SEO voor beginners: De basis van zoekmachineoptimalisatie

SEO oftewel zoekmachineoptimalisatie, het lijkt soms wel een mystiek en magisch woord te zijn.

Voor velen is het bijna als een sausje. 

Eenmaal je website klaar is giet je het gewoon eroverheen. En poef… honderden bestellingen meer per week en een grotere omzet. Want dat is toch wat SEO doet?

In de realiteit is het echter niet zo makkelijk als het soms kan lijken. Misschien is het net daarom dat je hier terecht bent gekomen. Om er achter te komen hoe het in elkaar steekt. In dit artikel overlopen we alles wat je moet weten als het gaat over SEO.

SEO voor beginners

In deze blog neem ik je mee van het begin tot het einde en leg ik je de belangrijkste aspecten uit om een goede basiskennis te krijgen van SEO, én hoe je deze zelf kan toepassen. 

Omdat deze blog geschreven is voor startende SEO’s, ga ik er dus ook vanuit dat er geen budget is voor professionele SEO & marketing tools. Elke tool die ik je zal aanraden is dus helemaal gratis.

Wat is SEO of search engine optimization?

SEO staat voor search engine optimization (zoekmachine optimalisatie in het Nederlands) is het optimaliseren van je online aanwezigheid. 

Het doel is om je makkelijk vindbaar te maken voor zoekmachines zoals Google. Zo scoor je hoger op de zoekresultaten pagina (SERP of search engine result page) en bereik je meer klanten die op zoek zijn naar een bedrijf of website zoals de jouwe.

Naast SEO is er ook SEA (Search engine advertising). Deze zijn voor beginners vaak moeilijk uit elkaar te houden. SEA of search engine advertising is het adverteren van je bedrijf op zoekmachines terwijl search engine optimization de focus legt op organische zoekresultaten en vindbaarheid.

Het belang van SEO

We leven in een wereld waar bijna alles digitaal gebeurd. Als we naar iets op zoek zijn of we hebben iets nodig, nemen we er het internet bij.

Als je zelf een website of product hebt is het dus van belang dat je met je website je doelgroep bereikt. Zo geef je een duidelijk signaal dat je bestaat en kan helpen.

Als je eenmaal te vinden bent op Google is het ten tweede ook belangrijk dat je zo hoog mogelijk komt te staan in de zoekresultaten. Je bent waarschijnlijk ook niet de enige dat verschijnt in deze zoekopdracht.

Hoe hoger je op de lijst staat, hoe hoger je click-through-rate (CTR).

Een ideale positie op Google is de eerste pagina met resultaten. Want als we eerlijk zijn, hoe vaak klikken we door naar de tweede pagina? Bijna nooit.

Als je eenmaal op de eerste pagina staat ontvang je gratis en voor niks een pak verkeer naar je website. Dit is een groot verschil met advertenties waar je betaald om bovenaan te komen.

SEO regeltjes

Google is een grote machine die constant evolueert. Het algoritme van deze zoekmachine wordt vaak geupdatet en aangepast. Terwijl je vroeger op de eerste pagina kon terecht komen als je gewoon je zoekwoord genoeg herhaalde (Keyword stuffing), kan dit nu niet meer.

Keyword stuffing voorbeeld voor beginnende SEO's

Tegenwoordig is de beste regel die zelf kan toepassen kwaliteit leveren. Gebruik wel relevante zoekwoorden, maar niet te veel. Google kijkt namelijk naar hoe goed je je bezoekers kan helpen met de gezochte term. Blijven bezoekers lang op je pagina en krijgen ze wat ze te zien wat ze zoeken? Dan zal Google je belonen met een hogere plaats.

Verlies dus nooit uit het oog dat je je website maakt voor mensen en niet voor zoekmachines. Dit wordt uiteindelijk toch achterhaald.

Hoe start je met SEO? Onze SEO tips voor beginners.

Wanneer je zelf wil starten met SEO is het belangrijk dat je niet te snel van stapel loopt. Ga even zitten en begin bij de allereerste stap. Doe je dit niet kan je soms meer kwaad dan goed doen.

Stap 1: Lees door tot het einde. Zo weet je wat je te wachten staat en zet je geen stap in het onbekende.
Stap 2: Maak een plan met een duidelijk overzicht voor jezelf wat je moet gaan controleren om beter te ranken.
Stap 3: Download of verzamel de online tools die voor jou website relevant zijn. 
Stap 4: Controleer je website en inhoud met de tools die je gedownload hebt en noteer in je plan wat je allemaal moet aanpassen.
Stap 5: Pas je website aan met de onderzocht puntjes en verbeter zo je SEO score.

Onthoud steeds dat SEO aanpassingen tijd vragen. Het process duurt wat langer en het kan soms ook best even duren voor je resultaten ziet. SEO is een lange termijn strategie en zal je geen succes brengen binnen de 24 uur. Maar als je het goed doet zal je zien dat je op lange termijn grote vooruitgang zal boeken.

De drie pijlers van SEO

Het grootste doel van Google is om zo relevant mogelijke content voor te schotelen aan mensen die naar iets op zoek zijn. Want als mensen tevreden zijn met hun zoekopdracht komen ze terug om Google weer te gebruiken.

Het is in het belang van een zoekmachine om dit zo goed mogelijk te doen. Om te bepalen hoe relevant en gebruiksvriendelijk jou pagina is, kijkt het achterliggende algoritme naar drie belangrijke onderdelen. Als het gaat over zoekmachine optimalisatie, is niks belangrijker. Deze onderdelen worden ook wel de drie pijlers van de SEO genoemd.

Je kan dus zeggen dat SEO vooral om deze drie dingen draait:

  • Website techniek
  • Content
  • Autoriteit

De beste tips en tricks

SEO is zeker niet het gemakkelijkste om te leren als beginner en kan vaak intimiderend zijn. Het kan ook werkelijk elke dag anders zijn en de online wereld verandert snel.

Hoewel er geen recept bestaat om de perfecte cocktail te maken zijn er toch heel wat goede richtlijnen en tips die kunnen zorgen voor een betere organische positie. Wil je zelf SEO leren en er aan beginnen? Blijf dan zeker verder lezen en probeer het uit! We overlopen alles van conversie optimalisatie tot het belang van nieuwe content en black hat seo.

Website techniek

Website techniek

Het basis startpunt om te beginnen voor elke website is de website techniek. Dit vormt de volledige basis waar we de rest op zullen bouwen. Hier kijken we hoe goed je motor van je website draait volgens de regeltjes van Google. Het is als het ware een gezondheids checklist.

Kapotte links herstellen

Een erg belangrijke factor om gebruiksvriendelijk te zijn, is er voor zorgen dat je geen broken links hebt op je website. Zo een kapotte of broken link is een link dat nergens heen gaat of doorverwijst naar een 404 error pagina.

Dit kan je testen op verschillende manieren. Zo kan je op elke link klikken op je website, wat niet de beste manier is. Of je gebruikt een gratis tool om je website links te checken.

Screaming Frog SEO Spider is de perfecte tool voor kleine websites (minder dan 500 pagina’s). Deze toont je perfect waar je kapotte links hebt die doorverwijzen naar 404 fout pagina’s. Eenmaal je weet welke de rotte appels zijn kan je deze gewoon aanpassen in je backend.

Website snelheid

De website snelheid is ook een belangrijke factor voor Google om je pagina aan te bieden. Niet alleen helpt dit voor de zoekmachines, maar ook om je bounce percentage (aantal bezoekers die wegklikt na slecht één pagina te zien in procent) naar beneden te krijgen.

Niet enkel je algemene website snelheid maar ook je mobiele website snelheid is sinds 2018 een directe ranking factor. Dit is de snelheid waarmee je website laadt op een mobiel toestel, zoals een telefoon of tablet.

Google website snelheids test

Je kan je website snelheid testen op de Google page speed website. Zo zie je meteen hoe goed je het doet. Je zou altijd moeten mikken op 2 – 3 seconden laadtijd.

Afbeelding optimalisatie

Bij het optimaliseren van je website snelheid is het vaak het geval dat je afbeeldingen te groot zijn voor wat je maar nodig hebt. Dus een van de meest effectieve manieren om je webpagina sneller te maken is door je afbeeldingen te verkleinen.

Gebruik geen grote PNG bestanden van 3MB maar gebruik JPG bestanden die kleiner zijn in formaat en grootte. Comprimeer je afbeeldingen gratis met de TinyPng website. Deze website zorgt er voor dat je afbeeldingen even groot blijven (in pixels) maar minder plaats in nemen.

Vergeet ook zeker niet te checken welke afmetingen je precies nodig hebt. Als je de richtlijnen volgt en geen te grote afbeeldingen gebruikt scheelt dat ook al een pak.

Goede hosting

Een van de, of misschien wel het, belangrijkste is de hosting service waarmee je website werkt. Een goede hosting is steeds betrouwbaar en snel. Als gevolg krijgen je SEO en gebruiksgemak (UX – user experience) een boost.

Wees dus zeker voorzichtig en neem niet het goedkoopste hosting pakket dat je kan vinden. Dit is bijna altijd gedeeld (shared hosting) met andere websites. Dit zorgt voor trage pagina’s en langere laadtijden.

Interne links

Een goede interne linkstructuur is van onschatbare waarde. Door je pagina’s zo aan elkaar te linken geef je eigenlijk door aan zoekmachines wat verbonden is met elkaar. Je toont wat relevant is voor elk afzonderlijk onderwerp.

Een goede manier om hier een duidelijk overzicht van te krijgen voor je eigen website is via de Screaming Frog tool. Als je een complete scan hebt gemaakt van je website kan je een visuele representatie krijgen van je linkstructuur.

Interne link structuur aangegeven door Screaming Frog SEO spider.

Meta titel

Een meta titel is één van de belangrijkste stukjes informatie dat je doorgeeft aan een zoekmachine. Dit is de titel van je pagina dat aan zoekmachines doorgeeft waar je pagina precies over gaat met behulp van zoekwoorden.

Een meta title tag is in het beste geval 60 karakters lang of minder. Vaak kan je deze vinden onder verschillende namen zoals HTML title tag, SEO titel, pagina titel, meta title tag en meta titel. Al deze benamingen duiden op hetzelfde stukje code. Deze code of titel is meestal niet zichtbaar op je pagina.

Je meta titel kan dus maar 60 karakters lang zijn en de opbouw hiervan is van groot belang. Je moet proberen de juiste zoekwoorden te gebruiken en nog steeds klinken alsof het voor mensen geschreven is.

Tip: gebruik nooit hetzelfde zoekwoord in je meta titel. Probeer altijd voor synoniemen en verwante zoekwoorden te gaan als dat kan.

Meta beschrijving

Een meta omschrijving is een kort stukje tekst dat onder je titel wordt weergegeven op de SERP (zoekmachine resultaten pagina). Dit is na de titel, ook een van de grootste hulplijnen om te weten waar je pagina over gaat.

goed voorbeeld van hoe je meta omschrijving wordt weergegeven in de zoekresultaten

Het is een korte samenvatting van je pagina die verduidelijkt waar je pagina over gaat, en internetgebruikers aanzet om door te klikken. Een goed geschreven meta beschrijving kan dus een grote impact hebben op je CTR (click through rate).

Een meta omschrijving is geen officiële ranking factor volgens Google, maar ze kunnen wel zorgen voor meer kliken. Het is zelfs zo dat Google niet altijd de geschreven meta beschrijving gebruikt. Soms neemt de zoekmachine gewoon een snippet (stukje tekst) van je pagina met een bepaald keyword waar een gebruiker naar zoekt.

Tip: Ik gebruik vaak een korte vraag om de meta beschrijving te beginnen. Dit trekt de aandacht en maakt mensen nieuwsgierig om door te klikken naar het antwoord. 

On-site Content

De effectieve content op de pagina is uiteraard ook belangrijk. Het moet aansluiten bij wat klanten zoeken (de intentie). Daarnaast moet het ook nog meer duidelijkheid geven aan zoekmachines waar de pagina over gaat.

Headings en tussentitels

SEO is ook zorgen dat je pagina’s de juiste structuur hebben. Dat wil zeggen dat je titels en tussentitels juist gebruikt worden en logisch op elkaar volgen.

Door een goede structuur te geven aan je titels is het makkelijker om je pagina’s te lezen. Zowel voor mensen als voor zoekmachines.

Headings of tussentitels worden ook wel H-tags genoemd. Dit verwijst naar de HTML benaming. Je belangrijkste H-tag is de H1, daarop volgt H2, H3, H4, H5 en tenslotte H6.

H1 titel tag

Dit is de eerste en de belangrijkste titel dat te vinden is op elke pagina. Elke pagina heeft er maar 1. Dus niet geen, ook geen twee, maar één. 

Deze H1 tag staat gelijk aan het hoofdonderwerp van je pagina. Het vertelt Google wat het onderwerp is van de pagina. Deze heeft een gelijkaardige functie als de meta titel, enkel is een H1 titel zichtbaar aanwezig op je pagina.

Het is dus een goed idee om dezelfde keyword focus te gebruiken in beide titels. Zo geef je een duidelijk signaal waar de rest van de content over zal gaan.

Een h1 tag kan je meestal ingeven als de zichtbare pagina titel of je kan kiezen om een heading-1 te gebruiken met een editor of drop-down menu. Gebruik je een code editor kan je het als volgt terugvinden:

<h1>Dit is een goede titel voor je pagina</h1>

Zet de belangrijkste titel (h1) ook steeds bovenaan je pagina, zodat dit het eerste is dat je leest.

Andere headings en h-tags

Als je verschillende onderwerpen wil aanhalen over je hoofdonderwerp dan kunnen deze opgedeeld worden met H2 tags. Wil je die ook onderverdelen dan gebruik je H3 tags, daarna H4 en zo verder. 

Het lijkt een beetje een waterval of piramide met steeds de belangrijkste titel op nummer 1.

Een voorbeeld van een goede titelstructuur is:
<h1> Tuin aanleg
<h2> Terrassen aanleggen
<h3> Tegels
<h4> Beton tegels
<h5> 50×50
<h5> 30×30
<h4> Keramische tegels
<h5> 50×50
<h5> 30×30
<h4> Klinkers

* Elke tag met de <h…> notatie staat telkens voor de heading of tussentitel soort. Een <h2> is gelijk aan heading/hoofding 2 en zo voort. Dit is de HTML-notatie en kan je terug vinden in het HTML bestand van je website.

Afbeeldingen optimaliseren voor SEO

Elke website, of toch bijna elke website, maakt gebruik van afbeeldingen. Deze afbeeldingen worden vaak vergeten als het gaat over SEO. Ze kunnen je een extra boost geven en meer context geven aan je pagina.

Hoewel Google al grote sprongen heeft gemaak aan hoe content kan gelezen worden blijven afbeeldingen moeilijk. Computers hebben geen ogen zoals ons en zijn afhankelijk van de stukjes data dat verbonden is met afbeeldingen.

Terwijl wij gewoon een foto zien is dat voor een zoekmachine helemaal anders. Als je website wordt gecrawld word een afbeelding weergegeven als een stukje code.

Een afbeelding met HTML code van een afbeelding
* Dit is hoe een zoekmachine een afbeelding ziet. Bron: w3schools.com 
Alt tags

Om er voor te zorgen dat een afbeelding kan gelezen worden door Google hebben we de alt-tag of alternatieve tekst. Dit is een stukje tekst dat vast zit aan onze afbeelding om deze te omschrijven.

Deze tekst wordt ook gebruikt om voor te lezen aan slechtzienden. Zo hebben ze een idee hoe de visuele content er ongeveer uitziet op je website. Hetzelfde geldt voor zoekmachines.

Door een accurate beschrijving te geven en de juiste zoekwoorden te gebruiken verhoog je de vindbaarheid van je afbeelding, en dus ook van je pagina.

Een alt-beschrijving maak je het best niet te lang en gebruik zeker geen keyword stuffing (steeds maar dezelfde zoekwoorden herhalen)! Hou het beschrijvend, kort en relevant.

Alt-text voeg je meestal toe door te navigeren naar je afbeelding opties. Dit is vaak ook de plaats waar je de grote en het formaat kan aanpassen van je afbeelding.

Zoekwoorden optimalisatie

Nu je al alle voorgaande informatie hebt is dit een wat makkelijkere stap. Je hebt ondertussen bepaald welk zoekwoord het beste is voor jou pagina. Je weet ook al wat de structuur moet zijn op je pagina.

Nu is het tijd om je zoekwoord op de juiste plaats te laten terugkeren. Zo is er geen twijfel mogelijk waar je pagina over gaat. 

Je plaats je zoekwoord telken in:

  • Je meta titel
  • H1
  • Enkele keren verspreid doorheen je tekst
  • Een H2
  • Als alt tekst bij een afbeelding
  • een afbeelding bestandsnaam
  • de url

Als je hier overal je zoekwoord aan toevoegt heb je al hele sprong vooruit gemaakt.

Belangrijk: onthoud steeds dat je voor mensen aan het schrijven bent. Maak dus geen onnatuurlijke zinnen, enkel en alleen om er een extra keyword in te passen. In eerste instantie is je content voor mensen bedoeld. Pas als tweede factor komt de zoekmachine optimalisatie. Schrijf dus relevante content en gebruik steeds een duidelijke call to action.

Leesbaarheid

Dit puntje is uiterst geschikt voor zowel SEO als gebruiksgemak voor mensen die op je website aan het surfen zijn. De leesbaarheid van je content is letterlijk wat je denkt dat het is. De leesbaarheid van je tekst.

Zorg ervoor dat je altijd makkelijk onder woorden brengt wat je precies wil zeggen. Gebruik geen te lange zinnen en maak opsommingen waar mogelijk. Gebruik witruimte om grote blokken tekst te splitsen zo lezen mensen makkelijker door. En let op voor jargon!

Een pagina met een lange tekst en grote paragrafen zal zonder twijfel steeds een hoge bounce rate hebben. Google merkt op dat er heel wat gebruikers pogosticken (eenmaal je pagina geladen is, direct terug naar de zoekresultatenpagina klikken) en besluit daaruit dat jou content niet relevant genoeg is.

Net omdat jouw content geen oplossing lijkt te bieden aan de vraag van de gebruiker, zal je pagina wegzakken in de zoekresultaten als gevolg. Een vlot lezende tekst is dus een goede SEO techniek voor betere resultaten.

Autoriteit

Zoals ik eerder zei is autoriteit een van de drie pijlers van SEO. Dit kan je ook vaak terug vinden als off page SEO. Een hoge autoriteit van je website is dus van belang. Dit krijg je door voldoende backlinks of externe links te verzamelen naar je website.

Link building

Een link building logo

Een gezond backlink profiel krijg je niet zomaar vanzelf en vaak ben je afhankelijk van de gewilligheid en goedheid van anderen. Maar er zijn altijd wel een paar SEO trucjes die we kunnen gebruiken.

Link building is de overkoepelende term die we gebruiken voor het actief op zoek gaan naar externe links voor je website. Er zijn een aantal makkelijke manieren waarop je dit kan doen.

Vraag partners of leverancier om een link

Werk je samen met bepaalde andere bedrijven of mensen met een website? Dan is het misschien wel een goed idee om hun te vragen om te linken naar je website. Dit is een van de makkelijkste manieren om je off page seo te optimaliseren

Kijk ook zeker eens op de website van je leverancier als ze geen partner pagina hebben. Hebben ze deze, stuur een mailtje om te zien als je ook in deze lijst terecht kan komen.

Het kan soms zo makkelijk zijn dat je het enkel moet vragen.

Maak een social media profiel aan

Meld je je aan als bedrijf op social media, dan heb je bijna altijd de optie om je website in te vullen. Ook dit is een backlink voor je profiel.

Hoewel deze links niet zo waardevol zijn als backlinks van grote en relevante websites binnen je niche, zijn deze toch onmisbaar.

Door een account aan te maken op een social media platform verhoog je je vindbaarheid en geloofwaardigheid. Door gebruik te maken van een link naar je website vergroot je dus ook je organische verkeer. 

extra in te zetten op social media marketing.

Schrijf fantastische content

Goede content is sowieso een vereiste, fantastische content is nog beter. Door content te schrijven dat beter is dan alle andere content creëer je automatisch backlinks.

Google GIF by SEOwl - Find & Share on GIPHY

Mensen die je blog artikel zo goed vinden zullen uit zichzelf linken naar deze pagina om de kennis door te geven. Dit is een van de makkelijkste manieren om organische backlinks te creëren naar je website.

Hoe je fantastische content schrijft is dan weer een totaal ander onderwerp, maar dat is voor een andere keer.

De basis om goede content te schrijven is goed onderzoeken, weten waarover je praat en alle voorgenoemde SEO tips gebruiken en toepassen.

Anchor text

Naast het hele link gebeuren is er nog één iets wat een link nog beter kan maken. Dit is de anker tekst (of anchor text). Deze term duidt op de tekst die gebruikt wordt om te linken naar jouw site.

Er zijn verschillende soorten anker tekst.

  • Url: Dit is een complete url die gebruikt wordt als link. https://eengoedewebsite.be
  • Branded: Dit is een link die de merknaam gebruikt om te linken. Een Goede Website
  • Website: Dit is bijna hetzelfde als de url maar de vereenvoudigde versie. eengoedewebsite.be 
  • Pagina of blog naam: Een pagina titel die gebruikt wordt als link. Wat is een goede website?
  • Generieke tekst: Dit is tekst dat geen verband houdt met de pagina waar deze naar verwijst. klik hier of lees meer
  • Zoekwoord links: Een link naar een website met de zoekwoorden of variaties daarvan in de link tekst. fantastische online site
  • Spamlinks: Een link dat naar iets compleet anders verwijst om lezers op het verkeerde spoor te zetten. Vrolijke puppies (maar linkt naar iets compleet anders)

Bepaalde soorten anker tekst zijn dus beter voor je SEO resultaten dan andere. Je vermijdt het best de generieke links en spam links. Deze hebben weinig meerwaarde omdat deze geen extra context geven of hebben zelfs een negatief effect.

De beste links zijn zoekwoord en gebrande links. Deze geven context waarover de pagina gaat en gaan vaker ook een beter effect hebben op je SEO prestaties van die pagina. Het is vaak ook gewoon duidelijker voor gebruikers waar deze link uiteindelijk naartoe zal leiden.

Start zelf met SEO

Je bent net door de eerste basics van je SEO verhaal geploegd. Je hebt een idee van wat de belangrijkste zaken zijn, hoe je deze moet terugvinden, hoe je ze kan aanpassen en met welke tools.

SEO stopt daar niet en er is uiteraard nog veel meer dat je kan leren over de techniek in SEO, hoe je content optimaliseert en over link building. Maar het is al zeker een goede start!

Onthoud steeds dat SEO tijd nodig heeft. Niet alleen om te werken maar ook om uit te voeren. Het vereist de juiste kennis, geduld en een sprankeltje passie en liefde. Het is dan misschien SEO voor beginners, maar eenmaal je gebeten bent raak je dit niet meer kwijt.

Heb je toch nog vragen of kijk je graag eens wat ik voor je kan betekenen aarzel dan zeker niet om contact op te nemen. Ik help je graag verder met al je vraagstukken en marketing kwesties.

Bekijk hier onze SEO diensten:

Google mijn Bedrijf, SEO copywriting, Technische SEO, SEO advies, SEO consultant, SEO analyse, SEO bureau, Lokale SEO specialist, YouTube SEO, Linkbuilding bedrijf

Thomas is zaakvoerder en digitale growth expert bij Seoptified. Hij heeft ervaring binnen de SEO, advertising en het bouwen van funnels. Hij is een liefhebber van de technische sector en geniet van straffe uitdagingen en strategische vraagstukken.

Contacteer het Seoptified team 👇

Samen bouwen aan jouw online verhaal? Ontdek hoe we jouw positie op de markt kunnen versterken in een gratis kennismakingsgesprek.