correcte informatie

Na het overlopen van alle bovenstaande punten is een van de stappen die we nemen het controleren van alle bedrijfsgegevens. Om zeker te zijn dat er geen problemen komen in de toekomst en om consistentie te voorzien doorheen de onlineaanwezigheid was dit noodzakelijk.

Zo gingen we grondig na wat de openingsuren zijn van onze klant. Komen deze overeen met de uren op de website? Staan deze uren nog ergens anders vermeld? En wat zijn de openingsuren op feestdagen.

Ook contactgegevens en de website-URL van onze klant werd onder de loep genomen. Zo zijn we zeker dat de juiste informatie aangeboden wordt wanneer klanten en zoekmachines op zoek zijn.

Link building

Om de lokale positie van onze klant te versterken, was linkbuilding een belangrijk onderdeel. We bouwden links met dezelfde bedrijfsgegevens als onze klant om een extra vertrouwenssignaal af te geven. 

backlinks

Het was een intensief traject om deze positie te versterken, maar door het consistent invoeren van dezelfde bedrijfsgegevens, openingsuren en contactgegevens werd het voor zoekmachines makkelijker om deze aan elkaar te linken.

Het bouwen van links voor deze reden is een traag en intensief proces, maar de beloning van een goed linkprofiel en lokale vernoemingen is onschatbaar. We hebben al een flinke stijging gezien in onze organische positie door deze aanpassing.

Ook samenwerken met een expert? Vraag hier een gratis gesprek aan!

Hergebruik je content voor een extra boost

Een goede basis en juiste informatie binnen je Google mijn Bedrijfsprofiel is de eerste belangrijke stap naar een succesvol bedrijfsprofiel. Om onze klant nog een extra boost te geven, hebben we een creatieve oplossing bedacht.

Aangezien Google veel waarde hecht aan signalen die vertrouwen uitstralen, hebben we relevante afbeeldingen geüpload naar het profiel van onze klant. Deze afbeeldingen waren eigendom van onze klant, wat belangrijk is voor de auteursrechten.

Afbeeldingen zijn niet alleen een welkome toevoeging aan het bedrijfsprofiel, we kunnen ze ook hergebruiken op de website van onze klant. We hebben de meest bezochte pagina van de website geanalyseerd en bovenaan deze pagina een link toegevoegd om de afbeelding in te sluiten.

Telkens wanneer iemand deze pagina bezoekt, wordt dit ook weergegeven als een actieve bezoeker op het Google-bedrijfsprofiel. Dit wordt door de zoekmachine beschouwd als een sociaal signaal dat er veel interesse is in deze zaak.

Door deze bezoekers door te sluizen naar het bedrijfsprofiel, kreeg het profiel een grote boost. Na een volledige optimalisatie van het bedrijfsprofiel en de bovenstaande punten te hebben toegepast, zag onze klant bijna direct een groeicurve.

Resultaat

Onze klant zag bijna onmiddellijk resultaat na de volledige optimalisatie van het bedrijfsprofiel waarbij alle bovenstaande stappen werden doorlopen.

Het bedrijfsprofiel steeg van de tiende naar de eerste plaats voor zoekopdrachten in een ruime straal rond de locatie. Momenteel behoudt onze klant nog steeds een top drie positie in de Google Maps sectie.

Het optimaliseren van je Google Bedrijfsprofiel is van onschatbare waarde en kan je helpen bij het bouwen van een publiek en het verhogen van je verkoop. Een goede strategie is hierbij cruciaal. Het draait allemaal om het geven van vertrouwen aan zoekmachines door middel van verschillende signalen.

Conclusie

Zoals je hier kan zien in deze case study is Google mijn Bedrijf meer dan gewoon een profiel. Het kan je helpen met het bouwen van een publiek, je bereikt de juiste klanten en je kunt je verkoop laten stijgen.

Het is echter allemaal afhankelijk van veel verschillende signalen dat jij kan geven aan een zoekmachine. Veel van die signalen zijn gebaseerd op vertrouwen. Allemaal deze factoren zullen je enorm helpen bij het uitbouwen van je zaak of het opstarten van je winkel.

We moeten wel meedelen dat in deze case study zeker een aantal belangrijke zaken aan bod zijn gekomen, maar het volledige traject van onze klant omvatte meer dan enkel dit. We hebben samen met onze klant ingezet op een overkoepelende sterke marketingstrategie. Google mijn Bedrijf was een groot aspect voor de lokale SEO, maar er komt nog heel wat meer bij kijken dan enkel dit.

Als jij op zoek bent naar een geschikte partner om jullie te helpen bij het maken van de juiste strategische keuze, dan is Seoptified de juiste keuze. We staan je bij om zowel je lokale als algemene positie online te versterken.

Klik hier voor een gratis kennismakingsgesprek en kom te weten hoe jij kan groeien.

Thomas is een gedreven en gepassioneerd SEO copywriter. De belangrijkste onderwerpen waar Thomas Brasseur over schrijft zijn: - SEO & Digital Marketing - Hospitality & korte termijn verhuur - Immobiliën en vastgoed - Muziek en de creatieve industrie

Contacteer het Seoptified team 👇

Samen bouwen aan jouw online verhaal? Ontdek hoe we jouw positie op de markt kunnen versterken in een gratis kennismakingsgesprek.