Hoe werkt Google Ads precies en hoe kun je effectief campagnes opzetten?
Ontdek in dit artikel de essentie van Google Ads, inclusief het kiezen van zoekwoorden, het veilingproces en het managen van uw advertentiebudget.
We bespreken alles wat je nodig hebt om een succesvolle Google Ads campagne op te zetten, zodat je aan de slag kunt met het adverteren op de grootste zoekmachine ter wereld.
Belangrijkste punten
- Google Ads is jouw toegangspoort voor online zichtbaarheid, met een doordachte structuur van account, campagnes en advertentiegroepen die je doelgroep efficiënt bereiken met zo min mogelijk mensen die op je advertentie klikken die niet tot je doelgroep horen.
- Kwaliteit staat boven kwantiteit: een hoge kwaliteitsscore in Google Ads kan kosten drukken en zorgen voor een betere positie, terwijl de veiling bepaalt of en waar jouw advertentie verschijnt.
- Creatief met data en AI: Optimaliseer je Google Ads campagnes met slimme biedstrategieën en machine learning voor meer conversies tegen lagere kosten. Meet, analyseer en pas aan, want meten is weten!
De basis van Google Ads
Google advertenties, de grootste Google zoekmachine ter wereld, is jouw toegangspoort tot online adverteren, inclusief Google shopping.
Het gaat niet alleen om het tonen van advertenties, maar om het tonen van de juiste Google advertenties aan de juiste mensen op het juiste moment.
Ja, je hoort het goed!
Met Google advertenties kun je jouw Google advertentie direct afstemmen op de zoekopdracht van een potentiële klant.
Dankzij het enorme zoekvolume op Google, dat wereldwijd op 78% staat, en het uitgebreide displaynetwerk, biedt Google Ads je een ongeëvenaard bereik wanneer een gebruiker op jouw advertentie klikt.
Maar onthoud, zoals bij alles in het leven, heeft Google Ads zijn voordelen en nadelen.
Het grootste voordeel is de mogelijkheid om met SEA direct bovenaan de zoekresultaten te verschijnen, in tegenstelling tot SEO, wat langer duurt maar waarbij je niet per klik hoeft te betalen.
Onthoud dus dat je betaald per klik op je advertentie. Een verkeerde klik kan je kosten verhogen zonder directe conversies te leveren.
De kerncomponenten van Google Ads
Bij Google Ads draait alles om structuur. Een Google Ads-account is als een goed georganiseerde kast, opgebouwd uit drie niveaus:
- Account: Dit is als de kast zelf, gekoppeld aan een uniek e-mailadres, wachtwoord en bevat factureringsinformatie.
- Campagnes: Deze zijn als de planken in de kast, elk met een eigen budget en instellingen.
- Advertentiegroepen: Dit zijn de dozen op de planken, die elk een set van vergelijkbare advertenties en zoekwoorden bevatten.
Deze structuur moet logisch zijn om de juiste doelgroep effectief te bereiken.
Zoekwoorden zijn de sleutels die de doos openen voor je potentiële klanten.
Ze vormen de basis voor het weergeven van gesponsorde advertenties die overeenkomen met de zoekopdrachten van mensen.
Naast gesponsorde advertenties zijn organische zoekresultaten ook van groot belang voor de zichtbaarheid van je website.
Voor advertentiecampagnes wordt een budget toegewezen dat het maximale bedrag aangeeft dat je bereid bent te investeren, instelbaar per dag of voor een bepaalde periode.
Advertentiegroepen moeten logisch worden ingedeeld op basis van kenmerken, producten of diensten voor een duidelijke en effectieve campagnestructuur.
Het belang van kwaliteitsscore
Nu we de basis en kerncomponenten van Google Ads hebben besproken, laten we het hebben over de kwaliteitsscore.
Het is een indicator voor de kwaliteit en relevantie van zowel de advertenties als de landingspagina’s die in een advertentiecampagne worden gebruikt.
Het is als het rapport van een student, waarbij de belangrijkste factoren die de kwaliteitsscore beïnvloeden zijn de verwachte Click through Rate (CTR), de relevantie van de advertenties ten opzichte van de zoekwoorden en de gebruikerservaring op de landingspagina.
Een hogere kwaliteitsscore kan resulteren in lagere cost per klik (CPC) en een efficiëntere inzet van je advertentiebudget.
En ja, de kwaliteitsscore heeft ook een positief effect op de advertentierangschikking en zichtbaarheid. Een goed scorende campagne krijgt voorrang in de zoekresultaten, wat bijdraagt aan een betere positie en potentieel meer verkeer naar de landingspagina.
Het veilingsysteem ontcijferd
Laten we het eens hebben over het veilingmodel van Google Ads.
Elke keer dat iemand een zoekopdracht invoert op Google, vindt er een live veiling plaats waarbij de posities van de advertenties worden bepaald.
Het is alsof je op een veiling bent, maar in plaats van een antiek stuk te kopen, koop je een advertentiepositie.
En net als bij een echte veiling, spelen er drie belangrijke factoren een rol bij het bepalen van een advertentiepositie:
- Het bod van de adverteerder
- De kwaliteit van de advertenties
- De verwachte impact van advertentie extensies.
Je kan dus niet alleen door hoog te bieden je advertenties tonen, ook de kwaliteit van de advertentie draagt ook bij aan de positie ervan.
Maar wees gerust, ondanks een lager bod kan een advertentie toch een hogere positie behalen, afhankelijk van de relevantie van de advertentie en de gebruikerservaring op de website.
Het doel is om die gewilde “advertentie bovenaan” positie te bereiken.
Bepalen van het maximale bod
Bij elke veiling is het bod een cruciale factor.
Het maximale bod dat adverteerders instellen geeft aan Google Ads aan wat ze maximaal willen betalen per klik op hun advertentie.
Denk erover na als je maximale limiet bij het bieden op een veiling.
Google Ads laat adverteerders toe hun bod aan te passen afhankelijk van de hoeveelheid verkeer die ze willen genereren.
Het is alsof je je maximale bod aanpast op basis van hoe graag je het veilingitem wilt hebben.
Adverteerders kunnen verschillende biedstrategieën kiezen in Google Ads afhankelijk van hun campagnedoelen zoals klikken, vertoningen, conversies of weergaven.
De rol van advertentierank
Advertentierank is de sleutel tot zichtbaarheid in Google Ads.
Het bepaalt de positie van een advertentie op de pagina ten opzichte van andere advertenties en of de advertentie überhaupt wordt vertoond.
Denk aan de advertentierangschikking als de finale ranglijst na een veiling.
De advertentierangschikking wordt beïnvloed door het bod, de kwaliteitsscore en de verwachte impact van advertentie-extensies en -componenten zoals telefoonnummers of links naar specifieke pagina’s.
De advertentierankschikking fluctueert en bij elke veiling opnieuw wordt berekend.
Slim bieden en AI-technologieën passen biedingen aan voor elke zoekopdracht en veiling, door het evalueren van signalen en interacties tussen gebruikersvoorkeuren om de kansen op conversie te verhogen en advertentierankschikking te optimaliseren.
Doeltreffende campagnes creëren in Google Ads
Nu je de basis kent en de veiling hebt ontcijferd, is het tijd om je eigen Google Ads-campagne te bouwen.
Maar voordat je begint, moet je een Google Ads-account aanmaken.
Je hebt een geldig e-mailadres en de website van jouw bedrijf nodig.
Daarna is het tijd om je campagne te structureren.
Een goed doordachte campagnestructuur, die overeenkomt met de structuur van je website, is essentieel voor je Google Ads werkzaamheden.
Denk aan je campagnestructuur als het bouwen van een huis.
Je wilt niet dat je keuken in de badkamer is, toch?
Hetzelfde geldt voor jouw Google Ads-campagnes.
Daarnaast is het belangrijk om realistische doelen te stellen voor cost per click campagnes en niet meteen een groot aantal klikken te verwachten.
Selectie van juiste zoekwoorden
Zoekwoorden zijn de hoekstenen van je Google Ads-campagne. Je kunt de Zoekwoordplanner van Google Ads gebruiken om:
- Nieuwe zoekwoorden gerelateerd aan je bedrijfsactiviteiten te vinden
- Maandelijkse zoekvolumes en kosten te schatten
- De zoekwoorden te categoriseren voor verbeterde organisatie
Het is als het kiezen van de juiste stenen voor het bouwen van je huis.
Daarnaast is het gebruik van long-tail zoekwoorden, die specifieker zijn en uit drie of meer woorden bestaan, een effectieve strategie om de concurrentie en kosten per klik (CPC) te verlagen. Zoekmachine optimalisatie kan hierbij helpen.
Targeting en segmentatie
Nu je weet welke stenen je nodig hebt om je huis te bouwen, is het tijd om te bepalen waar je het wilt bouwen.
En dan hebben we het over targeting en segmentatie.
Google Ads stelt adverteerders in staat om specifieke demografische groepen te targeten of uit te sluiten, biedingen aan te passen op basis van geslacht, leeftijd. En het creëren van gecombineerde segmenten voor een breder bereik van potentiële klanten.
Segmenten kunnen specifieker gemaakt worden door ‘Segment verfijnen (AND)’ te gebruiken, of door uitsluitingen toe te passen met ‘Segmenten uitsluiten (NOT)’ voor preciezere targeting.
Daarnaast biedt het Google Display Netwerk geavanceerde AI-gestuurde targetingopties, zoals geoptimaliseerde targeting die zoekt naar de best presterende doelgroepsegmenten.
Optimalisatie en A/B-testen
Na het selecteren van de juiste stenen en het kiezen van de perfecte locatie, is het tijd om je huis te bouwen. Hetzelfde geldt voor je Google Ads-campagne.
Het bouwen van je campagne vereist optimalisatie en A/B-testen.
A/B-testen in Google Ads kunnen worden uitgevoerd met behulp van ‘Concepten en Experimenten’ of ‘Advertentievarianten’, waarbij bulkbewerkingen ondersteund worden via Google Ads Editor.
Het is als het testen van verschillende blauwdrukken voor je advertentie om te zien welke het beste werkt.
Vergeet niet dat bij A/B-testen:
- slechts één variabele tegelijk moet worden getest
- de test minimaal twee weken moet lopen voor betrouwbare resultaten
- geen veranderingen mogen worden aangebracht tijdens de test om resultaten niet te vertekenen.
Kostenbeheersing binnen Google Ads
Zoals bij elk bouwproject, is het beheren van de kosten een essentieel onderdeel van het bouwen van je Google Ads-campagne.
Het zorgen voor een zo laag mogelijke kost per conversie is een kritiek punt binnen kostenbeheersing van Google Ads.
Kosten kunnen worden bespaard door te mikken op een lagere positie in zoekresultaten, wat kan resulteren in een lagere cost per click en gerichter verkeer naar je website.
Daarnaast helpt het vaststellen van een maandelijks budget en je daaraan houden, met inachtneming van het feit dat Google de dagelijkse uitgaven gemiddeld over de hele maand, bij de beheersing van je Google Ads kosten.
Cost per click (CPC) verstandig inzetten
Terwijl je je kosten beheert, is het belangrijk om je cost per klick verstandig in te zetten.
De kwaliteitsscore van een advertentie kan de cost per click beïnvloeden.
Een hogere score kan leiden tot een lagere cpc. Je kan het zien alsof je een betere prijs krijgt voor hoogwaardige kwaliteit.
Bovendien kan het targeten op een lagere positie in de zoekresultaten een strategie zijn om cost per click te besparen, vanwege mogelijk minder klikken door gebruikers in de oriëntatiefase.
En last but not least, het is mogelijk om de CPC te verlagen door biedingen geleidelijk te verlagen, vooral als tegelijkertijd de kwaliteitsscore en advertentiepositie verbeteren.
Budgettering en biedstrategieën
Bij het bouwen van een huis is het instellen van een budget en het kiezen van de juiste bouwstrategie van groot belang.
Hetzelfde geldt voor je Google Ads-campagne.
Het instellen van een dagelijks budget in Google Ads voorkomt budgetoverschrijding, waarbij Google het ingestelde dagbudget gemiddeld toepast over de maand.
Om het maandbudget voor een Google Ads campagne te bepalen, wordt het dagbudget vermenigvuldigd met 30.4, wat het gemiddelde aantal dagen in een maand vertegenwoordigt.
Daarnaast biedt Google Ads verschillende biedstrategieën aan, zoals Automatische biedingen die biedingen real-time aanpassen voor optimale resultaten.
Uitbreiding en diversificatie van advertentietypen
Nu je huis is gebouwd, is het tijd om na te denken over de uitbreiding en diversificatie.
In Google Ads kun je kiezen uit verschillende advertentietypen om je campagnes te diversifiëren.
Google Ads biedt een scala aan advertentieformaten, inclusief formaten die specifiek zijn ontworpen voor verschillende campagnedoelstellingen zoals verkoop, het genereren van leads, of het stimuleren van websiteverkeer.
Google Display advertenties
Google Display advertenties zijn visueel aantrekkelijke banners of video’s die worden weergegeven op websites binnen het Google Display netwerk.
Het is alsof je je huis decoreert om het aantrekkelijker te maken voor bezoekers.
Display Advertenties zijn effectief in elke fase van de koopcyclus, van het wekken van interesse tot de aankoopfase, en helpen zo bij het vergroten van brand awareness en conversies.
Bovendien biedt het Google Display netwerk Apps en Google-eigendommen zoals YouTube en Gmail, je de mogelijkheid om een enorm publiek te bereiken.
Performance max
Laten we het hebben over Performance max, de relatief nieuwe AI-functie van Google Ads die Smart Shopping heeft vervangen.
Performance max is een doelgebaseerde campagne met AI-gebaseerde biedingen op:
- Search
- Display
- Discover
- Google Maps
- Gmail
- YouTube
Video Advertenties op YouTube
YouTube is niet alleen een platform voor het bekijken van grappige of leuke video’s.
Het is ook een krachtig platform voor videoadvertenties met een groot publiek van meer dan een miljard maandelijkse bezoekers.
Google Ads biedt verschillende formaten voor videoadvertenties, waaronder in-stream advertenties en video discovery ads, die respectievelijk voor, tijdens of na andere video’s worden getoond en naast gerelateerde YouTube-video’s verschijnen.
Het is alsof je een reclamebord voor je huis plaatst op de drukste straat van de stad.
Bovendien, met YouTube’s AI-aangedreven creatieve tools, kun je je videoadvertenties optimaliseren om zo goed mogelijk aan te sluiten op de kijkvoorkeuren van het publiek.
Videoadvertenties hanteren kosten per weergave (CPV) biedstrategie, waarbij adverteerders betalen voor videoweergaven evenals andere vormen van interactie zoals klikken op call-to-action-elementen. Bovendien kunnen videoadvertenties op YouTube worden getarget op basis van gebruikersgedrag, demografische gegevens en interesses, voor een gepersonaliseerde benadering van de doelgroep.
Meten is weten: Conversietracking en analytics
Nu je huis is gebouwd en versierd, is het tijd om de prestaties te meten.
In Google Ads draait het allemaal om conversietracking en analyse.
Het koppelen van Google Ads aan Google Analytics is onmisbaar voor uitgebreide tracking en analyse van advertentieprestaties.
Door data uit Google Ads en Analytics te combineren, verkrijgt men dieper inzicht in conversies en kan dit helpen bij het verfijnen van de budgetverdeling en biedstrategieën.
Het is alsof je een slim energiemonitoringssysteem in je huis installeert om je energieverbruik te volgen en te optimaliseren.
Google Tag Manager gebruiken voor tracking
Google Tag Manager is een systeem dat bedrijven in staat stelt gemakkelijk en efficiënt trackingcodes en gerelateerde codefragmenten te beheren zonder de noodzaak voor diepgaande technische kennis. Het is alsof je een slimme assistent hebt die je helpt bij het beheren van je huis.
Als je een A/B-test uitvoert, is het essentieel dat gebruikers consistent ofwel AMP ofwel niet-AMP pagina’s te zien krijgen, wat door Google Tag Manager efficiënt kan worden toegepast.
Het vermogen van Google Tag Manager om tracking en de consistentie daarvan te verbeteren maakt dit een krachtig hulpmiddel voor bedrijven die betrouwbaarheid prioriteren bij het maken van datagestuurde beslissingen.
Analyse van campagneprestaties
De integratie van AI biedt in Google Analytics 4 voorspellende vaardigheden die samen met seizoensinvloeden en marktveranderingen de prognoses voor zoekwoorden verbeteren, wat kan helpen bij het voorspellen en beheren van campagneresultaten.
Nieuwe doelgroeprapportage biedt adverteerders gedetailleerde inzichten over demografische gegevens, segmenten en uitsluitingen, wat helpt om de werkelijke impact van een campagne te analyseren.
Met Google Analytics 4 kunnen adverteerders:
- Aangepaste conversiegebeurtenissen instellen
- Gebruikersacquisitie- en conversierapporten inzien voor een beter begrip van welke kanalen en acties tot conversies leiden
- Conversiepaden-rapporten in GA4 verhelderen de rol van verschillende contactmomenten bij het tot stand komen van conversies, wat essentieel is voor een gegevensgestuurde aanpak van campagnebeheer.
Automatisering en machine learning in Google Ads
Nu je huis is gebouwd, versierd en gemeten, is het tijd om na te denken over automatisering en machine learning in Google Ads.
Automatisering in Google Ads maakt het voor adverteerders mogelijk om hun advertenties aan te passen om relevantere berichten te tonen aan een groter publiek en hun ROI-doelen te halen.
Het is alsof je je huis automatiseert met slimme apparaten om het comfort en gemak te verbeteren.
Slim bieden in combinatie met breed zoeken gebruikt signalen tijdens de veiling om het juiste bod in te stellen voor iedere zoekopdracht.
Bovendien ondersteunt creatief gebruik van AI breed zoeken door voor elke zoekopdracht de meest effectieve versie van het advertentiemateriaal te optimaliseren, resulterend in een hoger investeringsrendement.
Geautomatiseerde campagnes en slimme biedingen
Slim bieden gebruikt Google’s AI om het aantal conversies of de conversiewaarde bij elke veiling te optimaliseren, wat invloed heeft op de advertentierank.
Het is vergelijkbaar met een slimme thermostaat in je huis installeren die automatisch de temperatuur aanpast voor optimaal comfort.
Verder omvatten slimme biedstrategieën verbeterde kosten per klik (ECPC), waarbij biedingen automatisch worden aangepast voor een hoger aantal conversies, en doelvertoningspercentage, gericht op advertentiezichtbaarheid.
Automatisch bieden stelt adverteerders in staat om biedingen in te stellen op basis van prestatiedoelen en deze biedingen worden aangepast voor elke unieke zoekopdracht van gebruikers.
Voordelen van AI en machine learning
AI-gestuurde zoekcampagnes in Google Ads gebruiken machine learning om biedstrategieën te verfijnen, keyword match types te verbreden en de relevantie van advertenties te verbeteren, resulterend in een hoger investeringsrendement.
Performance max, een AI-functie van Google Ads, helpt het bereik van campagnes te vergroten en nieuwe doelgroepsegmenten en conversiemogelijkheden aan te boren door geavanceerd gebruik van Google’s databronnen en AI-signalen.
Conclusie
Google Ads is een krachtig platform voor online adverteren.
Met een scala aan advertentietypen en functies om je campagnes te optimaliseren en personaliseren. De efficiëntie van je campagnes kan worden verbeterd door het gebruik van de juiste zoekwoorden, targeting en segmentatie, en slimme biedstrategieën.
Door gebruik te maken van tools zoals Google Analytics en Google Tag Manager, kun je de prestaties van je campagnes bijhouden en optimaliseren.
Het opzetten van een succesvolle Google Ads-campagne vereist planning, de juiste inhoud, een goede targetting, metingen en optimalisatie.
Met de juiste kennis en tools, kun je starten met succesvol te adverteren.
Google ads – Veelgestelde Vragen
Wat kost Google Ads per maand?
Het hangt af van diverse factoren zoals de gekozen zoekwoorden, advertentiedoelen en concurrentie. De kosten kunnen sterk variëren. Succes met adverteren!
Is Google Ads gratis?
Nee, Google Ads is niet gratis. Je betaalt alleen wanneer er iemand op jouw advertentie klikt. Adverteren op Google Ads kan dus kosten met zich meebrengen. Dit is net de bedoeling, als je geen klikken ontvangt dan wil het zeggen dat niemand op je advertentie klikt en je dus ook je doelgroep niet bereikt.
Wat heb je nodig voor Google Ads?
Las je op Google Ads wilt adverteren heb je een e-mailadres, een bedrijfswebsite en een duidelijk doel nodig.
Ook zonder website kan je al starten met adverteren door een slimme campagne op te zetten.
Wat zijn de 3 basisprincipes van Google Ads?
De 3 basisprincipes van Google Ads zijn: bieden, targetting en conversies.
Het gaat om het begrijpen van bieding basics, het richten op de juiste doelgroep en het optimaliseren voor conversies. Geen slimme trucjes, gewoon goede praktijken.