De 19 beste gratis SEO tools in 2023

Je ging aan de slag met de SEO voor je website en al snel zag je de bui hangen. SEO is een pak moeilijker zonder tools dan met tools. Het is dus belangrijk dat je de juiste tools gebruikt voor elke job. Als je eenmaal gaat rondkijken kosten alle SEO programma’s een klein fortuin!
Net daarom maak ik een lijst met de beste gratis SEO tools. Zo kan jij aan de slag zonder je broek te scheuren met een aantal assentiële tools zonder de bank te breken.

Alle tools in deze lijst gebruik ik op dagelijkse basis om er voor te zorgen dat ik de beste service kan leveren.

Google

Beste gratis SEO tools 2022: Screenshot van de homepagina van Google

Type tool: Keyword research, concurrentie onderzoek, content

De gewone Google zoekmachine is een krachtige tool als je weet hoe je deze moet gebruiken. Het kan je voorzien van eindeloos veel informatie en geeft je een inzicht in je concurrentie.

Om dit te gebruiken voor keyword research, typ gewoon je zoekwoord in waarop je wil focussen. Google zal dit direct aanvullen met een hele lijst suggesties waar mensen naar zoeken. Dit op zich is an een zeer goede start om zoekwoorden te vinden.

Zoekresultaten van Google met suggesties

Scrol je door naar onder dan vind je nog meer zoekwoord ideeën. Je krijgt relevante vragen onder “Mensen vragen ook”. 

Mensen vragen ook gedeelte op de Google zoekresultaten pagina

Helemaal onderaan de pagina vind je nòg meer zoekwoorden dat Google je helemaal gratis voorstelt. Dit zijn gerelateerde zoekopdrachten.

Google's gerelateerde zoekopdrachten onderaan de pagina

Nog een leuke bonus van de Zoekmachine is dat pagina’s met een goede SEO score bovenaan komen te staan. Als je dus jouw zoekwoord intypt krijg je de best scorende bedrijven binnen je niche op een dienblad voorgeschoteld. Wat je dan kan doen is kijken wat ze anders of beter doen en je eigen pagina’s optimaliseren.

De nadelen van deze tool zijn dat je geen zoekvolume te zien krijgt en het is wat tijds intensiever om alles bij te houden.

Google Analytics

Beste gratis SEO tools 2022: Dashboard van Google Analytics

Typer tool: Analytische tool

Een krachtige en complete tool aangeboden door Google zelf. Als je je website eenmaal gekoppeld hebt krijg je hier een massa aan nuttige informatie.

Zo krijg je onder meer een idee van:

 • Welke toestellen je gebruikers gebruiken (Mobiel, desktop, tablet)
 • Via welke weg ze terecht komen op je website
 • Welke pagina’s gebruikers bezoeken
 • Hoe lang bezoekers op een bepaalde pagina blijven
 • Op welke pagina het meeste bezoekers je website verlaten

En je komt er nog veel meer te weten dan enkel deze voorbeelden. Naast een goed platform biedt Google ook gratis opleidingen aan om het maximale uit je Analytics profiel te halen.

Google Search Console

Beste gratis SEO tools 2022: landingspagina voor google search console

Type tool: Technische SEO tools, linkbuilding tools

Als je denk aan SEO dan is Google Search Console onmisbaar in je toolbox. Google Search Console geeft je een overzicht van heel wat technische aspecten van je website die een invloed hebben op je vindbaarheid.

Wat je hier kunt vinden over je website:

 • Controleren welke pagina’s vindbaar zijn op Google
 • Welke zoekwoorden of queries gebruikers intikken om bij jou terecht te komen
 • Nieuwe of niet geïndexeerde pagina’s laten indexeren
 • Controleren op technische fouten op je website
 • Je mobiele versie van je website controleren op fouten

Je krijgt hier de perfecte omgeving om alle SEO te testen en te fine-tunen, helemaal gratis. Het enige dat je moet doen is je profiel aanmaken en je Search Console verifiëren en je bent klaar om aan de slag te gaan.

Google mijn Bedrijf / Google Bedrijfsprofiel

Google mijn bedrijf landingpagina

Type tool: Local SEO

Jezelf vindbaar maken op het internet, daar komt heel wat bij kijken. Maar ook door op het internet aanwezig te zijn kan je jezelf beter vindbaar maken in het echte leven. Dit is wat je lokale SEO noemt. En wat hier dé tool bij uitstek is? Google mijn bedrijf natuurlijk!

Google mijn bedrijf zorgt voor:

 • Je zichtbaarheid op Google maps
 • Duidelijk overzicht van je openingsuren
 • Een platform waar je klanten reviews kunnen achterlaten
 • Stuur rechtstreeks berichten met je klanten via de chat
 • Klanten kunnen rechtstreeks contact op nemen via mail, je website, telefoon of chat

Je kan dus zeggen als je een lokaal bedrijf bent dat dit voor een groot voordeel kan zorgen. Je kan je klanten in de buurt laten weten waar je precies bent en hoe ze jou kunnen bereiken. Dit zorgt voor meer klanten en een betere zichtbaarheid.

Loodgieter zoekopdracht in Google maps
Een snelle zoekopdracht naar loodgieter gaf mij alle resultaten bij mij in de buurt. Hier zie je een overzicht van loodgieters regio gent in zowel een lijst vorm als op de kaart.

Het grootste voordeel van Google mijn bedrijf is dat je bedrijf effectief op de kaart komt te staan. Als mensen bij jou in de buurt een zoekopdracht uitvoeren kunnen ze jou makkelijk vinden. Eenmaal ze jou gevonden hebben kunnen ze, met een druk op de knop, hun navigatie onmiddellijk instellen naar jouw shop of locatie.

Google Page Speed Insight

Beste SEO tools 2022: Google page speed insight startpagina

Type tool: Pagina snelheid en prestaties

Een belangrijk aspect van je website is hoe snel deze is. De juiste tool om dit te meten is dus van onschatbare waarde. Om te voldoen aan de standaarden van Google is het dus ook een goed idee om de tools te gebruiken dat Google aanbiedt. 

Google page speed Insight is een erg straight forward tool. Je geeft je website url in en de tool scant de gegeven pagina.

Wat deze tool te bieden heeft: 

 • Overzicht van je mobiele en desktop snelheid
 • Gegevens van je core web vitals
 • Een gedetailleerde weergave van wat het meeste tijd in beslag neemt bij het laden
 • De directe oorzaken voor alle diagnostische problemen
Google page speed insight resultaten voor de mobiele website

In de resultaten krijg je twee verschillende uitkomsten, een mobiele snelheid en de desktop snelheid. De belangrijkste van de twee is je mobiele snelheid. Zorg er dus steeds voor dat je laadsnelheid van je pagina onder de 2 seconden blijft.

SEOquake

Homepagina van de website van SEOquake

Type tool: Chrome browser extensie

De SEOquake extensie is een bestandje dat je installeert in je webbrowser. Eenmaal je dit gedaan hebt kan je verschillende gegevens van je pagina’s gaan aflezen. Deze tool heeft erg veel informatie te bieden en kan je helpen met je technische en on-page SEO.

Enkele van de mogelijkheden zijn:

 • Meta titel en beschrijving controleren
 • Intern link profiel
 • Extern link profiel
 • Aantal geïndexeerde pagina’s per zoekmachine
 • Zoekwoorden op je pagina en de dichtheid
 • Snelle SEO audit

SEOquake is dus een van de meest complete browser extensies en het is helemaal gratis. Een makkelijke keuze als je het mij vraagt!

Detailed

Type tool: Chrome extensies

De Detailed Chrome extensie is een van mijn favoriete tools dat een website analyseren makkelijk maakt. Deze gebruik ik zelf op dagelijkse basis en helpt me enorm bij het snel analyseren van webpagina’s. Ik zie alles in een oogopslag en je hebt toegang tot de meeste belangrijke date in enkele seconden.

Enkele van de mogelijkheden zijn:

 • Meta titel en beschrijving controleren
 • Intern link profiel
 • H-tags
 • Robots tags
 • Afbeeldingen en alt tekst
 • Canonicals controleren

De Detailed Chrome extensie is net zoals de vorige extensie een erg complete en handige tool. Het geeft je een bom aan informatie waarmee je meteen aan de slag kunt.

MozBar

MozBar home pagina

Type tool: Chrome browser extensie, off-page SEO

De Mozbar is een van de enige gratis tools die je toestaat Autoriteit van een website en pagina te testen. Het geeft je twee scores van 1 tot 100 die weergeven wat je autoriteit is.

MozBar in actie
Hier zie je de MozBar in actie. Je kan aflezen dat deze pagina een PA (pagina autoriteit) heeft van 73/100 en een DA (domein autoriteit) van 96/100.

Je kan de twee verschillende autoriteit scores aflezen in de bar bovenaan je pagina of op de zoekresultaten pagina van Google. PA (pagina autoriteit) en DA (domein autoriteit – dit is de complete website). Met deze informatie kan je onder andere aan de slag voor je linkbuilding strategie.

Linkchecker

Beste gratis SEO tools 2022: Link checker chrome extensie

Type tool: Chrome extensies, link building

Als je eenmaal van start gaat met SEO is het onvermijdelijk dat je op een gegeven moment moet gaan linkbuilden. Dit is het actief verzamelen van links naar jouw website. Een goede manier is dan om kapotte links op te sporen bij relevante websites die naar jou kunnen linken.

Deze Chrome extensie is hiervoor gespecialiseerd. Je gebruikt deze op de betreffende pagina en na enkele seconden kom je te weten als er kapotte links tussen zitten of niet.

Ayima – Redirect path

Ayima redirect tool

Type tool: Chrome browser extensie

Als vaste tool in mijn chrome extrenties toolkit zit ook deze Redirect Path van Ayima. Het doet precies wat het zegt. Het toont je als je op een link klikt welk pad deze volt. Erg handig om 301 en 302 redirect te vinden, te managen en om link chains te ontdekken.

Screaming Frog SEO Spider

Beste SEO tools 2022: Screaming frog website

Type tool: Technische SEO, on-page SEO

Elke website heeft wel ergens een foutje of een gebroken pagina. Gelukkig is er een gratis tool dat je hier verder mee kan helpen. En wat voor een?!

Screaming Frog is een programma dat je download op je computer of laptop. Als je je website url ingeeft in deze tool zal deze volledig je website scannen (crawlen). Dit kan wel even duren afhankelijk van hoe groot je website is.

Beste gratis SEO tools 2022: Screaming frog programma dat een crawl heeft gedaan van een website

Eenmaal deze gescand is krijg je een compleet overzicht met een rijkdom aan informatie. Je krijgt ook een overzicht van welke pagina’s niet meer werken (bijvoorbeeld een 404 error pagina) en van je linkstructuur op je website.

Deze tool kan:

 • Je links scannen
 • Afbeeldingen en alt tekst scannen
 • Dubbele pagina’s weergeven
 • Pagina’s met weinig content vinden
 • Vinden of je pagina’s kunnen geïndexeerd worden

Deze tool is van alle tools hier misschien wel de meest ingewikkelde, maar als je eenmaal weet hoe je er mee kan werken is het van onschatbare waarde voor elke SEO. Het zal je werk veel makkelijker maken eens je meester bent van het programma.

Screaming Frog is gratis voor alle websites met minder dan 500 pagina’s. Eenmaal je website groter is moet je wel betalen voor deze tool. Maar voor een beginner in SEO denk ik niet dat dat nodig zal zijn. 

Wil je toch de volledige tool dan is deze € 185,00 voor een jaar wat erg goedkoop is voor een SEO tool.

Ubersuggest

Ubersuggest home pagina

Type tool: Multifunctionele SEO tool

Dit is een uitermate goede tool voor starters in de SEO. Deze tool biedt veel voordelen en bovendien is er een gratis versie. De gratis versie is zeker meer dan genoeg voor het optimaliseren van je eigen website.

Ubersuggest kan:

 • Zoekwoorden onderzoek
 • Content onderzoek
 • Je concurrentie onderzoeken en vergelijken
 • SEO audits
 • Je backlink profiel analyseren
 • Rank tracker

Als je van start wil gaan en goede content ideeën wil opdoen dan is deze tool van Neil Patel een goede start. Je krijgt in de gratis versie toegang tot bijna alle betaalde mogelijkheden. Het grootste verschil is dat je maar drie credits krijgt per dag. En deze credits gebruik je sneller op dan je kan denken.

Gebruik je deze Ubersuggest credits verstandig dan kan je heel wat goede vooruitgang boeken. Je krijgt een pak waardevolle informatie, kan sorteren en zoekwoorden vast zetten. 

Nog een klein nadeel van de gratis versie is dat je niet alle resultaten te zien krijgt. Slechts een deel is zichtbaar voor de gratis gebruiker. Wil je alles te zien krijgen dan moet je overschakelen naar een betaald plan.

Ahrefs backlink checker

Beste gratis SEO tools 2022: Ahrefs backlink checker.

Type tool: Backlinks

Een van de beste tools op de markt om je eigen backlinks of die van je concurrentie te checken is de site explorer backlink tool van AHREFS. Je geeft de gewenste url in en kiest als je het gehele domein wil scannen of enkel de betreffende url op backlinks. Zo controleer je makkelijk je derde pijler van SEO: Authoriteit.

Heb je dit gedaan dan kan je:

 • Alle backlinks in een lijst bekijken
 • Welke pagina naar jouw verwijst
 • Do follow / No follow
 • Anker tekst van de link
 • Verkeer afkomstig van de link
 • De domein rating of autoriteit van het linkende domein

Dit geeft je een duidelijk en compleet overzicht van alles wat je wil te weten komen over je links. Als je deze tool juist gebruikt kan je deze gebruiken om schadelijke links terug te vinden of om goede link opportuniteiten te creëren voor je website.

Het enige nadeel is dat je bij de gratis versie enkel de 100 eerste backlinks te zien krijgt. Als je deze tool verder wil gaan gebruiken hangt daar wel een prijskaartje aan vast. Het basis plan van Ahrefs start met een € 89 per maand.

Semrush

Semrush features pagina

Type tool: Multifunctionele SEO tool

Semrush is ook een krachtige SEO multitool. Het geeft je een uitgebreid overzicht van je zoekwoorden, SEO audits en rapportage. Het mooiste aan deze tool is dat je deze ook gratis kan gebruiken en waardevolle informatie kan vinden voor jou SEO te optimaliseren.

In de gratis versie kun je 1 project aanmaken binnen het Semrush dashboard en daar al eens proeven van alle fantastische functies. Hoewel deze functies gelimiteerd zijn geven ze je al een goed overzicht en heel wat mogelijkheden.

Zo kan je onder andere:

 • 10 zoekwoorden tracken
 • SEO audit – on page audit en off page
 • Externe links checken
 • Zoekwoord onderzoek en gerelateerde zoekwoorden ontdekken
 • Je website analyseren

De tool geeft je een uitgebreide voorproever van wat je echt te weten wil komen. Heb je graag wat meer speelruimte? Maak dan gebruik van hun 7 daagse proefperiode voor de betaalde versie. Dit zou je meer dan genoeg tijd moeten geven om je website te optimaliseren!

Net zoals alle andere SEO tools hangt hier een prijskaartje aan vast. Wil je verder in zee gaan met Semrush dan betaal je maandelijks $ 119,95 voor het starters plan. 

Answer the public

Beste gratis SEO tools 2022: Answer the public home pagina

Type tool: Zoekwoorden onderzoek

Dit is een van mijn favoriete tools om te starten met een zoekwoorden onderzoek. Het is snel, eenvoudig en recht door zee. In deze online tool geef je je zoekwoord in en met een druk op de knop krijg je alle vragen die gesteld worden over dit onderwerp.

Het geeft je een goede representatie van alle onderwerpen in verschillende categorieën zodat je zelf niet hoeft te organiseren. Je kan ook gratis de visuele representatie downloaden of de data versie in een spreadsheet.

De gratis versie volstaat zeker van deze tool, maar beslis je toch om deze verder te gebruiken gaat deze over de toonbank voor $ 99 per maand.

Yoast

Beste SEO tools 2022: yoast, seo voor wordpress.

Type tool: WordPress plugin

Heb je een website op WordPress dan is Yoast de oplossing om te starten met SEO. Deze gratis SEO plug-in (je kunt ook betalen voor de pro versie) heb je al een heuse stap vooruit.

Yoast helpt je bij de belangrijkste zaken om je website te optimaliseren. Zowel op technisch als inhoudelijk vlak kan je steeds rekenen op Yoast.

Wat je kan verwachten van deze tool:

 • Automatische XML Sitemap van je website
 • Content analyse met optimalisatie tips
 • Meta titel en beschrijving ondersteuning
 • Schema toevoegen aan je pagina’s
 • Controle van je linken

Yoast is dus een erg complete en krachtige tool die je volledig gratis kan gebruiken. Heb je een WordPress website dan is dit de eerste stap naar succes.

Merkle’s Schema markup generator

Merkle schema markup generator

Type tool: technische SEO tool

Als je je website goed wil uitrusten met de juiste code en de juiste informatie voor zoekmachines, dan is schema markup onmisbaar. Schema is een extra stuk code dat bij je content hoort en de juiste informatie doorgeeft aan Google.

Deze code kan zeer overweldigend zijn om te schrijven als je daar helemaal niks van af weet. Merkle heeft daar de oplossing voor.

Je kiest welk soort schema je nodig hebt en daarna vul je simpelweg alle velden in in de generator. Deze tool zet alles om naar de juiste code voor jou. 

Alles wat je hierna nog moet doen is de code kopiëren en plakken op je webpagina waar deze hoort te staan. Op die manier maak je jezelf beter vindbaar zonder er voor te zweten!

Surfer SEO – AI Article Outline Generator

Surfer SEO content tool

Type tool: Content tool

Ben je op zoek naar een snelle en efficiënte manier om een outline te maken voor je blog of landingspagina? Dan is de gratis tool van Surfer SEO een voltreffer. Met slechts een klik op de knop en het juiste zoekwoord gaat hun AI op zoek naar alle concurrerende artikelen voor de betreffende zoekopdracht.

Na het analyseren van de data maakt het een verzameling van de meest relevante en terugkerende tussentitels en geeft je zo een structuur waar je mee aan de slag kunt gaan. Dat is nog sneller en efficiënter blogs schrijven dan ooit tevoren.

Chat GPT

Type tool: AI

Chat GPT heeft geen introductie meer nodig. Het is een fenomeen dat de digitale wereld geeft overgenomen in een absoluut record tempo. Het kan je helpen bij het uitvoeren van eenvoudige taken, schrijven, coderen en nog veel meer.

Het spreekt dan ook voor zicht dat dit een van de meest gebruikte en onmisbare tools is voor alle marketing liefhebbers en professionals. Dit in combinatie met een betalende SurferSEO account om content te schrijven is een van de krachtigste combinaties waar ik dagelijks gebruik van maak.

Dit waren de 19 beste gratis SEO tools!

Dit zijn mijn persoonlijke favorieten binnen de gratis tools voor SEO. Als je zelf wil starten met zoekmachine optimalisatie dan zijn dit de essentiële toevoegingen aan je toolbox.

Nog een aantal eerzame vermeldingen om of te sluiten:

 • Google trends (keyword trends)
 • Robots exclusion checker (Technische SEO Chrome extensie)
 • AIOSEO (WordPress plugin)
 • Rankmath (WordPress plugin)
 • Keywords everywhere (Chrome extension)
 • Data Studio / Looker studio (Visualisatie software voor data)

Wat vind jij van bovenstaande gratis tools? Laat me zeker weten in de reacties wat jouw favoriete tools zijn!

Werk je graag samen met een freelancer om je website een boost te geven? Dan sta ik voor je klaar! Stuur me gerust een mailtje voor een verkennend gesprek.

Thomas is een gedreven en gepassioneerd SEO copywriter. De belangrijkste onderwerpen waar Thomas Brasseur over schrijft zijn: - SEO & Digital Marketing - Hospitality & korte termijn verhuur - Immobiliën en vastgoed - Muziek en de creatieve industrie

Contacteer het Seoptified team 👇

Samen bouwen aan jouw online verhaal? Ontdek hoe we jouw positie op de markt kunnen versterken in een gratis kennismakingsgesprek.