Het is geen geheim meer dat afbeeldingen een grote rol spelen voor iedereen met een website of een blog. Maar wist je dat je ook je afbeeldingen kan gebruiken om beter vindbaar te worden?
Afbeeldingen optimaliseren voor SEO is een goede manier om je website een boost te geven. Bovendien is het ook best makkelijk om uit te voeren!
In dit artikel lees je alles wat je te weten wil komen over afbeeldingen optimaliseren voor SEO. Zo overlopen we:
- Waarom dit belangrijk is
- Wat de verschillende bestandstypes zijn
- Het beste formaat
- Welke tools je kan gebruiken
- Hoe tekst in en rond de afbeelding je verder kan helpen met optimaliseren
Waarom moet je afbeeldingen optimaliseren voor SEO?
Als je een website hebt dan kan je in 2022 niet anders dan er afbeeldingen op zetten. Je afbeeldingen optimaliseren voor SEO is belangrijk voor internetgebruikers. Eerst en vooral laat het je website er beter uit zien, maar dat is niet de grootste reden. Daarnaast kan het ook zorgen voor de nodige verduidelijking, kan het je brand versterken en je vindbaarheid vergroten.
Betere vindbaarheid
Door je afbeeldingen te optimaliseren voor SEO verhoog je je organische vindbaarheid op het web. Dit wil zeggen dat je afbeeldingen ook tevoorschijn komen in de Google zoekresultaten.
Een betere vindbaarheid is belangrijk voor je website. Een goede ranking zorgt namelijk voor meer verkeer en voor een hogere geloofwaardigheid bij toekomstige klanten.
Als je eenmaal weet hoe je te werk moet gaan kan je je afbeeldingen strategisch gaan inzetten op je website of in je blogs. Zo zorg je voor een betere positie in de zoekmachine resultaten in no-time.
Hogere snelheid
Nog een belangrijke factor waarom je je afbeeldingen moet optimaliseren voor SEO, is de snelheid van je site. Zorg je ervoor dat je afbeeldingen goed geoptimaliseerd zijn kan dit een grote impact hebben op je snelheid.
De snelheid van je website voor mobiele toestellen is sinds 2018 een erg belangrijke ranking factor. Het is dus geen overbodige luxe om hierop in te spelen.
Een ranking factor is een officieel erkende factor van Google dat een invloed heeft op de organische positie van je website.
Welke afbeeldingen gebruik je het best?
Het is niet altijd even makkelijk om de juiste afbeeldingen te vinden voor alle content. Zeker met zoekmachines die voorkeur geven aan originele en unieke afbeeldingen.
Heb je foto’s en illustraties dat je zelf hebt gemaakt, gebruik deze dan. Maar heb je nood aan iets anders ter ondersteuning? Maak dan gebruik van stock afbeeldingen.
Stockfoto’s zijn foto’s die opgeslagen worden in een databank en die je kan gebruiken. Ofwel gratis, ofwel betalend. De meest gebruike stockfoto’s zijn uiteraard de gratis foto’s en deze kan je terugvinden op websites zoals:
Het probleem met gratis stock afbeeldingen is dat deze door iedereen te verkrijgen zijn en dus niet zorgen voor een unieke toevoeging. Wil je echter goed scoren in de zoekmachines (afbeeldingen) heb je een unieke afbeelding nodig.
Een aantal dingen dat je dan kan doen is ervoor zorgen dat je je afbeeldingen een unieke toevoeging geeft. Denk maar aan een logo, een ander formaat of een collage van verschillende afbeeldingen.
Afbeelding optimaliseren voor SEO met de juiste bestandstypes
Naast enkel en alleen de afbeelding speelt ook het bestandstype van de afbeelding een rol. Zo heb je heel wat verschillen waar je je misschien nog niet van bewust was. Voor elke afbeelding op je website is het afhankelijk van de factie van je afbeelding wat het juiste type is.
JPEG
JPEG is een van de meest voorkomende bestandstypes voor afbeeldingen. Dit komt doordat het ook de grootste comptabiliteit heeft met toestellen en programma’s.
Het grote nadeel van JPEG is dat er verlies is op kwaliteit in vergelijking met andere bestandstypes. Ook zijn de mogelijkheden iets beperkter. Een doorzichtige achtergrond is onmogelijk bij een JPEG afbeelding.
PNG
PNG bestanden hebben in tegenstelling tot JPEG geen kwaliteitsverlies als je ze opslaat. Ook hebben ze de mogelijkheid om met een transparante achtergrond te werken. Ideaal dus voor je website.
Helaas hebben PNG bestanden ook een nadeel. Doordat er minder verlies is van kwaliteit heb je een groter bestand. Zware bestanden hebben al snel een negatieve invloed op de snelheid van je site. Dus het is steeds een afweging om te maken.
SVG
SVG staat voor Scalable vector graphics. De naam zegt het zelf, dit zijn twee dimensionale illustraties die je kan vergroten of verkleinen zonder kwaliteitsverlies.
Dit is een bestandstype dat specifiek gemaakt is voor gebruik online. Je gebruikt SVG bestanden het best om bijvoorbeeld je logo en favicon te uploaden.
WEBP
WEBP is een modern bestandstype voor afbeeldingen op het web. Het ondersteunt ook transparante afbeeldingen net zoals PNG. Het grote voordeel van deze bestanden is dat de file-size van deze afbeeldingen een pak lager ligt.
Gebruik je het WEBP bestandstype kan je je afbeelding een pak kleiner maken zonder kwaliteitsverlies. Het kan gaan over een besparing van 25% of meer. Dit heeft dus een grote invloed op hoe snel je webpagina’s laden.
Welk bestandstype gebruik je waar?
Nu je weet wat de verschillende type’s afbeeldingen zijn is het ook belangrijk dat je deze juist inzet. Door dit te doen kan je je snelheid van je website optimaliseren en zodoende ook je SEO!
- JPEG: Gebruik je voor kleine tot grote afbeeldingen
- PNG: Dit gebruik je het best voor transparante afbeeldingen of afbeeldingen waar je absoluut geen kwaliteitsverlies wil lijden.
- SVG: Een SVG bestand gebruik je voor je favicon en je logo van je website.
- WEBP: Dit bestandstype heeft mijn voorkeur en vervangt voor mij zowel de JPEG als PNG bestanden.
Afbeelding formaat
Nog een belangrijk onderdeel waar het fout gaat voor velen is het juiste formaat vinden voor een afbeelding. Aan dit formaat hangt namelijk ook een grote vast.
Het gebeurt wel eens dat mensen direct opteren voor het grootste formaat, want dat betekent goede kwaliteit. Helaas is dit niet hoe het werkt. Als gevolg van het gebruiken van zo grote afbeeldingen zal je website erg traag worden.
Wat is het beste formaat voor een afbeelding op je website?
Het beste formaat voor een afbeelding over te totale breedte van je website is maximum 2500 pixels tot 1920 pixels breed. Zo zorg je steeds voor de beste kwaliteit. Zorg er voor dat het bestand tussen de 300kb en 500kb groot is.
Gebruik je een kleinere afbeelding mik dan naar 700 pixels breed en tussen de 200kb en 100kb in bestands grootte. Hiermee ga je voor goede kwaliteit en een hoge snelheid.
De beste gratis tools om afbeeldingen te optimaliseren
Als je eenmaal de juiste maat in pixels hebt is het ook belangrijk dat je de bestandsgrootte aanpast. Maar hoe maak je nu een foto kleiner zonder kwaliteit te verliezen?
Dit doe je met een tool dat een compressie toepast op je foto zonder kwaliteitsverlies. Ik gebruik zelf steeds de online tool tinypng. Een aantal andere opties zijn:
Gebruik je WordPress dan heb je nog een pak meer mogelijkheden. Je installeert makkelijk een plugin dat je verder kan helpen met afbeeldingen optimaliseren voor SEO. Een van mijn favorieten is de Imagify plugin. Met deze plugin zet je ook al je foto’s makkelijk om in WEBP formaat.
Er is ook een betaalde versie beschikbaar van deze plugin, maar alles wat je nodig hebt kan je ook met de gratis versie.
Afbeelding optimaliseren voor SEO: de bestandsnaam
Naast enkel je snelheid optimaliseren kan je nog meer doen om je afbeeldingen te optimaliseren voor SEO. Google raad je aan om ook je afbeelding bestandsnaam aan te passen. Dit zorgt er voor dat je afbeelding makkelijker te lezen is door zoekmachines.
Door je afbeelding een goede bestandsnaam te geven, geef je al een eerste tip waar het over gaat. Er zijn ook een aantal richtlijnen dat Google voorschrijft voor het opstellen van zo een bestandsnaam.
Een goede bestandsnaam heeft:
- enkel kleine letters
- geen spaties maar een liggend streepje
- een korte en beschrijvende naam
Afbeelding optimaliseren voor SEO: Alt tekst
Google zegt “Alt tekst verhoogt de toegankelijkheid voor gebruikers die geen afbeeldingen kunnen zien op webpagina’s”. Dit op zich is al een grote tip dat Google geeft. De focus van de zoekmachine ligt de laatste jaren sterk op toegankelijkheid en gebruikservaring.
Een goede alt tekst helpt dus de gebruiker en zoekmachines om je afbeeldingen te verstaan. I quote Google, “Bij het kiezen van alt-tekst, focus op het creëren van nuttige, informatie-rijke content dat zoekwoorden juist gebruikt en binnen de context valt van de pagina.”.
Omringende tekst en context bij afbeeldingen
Naast de vorige twee punten, die direct in verbinding staan met de afbeelding, is context erg belangrijk. De context zorgt ervoor dat een afbeelding op een logische plaats staat binnen een passende tekst.
Zorg ervoor dat beschrijvende zoekwoorden en relevante paragrafen in de buurt rond de afbeelding staan. Hierdoor geef je een toegevoegde waarde aan je gebruiker. En zoals we weten, Google geeft erg veel om wat gebruikers denken.
Gebruik dus enkel relevante afbeeldingen die een meerwaarde vormen aan je stuk content. Het heeft geen zin om afbeeldingen op je site te gooien enkel en alleen om wat kleur te geven.
Voeg je afbeeldingen toe aan je sitemap
Maak je veel gebruik van unieke afbeeldingen dan is een sitemap maken zeker een goed idee. Een sitemap is een bestand dat gebruikt wordt door zoekmachines om nieuwe pagina’s te vinden op je website.
Als je een sitemap maakt voor alle afbeeldingen geef je de zoekmachines eigenlijk een kaart met de locatie van alle afbeeldingen. Zo worden ze makkelijker gevonden en geïndexeerd.
Ik leg het je stap voor stap uit wat je moet doen om je sitemap te maken en om deze in te dienen bij Google. (Enkel voor WordPress gebruikers!)
Hoe voeg je een afbeelding sitemap toe?
- Ga naar je wordpress dashboard en vervolgens naar plugins
- Klik op nieuwe plugin en zoek Image sitemap
- Kies de “Complete Image Sitemap” plugin en klik op installeer
- Ga naar het overzicht van je plugins, zoek de “Complete Image Sitemap” plugin en klik op activeer
- Vervolgens ga je naar de “Complete Image Sitemap” settings pagina
- Kies de gepaste licentie voor je afbeeldingen in de dropdown menu en klik op genereer.
- kopieer het einde van de link dat tevoorschijn komt (image-sitemap.xml)
- Open de Google Search Console
- Ga in de linkermenu naar Index en klik op Sitemaps
- Plak het einde van de gekopieerde url in de “Add a new sitemap” balk
- Klik op Submit
- Geniet van automatisch geïndexeerd afbeeldingen op Google!
Je kan dezelfde stappen toepassen in de Bing webmaster tools. Dan zorg je ervoor dat je ook vindbaar bent op Bing en Yahoo.
Heb je geen WordPress website dan raad ik je aan je webdeveloper te contacteren om je verder te helpen.
Laat je SEO optimaliseren door een professional
Hopelijk heeft dit artikel toch wat hulp geboden bij het optimaliseren van afbeeldingen. Als je eenmaal begint kan het soms een overweldigende taak zijn om alles meester te blijven. Maar als je dit allemaal stap voor stap doorneemt heb je je afbeeldingen zo geoptimaliseerd!
Heb je toch geen goed gevoel bij het zelf doen? Geen probleem! Ik sta namelijk voor je klaar. Ik help graag met het optimaliseren van je website en met je afbeeldingen optimaliseren voor SEO.
Wil je eerst wat meer informatie verzamelen over wat je van mij kan verwachten, neem eens een kijkje naar mijn zoekmachine optimalisatie diensten of naar mijn portfolio.
Ben je een doe-het-zelver? Ook voor jou heb ik een oplossing! Ik schreef een complete gids om zelf te starten met je website optimalisatie. Je kan hem zelfs downloaden in ebook formaat met een gratis checklist!
Heb je deze richtlijnen gevolgd, laat dan zeker weten in de reacties wat jouw ervaringen zijn! Of stel een vraag als je nog wat verduidelijking wil.
Auteur en SEO expert
Thomas Brasseur
Zaakvoerder Seoptified
Thomas is een enthousiaste SEO expert dat sinds 2020 alles op alles zet binnen de digitale sector. Als zaakvoerder van Seoptified, een SEO bureau, gaat hij aan de slag bij het maken van strategieën en het groeien van bedrijven.