5 Onmisbare SEO-tips voor de optimalisatie van jouw website

Als je meer bezoekers wil ontvangen op je website dan is een van de beste manieren om dat te doen SEO (of zoekmachine optimalisatie/ search engine optimization). Zo wordt je website beter gevonden door zoekmachines en kom je hoger te staan in de organische zoekresultaten.

Wat is zoekmachine optimalisatie?

Zoekmachine optimalisatie of SEO is het actief aanpassen van je website om beter gevonden te worden in organische zoekresultaten. Daar komt uiteindelijk heel wat bij kijken.

Zo heb je de drie pijlers van SEO die staan voor technische optimalisaties, content en autoriteit. Houdt je rekening met deze drie zal je hoger scoren in google zoekresultaten.

Het belang van Search Engine Optimization

We leven in een wereld waar bijna alles digitaal gebeurd. Als we naar iets op zoek zijn of we hebben iets nodig, nemen we er het internet bij.

Als je zelf een website of product hebt is het dus van belang dat je met je website je doelgroep bereikt. Zo geef je een duidelijk signaal dat je bestaat en kan helpen.

Als je eenmaal te vinden bent op Google is het ten tweede ook belangrijk dat je zo hoog mogelijk komt te staan in de zoekresultaten. Je bent waarschijnlijk ook niet de enige dat verschijnt in deze zoekopdracht.

Hoe hoger je op de lijst staat, hoe hoger je click-through-rate (CTR).

Een ideale positie op Google is de eerste pagina met resultaten. Want als we eerlijks zijn, hoe vaak klikken we door naar de tweede pagina? Bijna nooit.

Als je eenmaal op de eerste pagina staat ontvang je gratis en voor niks een pak verkeer naar je website. Dit is een groot verschil met advertenties waar je betaald om bovenaan te komen.

De google zoekresultaten pagina met organische zoekresultaten

Wat je zeker moet weten over SEO

Goed scoren op Google is geen precieze wetenschap. Google is een slimme zoekmachine dat vaak algoritme updates doorvoert waardoor dingen kunnen veranderen. Dit algoritme is gehuld in mysterie en is een onderwerp waar veel debat over is.

Deze SEO tips zullen je helpen om beter te scoren in google zoekresultaten maar verwacht niet dat je ineens naar de eerste plaats gekatapulteerd wordt. Seo heeft namelijk veel tijd en toewijding nodig voor aleer je hier resultaten krijgt.

Verbind je website met Google Search Console

computer met google search console gebruiker

Een van de belangrijkste Seo tips dat je kan krijgen is deze. Dankzij de Google Search Console laat je namelijk weten aan Google dat je website bestaat en dat ze deze kunnen crawlen.

Eenmaal je geregistreerd bent kan je makkelijk je sitemap (kaart van je website) doorgeven en nieuwe pagina’s rechtstreeks doorgeven aan Google.

SEO tips 1: Verzorg je website gezondheid met Technische SEO

Nu je website vindbaar is voor Google en andere zoekmachines moeten we ook zorgen dat de basis van je website goed is. Door de principes van technische SEO toe te passen zorg je er voor dat je ook hier je kansen vergroot tegenover andere websites.

 • Heeft je website een SSL certificaat? Dan moet je voor je domeinnaam https:// zien staan. Is dat het geval, dan zorg je voor een veilige verbinding. Is dat niet het geval is dat het eerste wat je moet oplossen!

 • Maak een sitemap van je website dat je kan indienen bij Google, Bing en Yahoo.

 • Google houdt van snelle website’s. Zorg er voor dat je website snelheid optimaal is op zowel mobiel als dektop. Makkelijke aanpassingen die je kunnen helpen bij je site sneller maken zijn afbeeldingen optimaliseren, goede hosting en video’s insluiten via YouTube in plaats van uploaden op je website.

 • Zorg er voor dat je pagina’s allemaal mobiel vriendelijk zijn.

 • Bekijk je robot.txt bestanden om jezelf er van te verzekeren dat Google je pagina’s kan lezen. Als dit bestand niet juist ingesteld staat kan het zijn dat zoekmachines je site helemaal niet kunnen vinden.

 • Schrijf een goede meta description en meta titel / pagina titel. Dit zijn de titel en beschrijving dat Google zal laten zien als je in de zoekresultaten terecht komt. Het is dus van groot belang dat deze geoptimaliseerd worden voor de juiste zoekwoorden. Hoewel meta descriptions niet behoren tot de ranking factoren helpen deze wel om klanten naar je website te sturen.

een stijgende grafiek in Google Search Console

SEO tips 2: Linken is belangrijk

Via een link kan een zoekmachine een bepaalde pagina vinden. Dit geldt zowel voor externe links als interne links. Let wel op dat je deze enkel voorziet waar ze nuttig en relevant zijn.

Externe links

Dit zijn links dat naar jouw website linken van externe websites. Hier actief aan bouwen is beter bekend als link building.

Door links te verzamelen die naar je website verwijzen zorg je er voor dat Google weet dat jij een expert bent over een bepaald onderwerp en dat anderen jouw mening belangrijk vinden. Hoe hoger het aantal backlinks van relevante en kwalitatieve sites hoe beter je zal scoren in Google zoekresultaten.

Interne links

Interne links zijn links op je website die doorlinken naar pagina’s van je eigen website. Zo verwijs je naar verschillende pagina’s, een bepaald product of je diensten. Door een goede interne link structuur ziet Google welke pagina’s allemaal op je website te vinden zijn.

SEO tips 3: verbeter je content

Je content op je website is letterlijk alles wat je te zien krijgt. Dit kan gaan van tekst tot video’s, foto’s en audiobestanden. Door rekening te houden met een aantal verschillende ranking factoren en onze SEO tips kan je al heel wat klaar spelen.

 • Vermijd duplicate content kost wat kost. Duplicate content is content dat exact hetzelfde is op verschillende webpagina’s.

 • Zorg dat elke afbeelding een goede alt tag heeft. Een alt tag wordt gebruikt om meer context te geven aan een afbeelding en geeft je een extra kans om zoekwoorden te vermelden.

 • Schrijf waardevolle content dat je gebruikers en klanten helpt beter te verstaan waar jouw bedrijf om draait. Door goede content voor te schotelen zal je ook beter ranken op de search engine results pages (SERP).

 • Optimaliseer elke pagina of stuk content voor 1 hoofd zoekwoord. Dit is uiteraard het belangrijkste keyword voor deze pagina zelf. Doe je dit niet kan dat Google in de war brengen en zal je minder goed scoren.

Door deze tips te volgen en waardevolle content aan te bieden aan je klanten kan het ook zijn dat Google dit oppikt. Is dit het geval dan kan je terecht komen in de Featured snippets sectie bij een bepaalde zoekopdracht.

Hoe beter je content hoe hoger je zal scoren in de organische zoekresultaten. Scoor je eenmaal hoger op Google dan bereik je meer potentiële klanten en dat is precies waarom je je website optimaliseert.

SEO tips 4: Zorg dat je lokale SEO op punt staat.

Als je als bedrijf aan de slag gaat is het ook belangrijk om lokaal te laten weten dat je er bent. Je kan jezelf hier dan letterlijk op de kaart zetten voor betere zoekresultaten.

Er is hier een fantastische gratis tool voor, namelijk Google Mijn Bedrijf. Hiermee kan je heel wat. Denk maar aan:

 • Krijg sterren reviews met Google reviews

 • Beantwoord reviews en krijg tevreden klanten

 • Deel nieuwtjes van je bedrijf met Google posts

 • Toon je bedrijf met unieke foto’s van jou en je klanten

 • Geniet van direct contact via de chatfunctie

 • Laat je bedrijf zien op de kaart in Google maps

 • Eenvoudig de weg vinden naar je zaak

 • Makkelijk te bereiken voor elke klant

 • Toon speciale openingstijden

 • Verkoop je verschillende diensten online

SEO tips 5: Bekijk je vooruitgang en stuur bij

google analytics demo page

Als je eenmaal aan de slag bent gegaan met het optimaliseren voor belangrijke zoekwoorden en verkeer genereren dan is het ook belangrijk dat je kan volgen wat er gebeurt met je website. Waar kom je terecht vor een bepaalde zoekterm en stijgt je organisch verkeer?

De beste gratis tool waar je dit mee kan doen is Google Analytics. Hier kan je alles volgen wat er gebeurt op je website, welke pagina’s veel bezocht worden en hoelang gebruikers op je site blijven.

Wat kan je nog meer doen om je SEO te verbeteren?

SEO is soms best lastig. Het hangt vaak samen met veel verschillende factoren die ervoor zorgen dat ook Google ziet wat je doet. Naast het verzorgen van een SSL certificaat, meta description, een alt tag, voldoende inkomende links en een goede page title komt er nog heel wat meer bij kijken.

Wil je zelf verder aan de slag dan kan je zeker onze andere blogs lezen om meer ondersteunende informatie te vinden en te ontdekken hoe je zelf aan de slag kan met je SEO.

Doe je liever zelf het zware werk niet dan kan je ook samenwerken met een SEO expert om je te helpen bij het opstellen van een juiste strategie voor jouw website.

Wat met SEA of Search engine advertising?

Naast je organische verkeer kan het in het begin zeker een goed idee zijn om beroep te doen op adverteren op zoekmachines. SEA of search engine advertising is een goede tool dat je snel goede resultaten kan opleveren als je het juist doet.

Het grote verschil met organische resultaten is dat je hier betaalt om bovenaan te komen. Je kan dit bij verschillende zoekmachines maar Google is hier zeker de grootste in. Met Google ads kies je zelf je budget en hoeveel je wil spenderen.

Thomas Brasseur

Zaakvoerder Seoptified
Thomas is een enthousiaste SEO expert dat sinds 2020 alles op alles zet binnen de digitale sector. Als zaakvoerder van Seoptified, een SEO bureau, gaat hij aan de slag bij het maken van strategieën en het groeien van bedrijven.

Thomas is zaakvoerder en digitale growth expert bij Seoptified. Hij heeft ervaring binnen de SEO, advertising en het bouwen van funnels. Hij is een liefhebber van de technische sector en geniet van straffe uitdagingen en strategische vraagstukken.

Contacteer het Seoptified team 👇

Samen bouwen aan jouw online verhaal? Ontdek hoe we jouw positie op de markt kunnen versterken in een gratis kennismakingsgesprek.