SEO copywriting: alle geheimen blootgelegd [+gratis checklist!]

Vandaag de dag is het niet genoeg om simpelweg inhoud te creëren en dit te publiceren, je inhoud moet ook gevonden worden.

En dát is waar SEO copywriting een cruciale rol speelt.

Of je nu de autoriteit van je website wilt versterken, een betere website-ervaring wilt bieden, of simpelweg meer klanten wilt aantrekken, in deze blog vind je alles terug wat je moet weten om wervelende teksten te schrijven.

Download meteen onze gratis checklist met meer dan 40 optimalisatie punten en tips! Klik hier.

Wat is SEO copywriting

Copywriting is iets wat iedereen kent, content creëren om op je website, sociale media kanalen of flyers te publiceren.

Giet daar een SEO sausje over (Search engine optimization aka zoekmachine optimalisatie) en dan heb je SEO copywriting.

Het is het proces waarbij je niet alleen schrijft vanuit het uitgangspunt om je lezer te boeien maar ook zodat zoekmachines zoals Google je teksten goed kunnen lezen. Het is een verfijnde balans tussen het vertellen van jouw verhaal en het schrijven in termen die zoekmachines begrijpen.

Uiteraard blijft het belangrijk om altijd in je achterhoofd te houden dat je waardevolle content creëert. Het gaat dus verder dan het simpelweg volproppen van teksten met zoekwoorden.

Dit is waarom je SEO copywriting nodig hebt

In de hedendaagse digitale omgeving, waar de concurrentie slechts een klik verwijderd is, kan SEO copywriting het verschil maken tussen gevonden worden of in de online vergeetput opgezogen geraken. Daar sterft je website een trage dood.

**veegt traan weg**

Hoger ranken in de zoekresultaten

Online zichtbaarheid draait allemaal om hoger ranken in de zoekresultaten.

I know! Thanks captain obvious.

Waarom?

Omdat hoger scoren in google gelijkstaat aan meer zichtbaarheid.

En meer zichtbaarheid? Dat betekent meer klikken naar je website, meer bezoekers, en (met de juiste landingspagina) uiteindelijk meer klanten of volgers.

Of kort weg meer €€€€.

Door goede content te creëren die zowel waardevolle inhoud is voor je lezers als geoptimaliseerd voor zoekresultaten, klim je de rankings omhoog.

Ze zeggen niet voor niets “de beste plek om een lichaam te verbergen is op de tweede pagina van google”. En hoewel Google nu een infinite scroll heeft en dit technisch niet meer het geval is, blijft het principe blijft hetzelfde uiteraard.

Alles voorbij plaats 10 is vuilbak…

Organisch verkeer genereren

Organisch verkeer betekent dat mensen je website vinden zonder op een betaalde advertentie te klikken.

Het draait allemaal om het creëren van teksten die zowel aansluiten bij de zoekintenties van je doelgroep als bij de criteria van zoekmachines. (Meer hierover later!)

Het strategisch evenwicht tussen informatieve teksten en het gebruiken van de juiste zoekwoorden trekt, uiteindelijk, organische bezoekers aan.

Meer klanten

Laten we eerlijk zijn, dit is waar je als onderneming SEO copywriting voor doet.

Het draait allemaal om conversie, van passieve lezers naar actieve klanten en:

€€€ -DINERO

Door je content strategisch te plannen op maat van je gewenste doelgroep, te optimaliseren en een duidelijke call to action toe te voegen, spreek je direct tot de behoeften en wensen van je potentiële klanten. Wat een beetje CRO al biet kan beteken voor je pagina’s!

Dit verhoogt niet alleen de kans dat bezoekers actie ondernemen, maar zorgt er ook voor dat je aantrekkelijk blijft voor nieuwe prospects.

SEO copywriting helpt je niet alleen meer mensen te bereiken, maar ook de juiste mensen.

Betere website EEAT

Honger? Eten? Wat?

Inderdaad, Google loves to EEAT.

Door de juiste zoekwoorden te kiezen en je merk op te bouwen draagt dit bij aan je autoriteit. Het is een teken van ervaring, expertise, autoriteit en betrouwbaarheid of kortweg EEAT (Experience, Expertise, Authoritiveness & Trust).

SEO copywriting speelt hierin een sleutelrol door content te leveren die niet alleen informatief en waardevol is, maar ook strategisch gekozen binnen een bepaalde topic in je niche.

Binnen de EEAT en de domein autoriteit komt uiteraard ook onlosmakelijk linkbuilding om de hoek kijken. Ook dit is een duidelijk teken dat jij een groete speler bent binnen je niche.

Betere website ervaring

Een goede gebruikerservaring is een must-have.

SEO copywriting draagt bij aan deze ervaring door content te leveren die niet alleen rijk en relevant is, maar ook gemakkelijk te navigeren en te consumeren.

Dit betekent heldere koppen, boeiende inleidingen, en een logische structuur die de lezer door je content gidst.

Wanneer bezoekers moeiteloos vinden wat ze zoeken en je content dus duidelijk aansluit bij hun zoekintentie, verhoogt dit de tevredenheid met als gevolg ook de tijd die ze op je site doorbrengen.

En laat dat nu net twee signalen zijn die belangrijk zijn om de kwaliteit van je website te beoordelen.

SEO copywriting in praktijk

Het toepassen van SEO copywriting is geen eenmalige taak, maar een voortdurend proces van optimalisatie en verfijning.

Het start met je doelgroep goed kennen. En het stopt nooit. Dit komt door de steeds veranderende markten, voorkeuren en zoekalgoritmes.

Stap 1: Zoekwoorden onderzoek

Het start allemaal met het zoekwoordenonderzoek, aka keyword research.

Dit is het proces waarbij je de termen identificeert die je doelgroep gebruikt om naar jouw producten, diensten of informatie te zoeken die relevant is binnen jou specifieke niche.

Het gaat niet alleen om het vinden van de meest populaire zoekwoorden, maar ook om het begrijpen van de intentie achter deze zoekopdrachten.

Door een lijst samen te stellen van alle belangrijke zoekwoorden en variaties krijg je ook een erg goed overzicht van welke pagina’s blogs en topics je kunt opnemen op je website.

Eens je weet welk onderwerp een schot in de roos zal zijn, kun je een doelgerichte SEO copywritingstrategie opstellen.

Meer weten over zoekwoordenonderzoek doe je in deze blog.

Stap 2: Marktonderzoek

Na het leggen van de basis met zoekwoordenonderzoek, is de volgende stap het uitvoeren van grondig marktonderzoek.

Dit is waar je de behoeften, voorkeuren, en pijnpunten van je doelgroep leert kennen.

Begrijp wie je concurrenten zijn en wie je doelgroep is. Probeer te achterhalen hoe je doelgroep denkt en wat hun surfgedrag is.

Hoe geraken ze tot bij jou? Hoe denken ze? Wat typen ze in op Google? Hoe meer je weet, hoe beter.

Marktonderzoek stelt je in staat om niet alleen je SEO-strategie af te stemmen op de trends en vereisten van de industrie, maar ook om je content te richten op de unieke waarde die je biedt.

Dit inzicht is onmisbaar voor het creëren van content die aansluit bij de verwachtingen van je publiek en hen aanzet tot actie.

Stap 3: Schrijven van de SEO teksten

Eens je alle nodige voorbereidingen gedaan hebt en je de doelgroep goed kent, kan je aan de slag gaan met je SEO teksten schrijven over het bepaald onderwerp.

Hou hier in je achterhoofd dat je altijd moet schrijven zodat je teksten duidelijk leesbaar zijn.

Correct geschreven teksten zorgen ervoor dat je lezer verder leest. Een goed samengestelde blog zorgt er voor dat ze’n honger gestild wordt.

Na het lezen van je blog moeten alle vragen die hij had beantwoord zijn.

Hij zal je vertrouwen als dé expert en zal in de toekomst informatie weten tot wie zich te richten als hij informatie nodig heeft over jouw expertise: tot jou.

Zorg dat je jouw relevante zoekwoorden altijd verwerkt worden in zowel de meta titel, de tussentitels als de tekst zelf.

“Als ik mijn pagina op zoek met mijn belangrijkste zoekwoord, beantwoord ik dan de vraag die klanten hebben?” – Dit is de belangrijkste vraag om te stellen.

Hieronder gaan we nog wat dieper in op wat een goede SEO tekst écht goed maakt.

De effectieve SEO content op de pagina is uiteraard ook belangrijk. Misschien wel hét belangrijkste.

Het moet aansluiten bij wat klanten zoeken (intentie). Daarnaast moet het ook nog meer duidelijkheid geven aan zoekmachines waar de pagina over gaat.

Zoekintentie

De eerste vraag dat je je hier moet stellen is “Als ik mijn pagina op zoek met mijn belangrijkste zoekwoord, beantwoord ik dan de vraag die klanten hebben?”. 

Het kan dan een ietwat lastige vraag lijken, maar het is zowat de belangrijkste vraag die je jezelf kan stellen als goede SEO copywriter in spé. Zeker als je wil dat je verschillende pagina’s vindbaar zijn voor potentiële klanten. 

Headings en tussentitels

SEO is ook zorgen dat je pagina’s de juiste structuur hebben. Dat wil zeggen dat je titels en tussentitels juist gebruikt worden en logisch op elkaar volgen. Een ware must wil je hoog scoren en de vindbaarheid van je webpagina een zetje geven.

headings en tussentitels voor SEO copywriting

Headings of tussentitels worden ook wel H-tags genoemd. Dit verwijst naar de HTML benaming. Je belangrijkste H-tag is de H1, daarop volgt H2, H3, H4, H5 en tenslotte H6.

De H1-tag is de eerste en de belangrijkste titel dat te vinden is op elke pagina. 

Elke pagina heeft er maar 1

Dus niet geen, ook geen twee, maar één

Deze H1 tag staat gelijk aan het hoofdonderwerp van je pagina. Het vertelt Google wat het onderwerp is van de pagina. Deze heeft een gelijkaardige functie als de meta titel, enkel is een H1 titel zichtbaar aanwezig op je pagina.

Als je verschillende onderwerpen wil aanhalen over je hoofdonderwerp dan kunnen deze opgedeeld worden met H2 tags. Wil je die ook onderverdelen dan gebruik je H3 tags, daarna H4 en zo verder. 

Het lijkt een beetje een waterval of piramide met steeds de belangrijkste titel op nummer 1. 

Zoekwoorden optimalisatie

Nu je al alle voorgaande informatie hebt, is dit een wat makkelijkere stap. Je hebt ondertussen bepaald welk zoekwoord het beste is voor jouw pagina. Je weet ook al wat de structuur moet zijn op je pagina.

Nu is het tijd om je zoekwoord op de juiste plaats te laten terugkeren. Zo is er geen twijfel mogelijk waar je pagina over gaat. 

Je plaats je zoekwoord telkens in:

 • Je meta titel
 • De meta beschrijving
 • H1
 • Enkele keren verspreid doorheen je tekst
 • Een H2
 • Als alt tekst bij een afbeelding
 • een afbeelding bestandsnaam
 • de URL

Als je hier overal je zoekwoord aan toevoegt, heb je al hele sprong vooruit gemaakt.

Easy-peasy, lemon sqeazy!

Let wel op! Je schrijft voor mensen en gebruikers. Start niet met zoekwoorden op elkaar gooien. Dat werkt niet meer sinds 2008.

Leesbaarheid

Dit puntje is uiterst geschikt voor zowel SEO als gebruiksgemak (UX) voor mensen die op je website aan het surfen zijn. De leesbaarheid van je content is letterlijk wat je denkt dat het is. De leesbaarheid van je tekst.

**duuuh**

Zorg ervoor dat je altijd makkelijk onder woorden brengt wat je precies wil zeggen. Gebruik geen te lange zinnen en maak opsommingen waar mogelijk. Gebruik witruimte om grote blokken tekst te splitsen. Dit is makkelijker om te lezen.

Een kind van 10 jaar zou je tekst makkelijk en vlot moeten kunnen lezen. Als je twijfelt als iets te moeilijk is, dan is het te moeilijk.

Keep it simple.

Stap 4: Visuele elementen toevoegen

Een tekst is maar de helft van het verhaal.

In onze visueel gedreven wereld zijn afbeeldingen, video’s, infographics, en andere visuele elementen essentieel om je boodschap over te brengen.

Ze verhogen niet alleen de betrokkenheid en de tijd die bezoekers op je pagina doorbrengen, maar helpen ook om je SEO te verbeteren.

Met als gevolg dat dit een positieve impact heeft op je zichtbaarheid. Zorg ervoor dat je visuele content voldoet aan de volgende zaken:

 • Hoge kwaliteit
 • Relevant voor je tekst
 • Juiste formaat
 • Geoptimaliseerd voor snelle laadtijden
 • Geoptimaliseerde bestandsnamen

Het toevoegen van relevante alt-teksten en titels met specifieke zoekwoorden aan je afbeelding zorgt ervoor dat Google etc. deze afbeeldingen ook kunnen scannen en dus lezen. Afbeelding SEO is een ding.

Deze beschrijvingen van de afbeeldingen worden ook gebruikt om voor te lezen voor mensen met een visuele beperking, dus zorg dat deze boeiende inhoud heeft en voornamelijk de correcte omschrijving.

Stap 5: Meta beschrijving & meta titel

De meta description en titel zijn een krachtig onderdeel in je SEO content.

Vooral de titel dan. De beschrijving daar is debat over als deze wel nog zo nuttig is. Dit komt omdat Google vaak de neiging heeft om deze zelf te kiezen of aan te passen. Mijn mening is simpel, invullen kost je geen geld. Dus doen!

Een meta titel is dus één van de belangrijkste stukjes informatie dat je doorgeeft aan een zoekmachine.

Dit is de titel van je pagina dat aan zoekmachines laat weten waar je pagina precies over gaat met behulp van zoekwoorden.

**waaauuuuuw**

Een meta title tag is in het beste geval 60 karakters lang of iets minder. In deze korte zin verwerk je je belangrijkste zoekwoord waarvoor je wilt ranken.

Een meta beschrijving is een kort stukje tekst dat onder je titel wordt weergegeven op zoekmachines. Dit is, na de titel, ook een van de grootste hulplijnen om te weten waar je pagina over gaat.

Het is een korte samenvatting van je pagina die verduidelijkt waar je pagina over gaat, en internetgebruikers aanzet om door te klikken. Een goed geschreven meta beschrijving kan dus een grote impact hebben op je CTR (Click through rate). Niet zo zeer op je rankings.

Stap 6: SEO tekst publiceren

Na het zorgvuldig schrijven van je SEO teksten, is het zo ver om je tekst de wijde online wereld in te sturen. Het is tijd voor de publicatie: een fase die net zo belangrijk is als het creatieproces zelf.

De publicatie van je content moet strategisch gebeuren. Gebruik de correcte title tag, meta beschrijvingen, URL-structuren, en alt-teksten voor afbeeldingen.

Elk van deze elementen speelt een belangrijke rol in hoe zoekmachines je content interpreteren en rangschikken.

Zorg ervoor dat je pagina’s snel laden en mobielvriendelijk zijn, twee factoren die steeds belangrijker worden voor zoekmachine optimalisatie.

Stap 7: Externe en interne links

Links zijn het weefsel van het internet, verbindend en versterkend.

Klinkt bijna als een eerste communie lezing, maar het is waar!

In de context van SEO spelen zowel externe als interne links een vitale rol. Door intern te linken naar andere wervende teksten over jouw veld toon je aan dat je effectief expert bent en dat ziet de zoekmachine én je potentiële klanten graag.

Interne links helpen zoekmachines bij het begrijpen van de structuur van je website, en ze verhogen de paginatijd door bezoekers aan te moedigen verder te verkennen. Interne links zijn een van de meest ondergebruikte strategiën binnen de SEO. Gebruik ze juist en deze kunnen een heel verschil maken!

Externe links in jouw content, daarentegen, versterken de betrouwbaarheid en autoriteit van je content door te verwijzen naar gerenommeerde bronnen.

Overdrijf het niet. De kwaliteit van links is belangrijker dan de kwantiteit. Een goede insteek is nooit meer dan 1 link per 100 geschreven woorden.

Zorg ervoor dat elke link natuurlijk aanvoelt binnen de context van je content en echte waarde toevoegt voor je lezers (en zoekmachines – ).

Stap 8: SEO teksten up to date houden

Het regelmatig updaten van je online content is belangrijk om hun effectiviteit en relevantie te behouden. Google noemt dit “content-freshness”.

Dit betekent niet alleen het bijwerken van statistieken, feiten, en links, maar ook het herzien van je zoekwoorden, je meta description en SEO-strategieën om aan te sluiten bij de laatste trends en algoritme-updates.

Een inhoud die up-to-date is, wordt door zoekmachines gezien als meer waardevol, wat kan leiden tot hoger scoren in google en dus ook een hogere click through rate.

Bovendien toon je aan je publiek dat je toegewijd bent aan het leveren van accurate en nuttige informatie.

Plan regelmatige reviews van je content om ervoor te zorgen dat deze fris en relevant blijft.

Gebruik van tools en software

Het correct gebruiken van tools is waardoor je goede SEO content kan opstellen gebaseerd op effectieve data.

Tools zoals Google Keyword Planner en SEMrush bieden onschatbare inzichten in zoekgedrag en concurrentie.

Content management systemen (CMS) zoals WordPress, uitgerust met SEO-plugins zoals Yoast SEO, helpen bij het optimaliseren van je content terwijl je schrijft, door realtime feedback te geven op leesbaarheid en keyword density.

Een analysetool zoals Google Analytics bidt dan weer een diep inzicht in hoe goed je content presteert, wie je bereikt, en waar je kunt verbeteren.

Het is belangrijk om deze als hulpmiddel te aanschouwen, maar deze niet blindelings over te nemen. Verzamel met tools en software efficiënt data, maar evalueer dit kritisch zodat je kwalitatieve content kan creëren.

Verschil tussen SEO copywriting en copywriting

SEO copywriting onderscheidt zich van traditionele copywriting doordat deze de concrete doelstellingen heeft van het behalen van hoge rankings in Google of andere zoekmachines.

Traditionele copywriting zich richt op het aanzetten van mensen tot actie, zoals een aankoop doen of zich identificeren met een merk. Denk maar bijvoorbeeld aan de teksten op een flyer of folder.

SEO copywriting heeft een dubbel doel: naast het motiveren van actie, moet de inhoud ook geoptimaliseerd zijn om gevonden te worden in zoekmachines.

Dus, terwijl traditionele teksten zich concentreren op het aanspreken van het menselijke publiek met overtuigende boodschappen, heeft SEO copywriting als duidelijk doel om zowel de zoekmachines als het menselijke publiek aan te spreken.

Dit betekent dat SEO copywriters met twee doelgroepen werken: de lezers én de zoekalgoritmes. In beide moeten ze de teksten laten scoren.

Copywriting wordt gebruikt om directe verkopen te stimuleren en merkbetrokkenheid te vergroten. SEO copywriting, daarentegen, combineert deze verkooptechnieken met strategieën om zoekmachine rankings te verbeteren, waardoor bedrijven en merken een breder doelpubliek kunnen bereiken.

Download de gratis SEO copywriting checklist!

SEO copywriting – Veelgestelde vragen

Is SEO copywriting hetzelfde als SEO?

Je kan SEO copywriting zien als een onderveel van SEO.

SEO, of zoekmachineoptimalisatie, is een brede strategie die zich richt op het verbeteren van de zichtbaarheid en ranking van een website in zoekmachines.

Dit omvat technische aspecten zoals site-structuur en snelheid, evenals content en linkbuilding.

SEO copywriting is een specifiek onderdeel van SEO dat zich focust op het creëren van geoptimaliseerde content. Het doel is om waardevolle, leesvriendelijke teksten te schrijven die ook goed scoren in zoekmachines.

Wat kost SEO copywriting?

De kosten van SEO copywriting kunnen sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de ervaring van de copywriter, de omvang van het project, en de specifieke behoeften van je bedrijf. Prijzen variëren over het algemeen tussen de € 150 en de € 500 per pagina.

Sommige SEO copywriters rekenen per woord, terwijl anderen een vast tarief per project of een uurtarief hanteren.

Je vraagt het best een tarief op bij je SEO copywriter. Vergeet zeker niet inhoudelijk te informeren wat hier inbegrepen is. Zullen de teksten aangeleverd worden aan jou als klant of zit ook de publicatie op je website in deze prijs?

Wat doet een SEO copywriter?

Een SEO copywriter combineert de vaardigheden van traditioneel copywriting met kennis van zoekmachineoptimalisatie om content te creëren die aantrekkelijk is voor zowel lezers als zoekmachines.

Dit omvat het schrijven van boeiende, informatieve en waardevolle teksten die geoptimaliseerd zijn met relevante trefwoorden.

Hij doet onderzoek naar zoekwoorden, begrijpt de intentie van je doelgroep, en schrijft vervolgens goede content die niet alleen informeert en overtuigt, maar ook goed scoren in google op relevante zoektermen.

Daarnaast optimaliseren ze vaak ook de meta-titels en beschrijvingen om de click-through rate (CTR) van zoekmachine resultatenpagina’s te verhogen.

Conclusie

Het is de kunst van het balanceren tussen het schrijven van aantrekkelijke, waardevolle content voor je lezers en het optimaliseren van deze content voor zoekmachines. Deze aanpak zorgt niet alleen voor een betere zichtbaarheid en hogere rankings in zoekresultaten, maar verhoogt ook de betrokkenheid en conversie van bezoekers. Een effectieve SEO strategie is essentieel voor het bouwen van een duurzame online aanwezigheid die blijft groeien en evolueren met de veranderende markttrends en algoritme-updates.

Onze (gratis) SEO content checklist is alvast je eerste stap wanneer je hiermee aan de slag gaat.

Deze checklist biedt je een helder overzicht van essentiële stappen en best practices die je kunt volgen om je content te optimaliseren, van zoekwoordenonderzoek tot het publiceren en bijwerken van je teksten.

Thomas is zaakvoerder en digitale growth expert bij Seoptified. Hij heeft ervaring binnen de SEO, advertising en het bouwen van funnels. Hij is een liefhebber van de technische sector en geniet van straffe uitdagingen en strategische vraagstukken.

Contacteer het Seoptified team 👇

Samen bouwen aan jouw online verhaal? Ontdek hoe we jouw positie op de markt kunnen versterken in een gratis kennismakingsgesprek.