SEO Basics: Wat zijn de drie pijlers van SEO

SEO is een zeer breed begrip met erg veel aspecten. Het kan vaak ook heel erg overweldigend zijn om er zelf aan te beginnen. Maar eigenlijk is het makkelijk op te delen in 3 grote pijlers. Dit zijn de befaamde drie pijlers van de SEO (zoekmachine optimalisatie).

Wat zijn de drie pijlers van SEO?

Het totaal pakket van zoekmachine optimalisatie bestaat uit verschillende onderdelen met een geheel eigen takenpakket. Deze uiteenlopende gebieden vereisen allemaal een grondige kennis en de juiste tools. Om het onszelf gemakkelijk te maken hebben we deze opgedeeld in drie verschillende groepen.

  • Techniek (on page SEO)
  • Content (on page SEO)
  • Autoriteit (off page SEO)

Deze 3 pijlers gecombineerd vormen het totaal plaatje van goede SEO. Het is dankzij deze drie pijlers van SEO gaan zoekmachines je website ook gaan beoordelen en uiteindelijk ranken. Dit doen ze door binnen elk van de drie pijlers verschillende ranking factoren op te stellen.

Ranking factoren zijn allemaal regeltjes beschreven door Google die je positie op de zoekresultatenpagina zullen beïnvloeden. Hoe meer vinkjes je kan zetten naast deze factoren hoe beter.

Het grootste probleem zit hem in achterhalen wat deze factoren zijn. Sommige worden duidelijk gecommuniceerd door Google, andere dan weer niet. Het is eigenlijk een beetje een kat en muisspel met de zoekmachine om de beste resultaten te behalen.

Pas je zoekmachine optimalisatie toe op je website en houd je rekening met de belangrijkste factoren, dan zal het algoritme van Google je een plaatsje geven op de zoekresultatenpagina. Hoe hoog je op deze pagina komt te staan is afhankelijk van de beoordeling van je website.

Hier kan je dus uit afleiden dat als je je 3 pijlers goed optimaliseert, je ook een grotere kans maakt op een succesverhaal.

Vergeet niet dat SEO een lange termijn strategie is. Snelle resultaten behaal je makkelijker met SEA en betaalde advertenties. Wil je inzetten op een lange termijn strategie, dan is SEO de beste keuze keuze. Maar zet dan wel zeker in op goede SEO.

Hieronder overlopen we uitgebreid waar de 3 pijlers van SEO voor staan en wat dit precies inhoudt.

Drie pijlers van SEO – Techniek

De eerste pijler waar we het over zullen hebben is techniek. Dit heeft betrekking tot de technische staat van je website. Je kan het zien als een gezondheidscheck van je online aanwezigheid en je website. Hoe gezonder je website is, hoe beter deze zal presteren in de wedstrijd.

Het leuke aan deze pijler is dat je elk aspect dat hierbij komt kijken zelf in de hand hebt. Je kan, met de nodige kennis, zelf elk probleem opsporen, oplossen en bijsturen.

Zoals je zal merken heeft elk aspect van je website techniek ook steeds een rode draad. Het draait altijd rond hetzelfde: internet gebruikers een zo goed en aangenaam mogelijke ervaring bieden. De laatste jaren is dit altijd de grootste focus geweest van elke zoekmachine algoritme update. Elke gebruiker moet steeds de beste ervaring mogelijk hebben.

Met dit in ons achterhoofd kijken we eens naar de belangrijkste onderdelen van de eerste pijler.

Snelheid

Een erg belangrijke factor voor een gezonde website is een snelle laadtijd. Hoe sneller je website laadt, hoe beter je resultaten zullen zijn. Het  heeft een positieve invloed op je SEO (search engine optimization) en je algemene prestaties en conversies.

Er zijn twee verschillende snelheden waar je rekening mee moet houden. De eerste waar je vaak aan denkt is de desktop snelheid. Dit is de snelheid waarop je website laadt op een vaste computer of laptop met een stabiele verbinding. Deze wordt vaak als referentie gebruikt maar dit is al even achterhaald.

De tweede website snelheid is de mobiele snelheid van je website. Deze snelheid is veel belangrijker dan je algemene desktop snelheid. Je mag er ook op rekenen dat als je mobiele snelheid goed is, je desktop snelheid zeker ook goed is.

Met een overgrote meerderheid aan internet gebruikers met mobiele toestellen is het dus erg belangrijk om je daarop te focussen. Een snelle laadtiojd is een snelle win voor je SEO.

Volgens Google moet je steeds mikken op een totale laadtijd van minder dan twee seconden. Zo heb je steeds de beste resultaten. Zowel voor je bezoekers als voor de zoekmachines.

Gratis tools om je snelheid te meten

Deze tools zijn zeer goede tools om je website snelheid te meten. Mijn persoonlijke favoriet is de tool van Google zelf. Deze geeft je een mooi overzicht van zowel je mobile als je desktop snelheid. Je krijgt ook alle nodige informatie over wat beter kan en wat voor problemen zorgt.

Nette code

Google is een zoekmachine dat constant websites moet verwerken en verstaan. Het is dan ook belangrijk dat jouw website makkelijk te verwerken en lezen is voor een robot. Door ervoor te zorgen dat je website in een goede staat is doe je jezelf een groot plezier.

Wat ik bedoel met nette code is dat er geen onnodige code aanwezig moet zijn op je website. Als je je website laat bouwen door webdevelopers dan kan je deze afstemmen naar de wensen en noden van je bedrijf.

Echter in de meeste gevallen zorgt dit voor een prijskaartje. Daarom zijn de meeste websites gebouwd met een CMS zoals WordPress, Magento, Wix, Squarespace, Shopify… Deze CMS (Content Management System) zorgt ervoor dat je websitecode netjes en georganiseerd blijft.

Een goede regel om dit zo te houden is: wees voorzichtig met apps, plug-ins en extra functies. Hoewel dit er vaak leuk kan uit zien of goed kan lijken, moet je steeds de afweging maken als dit de extra code (en laadtijd) waard is.

Door te werken met een CMS blijft je ook up to date met je website. Deze platformen blijven ontwikkelen en groeien. Dat is alles wat Google graag ziet gebeuren. Ik zelf werk met WordPress. Dit zorgt er voor dat ik altijd dingen kan aanpassen en alles zelf in de hand heb.

Mobiel vriendelijk

Vandaag de dag gebeurt meer dan de helft van het totale internetverkeer met een smartphone. Dat is heel wat! Het is dan ook van het allergrootste belang dat je website is afgestemd op kleine en middelgrote toestellen. Zo ben je ook online vindbaar op kleine toestellen.

Door je website design responsief (responsive design) te maken, zorg je er voor dat je op elk scherm goed te zien bent. Dit zorgt voor een goede ervaring bij de internetgebruiker en bij Google.

Doordat zo een groot aandeel van de zoekopdrachten met een smartphone gebeurt, heeft Google ook beslist om websites zo te gaan indexeren. Mobile first indexing is in 2018 in het leven geroepen en is de nieuwe standaard geworden.

Concreet wil dit zeggen dat Google eerst naar de mobiele versie kijkt van je website. Als deze helemaal in orde is krijg je goede punten van het algoritme en maak je een grotere kans om te stijgen op de ladder der SEO.

Zorg er dus voor dat je website verschillende schermgroottes ondersteunt. Zowel smartphones, tablets als laptops en desktops. Hierdoor van je steeds het juiste formaat voor iedereen voorschotelen op het juiste tijdstip.

Om je website te controleren kan je Google search console gebruiken. Onder het menu item “Mobile Usability” kan je te weten komen als er problemen zijn of niet. Ook de devtools van je chrome browser kunnen je hierbij helpen. Door je pagina te inspecteren (⌘  i voor mac en Ctrl shift i voor windows ) kan je gebruik maken van de “toggle device tool bar”.

Kapotte Links

Het gebeurt wel eens dat je aan het surfen bent op je favoriete website, je klikt op een link en plots… een 404 fout pagina. Dit zijn SEO-killers en zorgen niet alleen voor slechte punten van Google maar ook voor een slechte gebruikerservaring.

Probeer ten allen tijde elke link op je website gezond en up-to-date te houden. Hierdoor krijg je een betere score en gelukkige gebruikers.

Om te weten te komen welke interne links werken en welke doorverwijzen naar een foutpagina (broken links) is er een makkelijke methode. Je kan in je Google Chrome browser de extensie Link Checker downloaden. Deze zal een check doen van alle links op je pagina en je aangeven welke werken en welke niet.

Robot TXT

Het robot.txt bestand is een bestand dat vast zit aan je website. Hierin staat een tekst bestand speciaal voor zoekmachines. Dit bestand zegt een zoekmachine precies wat ze mogen indexeren en wat niet. Dit doe je door simpele stukjes code in het bestand te zetten waarmee je duidelijk doorgeeft welke onderdelen groen licht hebben en welke niet.

Het kan ook wel eens voorvallen dat deze bestanden de verkeerde pagina’s blokkeren of omgekeerd. Dus hoe controleer je dit?

In je Google Search Console kan je gebruikt maken van de URL inspectie tool om meer te weten te komen over je robot.txt.

Drie pijlers van SEO – Content

De tweede pijler van SEO waar we het over zullen hebben is content. Content is alles wat je kan lezen, zien of horen op je website. Dit kan gaan van tekst, tot video, foto’s en audio bestanden.

Door de juiste content te gebruiken op je webpagina’s geef je zowel de gebruikers als de zoekmachines door waarover je pagina gaat. Je kan je dus voorstellen dat dit ook een erg belangrijk onderdeel is.

Dus eenmaal je achterliggende techniek op orde staat, is het tijd om de content op je pagina’s onder handen te nemen. Net zoals bij de eerste pijler heb je hier de luxe dat jij altijd alle touwtjes in handen hebt. Zo behoud je de volle controle van je on-page SEO.

Relevatie

Het optimaliseren van alle content begint bij kijken hoe relevant jouw content is voor je gebruikers. Het eerste dat je je dus moet afvragen is waar mensen naar op zoek gaan vooraleer ze terecht komen op je website. Daarnaast is het ook belangrijk dat je content relevant is voor het hoofdonderwerp van je website.

Door relevante en waardevolle content aan te bieden over hetzelfde onderwerp stijgt je geloofwaardigheid (of in SEO termen: je topical authority). Hierdoor gaat Google ook meer waarde hechten aan wat je te zeggen hebt omdat jij dé expert bent binnen je niche.

Zoekintentie

Daarnaast is het ook steeds belangrijk dat de zoekintentie van je pagina matcht met je content. Maar wat is dat nu die zoekintentie?

De zoekintentie is de achterliggende intentie dat een gebruiker heeft bij het invullen van een zoekwoord.

Zoals je hier kan zien is er een verschil in zoekintentie. Het is voor je website dus erg belangrijk dat je de zoekintentie kent van je klanten. Kan je je content laten matchen met de zoekintentie dan vergroot je je vindbaarheid.

Hoge kwaliteits content

Bij het creëren van content is dit misschien wel het belangrijkste om steeds in je achterhoofd te houden. Als je content maakt, zorg er dan altijd voor dat het waardevolle content is van hoge kwaliteit met relevante zoektermen over je onderwerp. Google houdt enorm veel van geweldige teksten en pagina’s.

Maar wat is nu waardevolle hoge kwaliteits content? Waardevolle content is iets waar bezoekers en klanten echt iets aan hebben. Het is uitgebreid, correct, relevant én recent. Je creëert als het ware een pagina voor één specifieke zoekterm waar alle antwoorden op staan voor (bijna) elke vraag. Zo hoeft een gebruiker maar één pagina te bekijken om er alles over te weten te komen.

Om kwaliteits content te maken denk je dus het best even na. Hier zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden:

  • Zoekwoorden (Wat is het hoofd onderwerp?) TIP! Dit vind je via Google keyword planner
  • Zoek volume (Hoe vaak zoeken mensen dit op? Check dit met de gratis keywordtool van Ubersuggest)
  • Zoekintentie
  • Wat schrijven anderen hierover (Tik je zoekwoord in en bekijk de top resultaten op Google)
  • Welke vragen hebben gebruikers over dit onderwerp (Answer the public is een gratis tool die je makkelijk elke vraag over elk zoekwoord geeft)

Leesbaarheid

Nu je weet hoe je de beste relevante content maakt, is het ook belangrijk om deze makkelijk leesbaar te maken. Zo zorg je er voor dat je teksten vlot en makkelijk te lezen zijn. Ben je ooit ook op een pagina terecht gekomen dat leek op een enorme muur van tekst? Als dit het geval is is de kans ook groot dat je onmiddelijk hebt weggeklikt.

Zorg er dus voor dat je:

  • Geen te lange zinnen schrijft
  • Probeer geen moeilijke woorden te gebruiken
  • Gebruik geen jargon
  • Ook geen lange paragrafen
  • Genoeg tussentitels gebruikt

Door deze tips toe te passen is je tekst makkelijk leesbaar voor je gebruikers en de zoekmachines. Lezers op het web hebben graag makkelijk te verteren content met genoeg witruimte. 

Ook voor Google is een gemakkelijke leesbaarheid van groot belang. Niet enkel en alleen voor je bounce rates naar beneden te krijgen maar ook om je teksten te verstaan. In november 2018 lanceerde Google BERT. BERT is een AI computer dat teksten leest en interpreteert zoals mensen dat doen (of dat leert hij toch).

BERT wordt gebruikt om zoekopdrachten beter uit te voeren. In plaats van dus enkel op specifieke zoektermen te focussen kan de zoekmachine nu ook de context en relevantie van pagina’s gaan inschatten. Als gevolg hiervan wordt betere content met de juiste zoekintentie aangeboden op het moment dat het nodig is.

Omdat BERT nog niet zo oud is en elke dag bij leert is het ook hier van belang dat je teksten makkelijk te lezen zijn. Zo kan ook een AI computer je teksten makkelijk lezen en verstaan.

Extra tip: Als je WordPress gebruikt als CMS dan kan je de gratis Yoast plugin installeren. Deze geeft je ook steeds een leesbaarheid score.

Titelstructuur

Een goede samenstelling van je koppen is erg belangrijk voor goede SEO. Door dit helemaal juist te doen geef je duidelijke signalen waarover de tekst gaat en hoe grondig die is. Deze keer hebben we het niet over een meta title of meta description, maar over de titles op je pagina.

Je titels bestaan uit verschillende soorten h-tags die het belang weergeven van het onderwerp. Het is als het ware een ladder met alle onderwerpen. Je begint steeds met de belangrijkste: H-1.

Een h-1 is je belangrijkste titel op je pagina. Deze omschrijft het hoofd onderwerp en maakt gebruik van je belangrijkste zoekwoord. Deze staat ook steeds bovenaan je pagina en er is er altijd één aanwezig. Dus niet geen, ook niet twee, maar één.

Na de h-1 komt de h-2. Deze is een onderverdeling van de belangrijkste thema’s binnen dat zoekwoord. Een h-3 is dan de opdeling onder de h-2 en zo verder en zo voort.

Afbeeldingen

Een afbeelding op een een pagina kan er voor zorgen dat je pagina er aantrekkelijker uitziet. Het zorgt voor de nodige onderbreking van je tekst en kan ook veel verduidelijken. 

Bovendien zijn relevante afbeeldingen ook vaak een goede kans om je zoekwoorden nog eens extra te verwerken in je tekst. Een kans dat vaak blijft liggen helaas.

De eerste kans dat je krijgt om extra context te geven aan je afbeelding is de bestandsnaam. Hier kan je gebruik maken van je zoekwoorden die relevant zijn aan je afbeelding. Dit is ten slotte hoe Google ziet waar het over gaat.

Een tweede kans om door te geven waar je afbeelding over gaat is het gebruiken van je alt-tekst. Alt-tekst staat voor alternatieve tekst. Dit is een tekst dat wordt weergegeven als de afbeelding niet kan geladen worden of dit wordt voorgelezen voor slechtzienden. Ook zoekmachines maken gebruik van deze alt tekst om er achter te komen wat er precies in de afbeelding te zien is.

Oude bestandsnaam: IMG_536728356782.jpg

Nieuwe bestandsnaam:
schattige-spelende-katjes.jpg

Alt-tekst: Twee spelende schattige jonge katjes in het gras

Je alt-tekst en bestandsnaam aanpassen kan verschillen per platform waar je mee werkt. Maar meestal kan je deze toevoegen bij het uploaden of als je op afbeelding bewerken klikt in je website bouwer of CMS.

Drie pijlers van SEO – Autoriteit

Ten slotte hebben we nog de derde pijler van de SEO, Autoriteit. Deze verschilt sterk van de vorige twee pijlers. Hoewel we bij de vorige twee pijlers volledige controle hadden, zijn we hier afhankelijk van de goedheid van anderen.

De autoriteit pijler is minstens van even groot belang als de vorige twee. Je website autoriteit wordt bepaald door het aantal linken dat je krijgt naar je website. Beter bekend als backlinks. Deze backlinks krijg je het liefst met een hoge kwaliteitsscore (hier komen we later op terug). Het is dus van belang dat andere mensen naar je website linken.

Uit de drie pijlers van SEO is dit de moeilijkste en meest tijdsintensieve.

Je kan zelf checken hoe het gesteld is met je autoriteit en je backlinks. Dit doe je zelfs met gratis tools. Hier krijg je alvast een lijstje met je mogelijkheden.

Je autoriteit wordt steeds in twee gesplitst. DA (Domain authority) staat voor domein autoriteit. Dit is de totale autoriteit dat je domein heeft. PA (page authority) staat voor pagina autoriteit en komt neer op de individuele pagina.

Linkbuilding

Met je website techniek op scherp en je content dat staat als een huis is het tijd om er voor te zorgen dat je gezien wordt. Met Google, dat veel waarde hecht aan autoriteit, is het belangrijk dat je dus de juiste kwalitatieve externe links krijgt naar je website. Dit noemen we ook wel off site SEO / search engine optimization.

Een kwalitatieve link is een link naar jouw website dat komt van een andere website binnen dezelfde niche of branche. Het liefst heeft deze website ook een hoge domain authority en veel verkeer.

Linkbuilding is de term dat gebruikt wordt voor het actief zoeken en verzamelen van externe links naar je pagina. Er is hier veel verschillende informatie over te vinden en nog meer verschillende technieken. Wees echter altijd voorzichtig en controleer bij twijfel altijd een betrouwbare bron zoals de blog van Google zelf.

Wat ik je aanraad is om nooit te betalen voor een waardevolle link. Dit is tegen het beleid van Google en het zal je vroeg of laat duur komen te staan. Een natuurlijk gecreëerd backlinkprofiel dat met de juiste strategie wordt uitgevoerd zal beter werken én zorgt er voor dat je geen penalties krijgt van Google.

Natuurlijke links

Binnen linkbuilding is het dus van het grootste belang om je te focussen op een duurzame methode. Dit is een methode waarbij je geen van de richtlijnen van Google overtreed. Doe je dit wel is de kans groot dat Google dat zal zien als “link schemes” en je zal straffen met een lagere vindbaarheid.

Wat je wel doet is zorgen voor een natuurlijke groei van je links. Dit doe je door je aan te melden op relevante directories (een verzamelplek voor websites), social media profielen en niet betaalde links naar jou site of content. Zo verhoog je je online vindbaarheid en Google weet dat het goed is.

De beste manier, volgens mij, om goede kwaliteit back-links te krijgen is door het schrijven van magnifieke content. Als je content zo goed is haalt hij vanzelf links binnen. Op een trager tempo, dat is zeker, maar wel natuurlijk.

Een tweede manier waarop je back-links kan scoren met goede content is met de skyscraper techniek. Je zoekt een stuk content met veel back-links dat binnen je niche past. Als volgt ga je aan de slag met het schrijven over hetzelfde onderwerp maar je artikel maak je beter, completer en makkelijker te lezen. Hierna kan je aan de slag met het sturen naar iedereen die linkt naar het andere stuk content. Je legt ze uit dat je ook een artikel geschreven hebt over hetzelfde onderwerp en dat je artikel veel uitgebreider of recenter is dan dat waar zij naar linken.

Zoals ik al zei is backlinken een erg tijdsintensief karwij en komt er heel wat manuele arbeid bij kijken. Maar de resultaten blijven onbetwist. Het is als een van de drie pijlers van SEO minsten even belangrijk als de andere twee.

Start zelf met SEO

Nu begrijp je duidelijk wat website techniek, content en autoriteit inhoudt en hoe je dit kan controleren. Dit is misschien wel de perfecte kans om je er zelf eens aan te wagen.

Kom je graag meer te weten over hoe je zelf kan starten met je eigen SEO dan heb ik een gratis e–book geschreven om je alle kneepjes van het vak uit te leggen.

Werk je graag samen met een freelancer om je SEO op punt te stellen? Aarzel dan zeker niet om me te contacteren en misschien is het wel tot snel!

Happy SEO-ing!

Thomas Brasseur

Zaakvoerder Seoptified
Thomas is een enthousiaste SEO expert dat sinds 2020 alles op alles zet binnen de digitale sector. Als zaakvoerder van Seoptified, een SEO bureau, gaat hij aan de slag bij het maken van strategieën en het groeien van bedrijven.

Thomas is zaakvoerder en digitale growth expert bij Seoptified. Hij heeft ervaring binnen de SEO, advertising en het bouwen van funnels. Hij is een liefhebber van de technische sector en geniet van straffe uitdagingen en strategische vraagstukken.

Contacteer het Seoptified team 👇

Samen bouwen aan jouw online verhaal? Ontdek hoe we jouw positie op de markt kunnen versterken in een gratis kennismakingsgesprek.