Als je een bedrijf hebt anno 2022 dan is een website ondertussen een must. Heb je eenmaal een website, dan ga je ook aan de slag met het maken van pagina’s en blog berichten. Onvermijdelijk ga je later ook aan de slag met deze aanpassen en al snel kom je erachter dat het soms niet allemaal even simpel is.
Zo kan je verder oude content verwijderen met informatie die niet langer relevant is. Of ga je aan de slag met betere content met nieuwe informatie.
Maar wat als de verwijderde of samengevoegde inhoud veel verkeer aantrok en nog steeds bovenaan de zoekresultaten staat? In dat geval hebt u een speciaal stukje code nodig dat zowel gebruikers als zoekmachines omleidt naar de nieuwe webpagina.
Dan komt de 301 redirect in beeld.
Deze 301 redirect is wat we noemen een HTTP statuscode. Bekende voorbeelden van deze statuscodes zijn:
404 – niet gevonden
500 – serverfout
403 – verboden
301 Redirects horen hier ook in het rijtje. Deze code zorgt ervoor dat je browser weet wanneer een pagina verhuisd is naar een nieuwe thuis.
Wat zijn 301 Redirects?
301-redirect is een HTTP-statuscode die een browser informeert wanneer een webpagina permanent naar een nieuwe locatie is verplaatst. Cruciaal is dat als een gebruiker het oudere adres intypt, de 301-omleiding hem automatisch naar de nieuwe locatie brengt.
In tegenstelling tot een 301 redirect (page moved permanently) is een 302 redirect bedoeld om de locatie van een pagina tijdelijk te verplaatsen. Zorg ervoor dat je altijd de juiste kiest. Dit kan namelijk heel wat impact hebben op hoe zoekmachines je pagina weergeven.
Wanneer kies je voor een 301-omleiding?
Er zijn verschillende redenen waarom een 301 redirect de juiste keuze kan zijn. Wanneer je van domeinnaam veranderd is het belangrijk dat je dit toepast. Zo kunnen klanten die je oude naam nog gebruiken, toch bij jou terecht komen.
Doe je dit niet dan komt de 404 boven water. En dat is enkel slecht nieuws. Het is dus van cruciaal belang om alle url’s van je oude site te migreren naar je nieuwe site. Een 301 omleiding is dan de enige optie dat je hebt.
Ook als je je inhoud wil herzien van een bepaalde pagina en hiervoor een ieuwe en betere pagina maakt, dan is een 301 een goed idee.
Is 301 redirection SEO vriendelijk?
Absoluut! Maar je moet 301-omleiding implementeren met je Google rankings in gedachten. De zoekwoorden die u gebruikt in uw nieuwe URL en de inhoud van je nieuwe pagina moeten in overeenstemming zijn met je sector.
Doe je dit niet dan kan het zijn dat je website veel waarde en verkeer zal verliezen. Geef dus altijd duidelijke signalen door aan de zoekmachines, zo blijft jouw website ook kerngezond.
Wanneer 301 Redirect implementeren?
Wanneer je permanent verplaatst naar een nieuwe URL
Er zijn veel gevallen waarin u de inhoud van een pagina moet verplaatsen naar een nieuwe URL. Als er bijvoorbeeld SEO-gerelateerde content is geschreven of wanneer je dood gewoon een nieuwe pagina wil.
Om dit te illustreren geef ik een voorbeeld:
Je hebt een oude pagina met verouderde content op je website staan op de URL: https://website.be/oude-pagina
Je hebt een nieuwe pagina geschreven en volledig laten optimaliseren voor SEO om meer zichtbaarheid te krijgen. Deze nieuwe pagina heeft een gloed nieuw adres namelijk: https://website.be/nieuwe-pagina
In dit geval moet je een 301 redirect aanmaken van je oude pagina naar je nieuwe pagina. Zo komt elke link dat ooit naar je oude pagina ging nu uit bij de nieuwe versie.
Migratie naar een nieuw domein
Bedrijven veranderen hun domeinnamen om veel verschillende redenen. Niet alle redenen zijn even nuttig maar het gebeurt de hele tijd. Denk maar aan het uitbreiden van het bereik van hun website in het buitenland, re-branding, enzovoort.
Een aantal erg goede voorbeelden voor een migratie zijn:
https://oude-website.be –> https://nieuwe-website.be
website.be –> website.nl
Let altijd erg goed op tijdens een migratie. Breng je oude website goed in kaart en denk heel goed na over welke pagina’s gaan migreren. Een migratie dat niet goed wordt omgeleid kan zorgen voor drastische dalingen in verkeer en waarde.
Van HTTP naar HTTPS dankzij het SSL-certificaat
HTTP- en HTTPS-protocollen spelen een cruciale rol in het indexeringsproces van zoekmachines. Hoewel vroeger HTTP helemaal oké was voor een website is dat nu niet meer het geval. Sinds 2018 ben je verplicht om een SSL certificaat te hebben voor je website.
Als je dan eenmaal overschakelt van HTTP naar HTTPS, is het dus absoluut noodzakelijk dat je 301 redirects gebruikt, omdat die de zoekmachines helpen uw protocol verschuiving te indexeren. Deze waardevolle 301 voorkomt dat de code “404 – niet gevonden” verschijnt en leidt de gebruiker door naar de nieuwe pagina. Lang leve de 301!
Verplaatsen van niet-www naar www URL
Dit is vooral om eventuele duplicatie problemen te vermijden. https://website.com en https://www.website.com zijn hier de twee opties.
Als je merkt dat je website toegankelijk is via zowel non-www als www URL’s, dan is het belangrijk om 301-redirects te implementeren naar de URL van jouw voorkeur.
Er hangr aan geen van beide een voordeel vast als we gaan kijken naar SEO. De grootste reden is vooral omdat het esthetisch mooier oogt.
Trailing slash & hoofletters in je URL
Trailing slashes zijn een belangrijk onderdeel van de URL-structuur. Een URL met een schuine streep is anders dan een URL zonder schuine streep. Zo zal de URL https://website.be/pagina doorverwijzen naar een andere pagina dan https://website.be/pagina/.
Daarom is het belangrijk om consequent te zijn in het gebruik van schuine strepen in je URL’s. Pas 301-omleidingen toe op de versie van de URL die je niet wilt gebruiken. Zo hou je het netjes en overzichtelijk
Ook het gebruik van hoofdletters kan soortgelijke problemen veroorzaken. https://website.be/pagina/ zal een andere webpagina zijn dan de pagina die hoort bij https://website.be/Pagina/.
Inhoud opnieuw creëren
Veel bedrijven willen om verschillende redenen hun oude inhoud helemaal opnieuw opbouwen. Soms doen ze dit ook op een nieuwe pagina. In dergelijke gevallen moet je ervoor zorgen dat een 301-omleiding gebruikers van de oude inhoud naar de nieuwe leidt.
Hoewel velen vergeten de oude site te verwijderen, is het verplicht deze te archiveren, zodat gebruikers de nieuwe inhoudspagina moeiteloos kunnen vinden.
301 Redirect vs. een 302 Redirect
Een 301 redirect meldt zowel zoekmachines als gebruikers dat de pagina permanent is verschoven, en brengt hen tegelijkertijd naar de juiste pagina. Gebruikers worden dus omgeleid naar de nieuwe pagina die de oude heeft vervangen.
Aan de andere kant, als je besluit om de bestaande inhoud te verplaatsen naar een nieuwe URL alleen voor een tijdelijke periode voor redenen zoals website testen en gebruikers wilt leiden naar een korte termijn URL, dan kan je 302 redirects gebruiken.
302 redirect staat dus gelijk aan een tijdelijke verhuizing, maar je keert uiteindelijk nog terug naar de oude pagina.
Hoe beïnvloeden 301 Redirects SEO?
Het is cruciaal om te weten wanneer en hoe je een 301 redirect implementeert. Anders kan het uw Search Engine Optimization (SEO) rankings op zoekmachines zoals Google beïnvloeden.
SEO rankings beïnvloeden de positie van de website wanneer een gebruiker de browser gebruikt om te zoeken naar een product of dienst. Deze posities zijn afhankelijk van zoekwoorden in je content en de kwaliteit van de pagina.
Wanneer je specifieke zoekwoorden gebruikt in je content, url, afbeeldingen en meta tags, dan krijg je organisch verkeer binnen via zoekmachines.
Het verplaatsen van uw webpagina naar een nieuwe plek met een nieuwe URL kan een effect hebben op deze rankings. Zo kan je bijvoorbeeld een bepaalde waarde verliezen in de ogen van Google.
Wil je je ranking behouden en duidelijk weergeven aan zoekmachines en gebruikers dat deze nieuwe pagina een betere versie is dan de oude, gebruik dan een 301 omleiding. ZO raak je geen klanten of rankings kwijt.
Conclusie
Redirects of omleidingen op je website zijn niet de makkelijkste materie om zelf aan te pakken. Als je hier geen ervaring mee hebt kan je wel wijs uit een plugin maar je kan ook veel schade toebrengen aan je website. Kies daarom voor belangrijke zaken steeds om samen te werken met een SEO specialst.
Seoptified is een SEO bureau dat je kan helpen bij het optimaliseren en verbeteren van je website. Ook bij migraties en nieuwe content is het steeds goed om te kunnen reken op een expert.
Auteur en SEO expert
Thomas Brasseur
Zaakvoerder Seoptified
Thomas is een enthousiaste SEO expert dat sinds 2020 alles op alles zet binnen de digitale sector. Als zaakvoerder van Seoptified, een SEO bureau, gaat hij aan de slag bij het maken van strategieën en het groeien van bedrijven.