Wat doet Google eigenlijk? Ontdek alle SEO geheimen.

Basis SEO gids: Wat doet Google eigenlijk?

Hoe werkt Google nu eigenlijk?

En wat doet zo een zoekmachine?

Voor veel mensen in de digitale wereld kan dat klinken als een vrij voor de hand liggende vraag. Maar als je er eenmaal bij stil staat lijkt dit toch niet zo gemakkelijk te zijn.

Voor iedereen die graag zijn eerste stappen zet in de SEO en wil leren hoe Google precies werkt, heb ik hier het juiste artikel. Lees mee in deze verhelderende en duidelijke blog. Zo nemen we samen een kijkje in het Google huishouden.

Hoe werkt google?

Google is een zoekmachine. Een zoekmachine is letterlijk een machine dat zoekt op het internet. Het gaat van link naar link en leest zo elke verbonden pagina. 

Crawlers

Het zoeken van pagina’s noemen ze ook “crawlen”. Hier kruipt de “crawl-bot” van link naar link en brengt deze in kaart. Een crawler heeft nooit rust en schuimt het web 24/24, 7/7 af en slaat elke pagina op in een database.

Index

Deze database noemen we de index. Deze index slaat alle informatie op van elke pagina van onze website. Als je je website update en de crawler komt langs wordt deze nieuwe informatie geïndexeerd (een andere term voor opgeslagen dus).

Een crawler komt langs op je website afhankelijk van de hoeveelheid deze wordt bezocht en ge-update. Zo zorgt Google er voor dat de index altijd vers en relevant blijft. 

Vooraleer je kan geïndexeerd worden heeft google dus wel een link nodig naar je site. Als Google deze link heeft zullen crawlers deze link volgen en zo je website verder verkennen via de link-structuur (hoe je pagina’s naar andere pagina’s linken).

Het Google algoritme.

Nadat je website is opgeslagen in de index kan google nu ook je website gaan tonen. Een zoekmachine probeert je website te koppelen aan een relevante zoekopdracht, ook wel query genaamd.

Om je site te kunnen koppelen heeft Google een specifiek algoritme. Dit beslist welke websites worden getoond op welke volgorde per zoekopdracht. Het Google algoritme is strikt geheim en verandert regelmatig.

Hoewel dit in grote geheimhouding is gehuld laat Google ons wel steeds weten welke factoren meetellen bij het besluiten van welke website bovenaan komt. Uit deze reeks factoren weten we niet hoe belangrijk deze zijn.

Door steeds op de hoogte te blijven en te testen kan je er wel achter komen welke factoren meer invloed hebben dan andere. Een goede SEO zal dus steeds op de hoogte zijn van deze factoren en deze zo veel mogelijk implementeren. Althans, voor zo ver dat mogelijk is en ook leesbaar blijft voor mensen.

De zoekresultaten pagina van Google.

De zoekresultaten pagina of de SERP (Search Engine Result Page) van Google krijg je nadat je een zoekopdracht hebt ingegeven. Google zal eenmaal je op zoeken drukt, vliegensvlug alle informatie doorlopen en jou de best mogelijke inhoud weergeven voor jouw zoekwoorden.


Organische zoekresultaten

De google zoekresultaten pagina met organische zoekresultaten

Op de eerste pagina vind je meestal, afhankelijk van je zoekopdracht, ongeveer 7 – 10 links met relevante webpagina’s volgens het algoritme. Deze resultaten zijn de organische zoekresultaten.

Op de SERP zie je dat er verschillende pagina’s beschikbaar zijn voor dit onderwerp. Hoe verder je door scrolt, hoe minder relevant deze pagina’s zullen zijn (volgens Google). Ook de kans dat mensen op deze zoekresultaten klikken neemt af.

Betaalde zoekresultaten

Helemaal bovenaan de eerste pagina zie je vaak ook drie uitgelichte webpagina’s of websites. Dit zijn gesponsorde berichten. Deze zijn daar geplaatst door bedrijven die Google betalen om bovenaan de zoekresultaten pagina te komen.

De prijs voor zo een advertentie is afhankelijk van van het zoekwoord, de concurrentie en de prijs dat de concurrentie biedt. 

Andere zoekresultaten

De Google zoekresultaten balk met web, afbeeldingen, shopping, nieuws en video's.

Naast de organische en betaalde webpagina’s zijn er nog een aantal andere dingen die kunnen verschijnen op deze pagina. Zo heb je bijvoorbeeld afbeeldingen, Google maps en Google shopping die ook kunnen tevoorschijn komen.

Deze zoekresultaten zijn erg afhankelijk van je zoekopdracht. Zo kan je bijvoorbeeld een landkaartje krijgen als je “loodgieter in de buurt” intikt of shopping mogelijkheden als je “t-shirt kopen” intikt.

Hoe jou website structuur het verschil maakt

Als je van plan bent te starten met SEO is het belangrijk om goed te verstaan hoe Google in elkaar steekt en je webpagina’s leest. Door het gebruiken van de juiste titel-soort (h-tags) en een goede link-structuur geef je duidelijk aan aan zoekmachines wat je belangrijkste content is.

Linken op je website

Het aantal links dat naar een bepaalde pagina verwijzen is een belangrijke indicator voor zoekmachines. Hoe meer links er naar de pagina wijzen, hoe belangrijker de pagina.

Dit geldt zowel voor links binnenin je eigen website (internal linking) als links van andere websites naar jou website (external linking). Dit is een grote factor waar Google rekening mee houdt.

Sommige links hebben meer effect dan andere links. Zo kan een link van een erg bekende en veelbezochte website een veel grotere impact hebben dan een link van een nieuwe en onbekende website.

Niet alleen is de grootte en het verkeer van de website die linkt naar jou belangrijk. Ook de relevantie ten opzichte van jou website en het thema wordt in rekening gebracht. Wees dus voorzichtig met het bouwen van links, want als je dit verkeerd doet kan Google je ook straffen.

Titelstructuur op je pagina’s

Een andere manier om aan te geven weer je pagina’s over gaan en duidelijk te maken wat belangrijk is, is een goede titelstructuur. Zo begin je bovenaan met de belangrijkste titel en zet je deze ook het grootst (h1).

Elke pagina heeft steeds maar één hoofd onderwerp. Heb je er meerdere, dan is het erg moeilijk voor zoekmachines om uit te maken waar het nu eigenlijk echt over gaat. Als bij gevolg zal je ook niet verschijnen in de zoekresultaten. Loop je tegen dit probleem aan probeer deze dan te splitsen in verschillende pagina’s.

Onderverdeling van je hoofdthema zijn tussentitels. Deze zijn ook nog steeds belangrijke en relevante inhoud maar gaan verder over het hoofd thema. Deze krijgen meestal de “h2 tag”.

H-tags kan je meestal terug vinden bij het maken van koppen of teksten. Deze gaan van 1 tot 6. Met als belangrijkste de H1 (waarvan je maar 1 mag gebruiken per pagina). De minst belangrijke is de h6.

Door deze te gebruiken in de juiste volgorde geef je zoekmachines een duidelijk overzicht van het onderwerp en de onderverdelingen van elke webpagina.

Google en SEO

SEO mind-map met google, zoekmachines en andere SEO onderwerpen

Zoekmachine optimalisatie (Search Engine Optimization – SEO) is het uitvoeren van optimalisaties om te proberen je website hoger te laten scoren in de organische zoekresultaten.

Om hoger te scoren in de zoekresultaten van Google probeer je dus met SEO een impact te hebben op het algoritme. De allerbelangrijkste beweegreden van het algoritme is online gebruikers een zo goed mogelijke ervaring geven.

Online gebruikers die een erg goede en accurate ervaring hebben met de zoekmachine zullen deze ook opnieuw gebruiken en terugkeren. Hoewel het algoritme nog steeds een groot geheim is, heeft een professionele SEO een goede kennis en beeld van wat de beste manieren zijn om beter te scoren op de SERP (zoekresultaten pagina).

Binnen de SEO zijn er ook ontelbaar veel niches waarin je kan optimaliseren en verbeteren om beter te voldoen aan de huidige Google richtlijnen. De grootste drie SEO groepen zijn:

  • On-page SEO
  • Off-page SEO
  • Technical SEO

Zijn er nog zoekmachines zoals Google?

Er zijn nog veel meer zoekmachines dan Google. Maar google blijft de overgrote meerderheid van de markt domineren. In januari 2022 was Google verantwoordelijk voor 91.56% van alle zoekopdrachten.

Andere grote spelers onder de zoekmachines zijn Bing (3,1%), Yahoo! (1,47%), Baidu (1.5%) en Yandex. Deze zoekmachines lijken dan maar een klein percentage te bezitten van de totale markt maar het zoekvolume is nog steeds enorm. Laat je dus zeker niet vangen door de kleine percentages.

Source: StatCounter Global Stats – Search Engine Market Share

Conclusie

Google is de grootste zoekmachine ter wereld. Als je dus gevonden wil worden op het internet is het een absolute must om hier vindbaar te zijn. Met een goed inzicht en een klare kijk op hoe deze zoekmachine werkt, kan je alvast beginnen met het nadenken over een geschikte strategie.

Proficiat! Je spreekt ondertussen ook al een woordje SEO. Zo weet je nu wat de SERP, query’s, indexen, crawlers en h-tags zijn. Ook weet je dat Google eigenlijk gewoon de beste webpagina voor een bepaalde zoekterm wil weergeven. Hierdoor blijft de gebruiker gelukkig en blijft deze terugkeren naar het platform.

Lees meer artikels over SEO

Thomas Brasseur

Zaakvoerder Seoptified
Thomas is een enthousiaste SEO expert dat sinds 2020 alles op alles zet binnen de digitale sector. Als zaakvoerder van Seoptified, een SEO bureau, gaat hij aan de slag bij het maken van strategieën en het groeien van bedrijven.

Thomas is zaakvoerder en digitale growth expert bij Seoptified. Hij heeft ervaring binnen de SEO, advertising en het bouwen van funnels. Hij is een liefhebber van de technische sector en geniet van straffe uitdagingen en strategische vraagstukken.

Contacteer het Seoptified team 👇

Samen bouwen aan jouw online verhaal? Ontdek hoe we jouw positie op de markt kunnen versterken in een gratis kennismakingsgesprek.