Case: +174,11% Organisch verkeer op 6 maanden

De bouwsector is dynamisch en bloeit, maar online opgemerkt worden tussen de stevige concurrentie is niet altijd een wandeling in het park. Bij Seoptified weten we dat maar al te goed. Dus toen een klant uit de bouwindustrie naar ons toekwam met een duidelijke missie – meer ogen op hun website – waren we méér dan enthousiast om aan de slag te gaan!

De startsituatie:

Onze klant had 650 bezoekers en 23,8K vertoningen per maand op Google. Best netjes, maar we weten na een zoekwoorden onderzoek dat er heel wat meer verkeer lag te wachten op ons. Daarom was een goed doordachte aanpak van groot belang.

Onze Aanpak

Nu vraag je je misschien af: “Hoe pak je dat aan?” Goede vraag! Hier een kijkje in onze toolkit:

Linkbuilding

Linkbuilding is vergelijkbaar met mond-tot-mondreclame. Het gaat erom dat andere websites naar jou linken als een betrouwbare bron van informatie. Hoe meer kwaliteitslinks je hebt, hoe beter Google je beschouwt. Het verhoogt je autoriteit, waardoor je hoger in de zoekresultaten verschijnt. Voor onze klant hebben we diverse strategieën gebruikt, van gastblogs tot samenwerkingen, om deze waardevolle links te verkrijgen. Als kers op de taart konden we zelfs een hoge autoriteit-link scoren op een van de belangrijkste en grootste sites in België.

Uitgebreid Content Plan & Topical-Relevancy

De niche binnen de bouwsector van onze klant is een dankbaar topic om over te schrijven. Er is namelijk heel wat informatie die je kunt toevoegen om een complete en goede website aan te bieden aan hun klanten. 

We hebben een content plan gecreëerd gericht op de meest relevante en veelgezochte onderwerpen binnen de sector. Topical-relevancy betekent dat we content produceren die niet alleen relevant is, maar ook diep duikt in specifieke onderwerpen. Het resultaat? Bezoekers zien de website als dé plek voor hun informatiebehoeften.

Door complete topics te dekken ziet niet alleen een potentiële klant jou als een betrouwbare bron, maar ook Google. Dit helpt enorm om ook je commerciële pagina’s te ranken en om mee te spelen in een competitieve niche.

Aangepaste Funnel Content

Een ‘funnel’ is de reis die een klant maakt van eerste kennismaking tot uiteindelijke conversie. We hebben content gemaakt voor elke fase: van informatieve blogs die vragen beantwoorden tot specifieke landingspagina’s die tot actie aanzetten, tot een uitgebreide FAQ die elke mogelijke vraag adresseert waar een klant mee kan zitten.

Door in elke fase van de “customer journey” aanwezig te zijn straal je meteen vertrouwen uit. Je klant leert je kennen en heeft verschillende raakpunten waar ze opnieuw kennis maken met je brand. Door ze sterk aanwezig te zijn in de zoekresultaten zijn deze klanten veel waarschijnlijker om uiteindelijk bij onze klant te converteren. Dit mede doordat ze het gevoel hebben het merk te kennen en dit ook vertrouwen.

Technische Verbeteringen

Een snelle website zorgt voor een betere gebruikerservaring, maar dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Door lazyloading worden afbeeldingen pas geladen als ze in beeld komen. Deze eenvoudige feature toepassen had al een positieve impact op de webpagina’s. Daarnaast hebben we ook alle afbeeldingen omgezet van .jpeg en .png naar .webp bestanden. Deze bestanden zijn veel kleiner maar boeten niet in op vlak van kwaliteit. Ook dit droeg bij aan een betere gebruikservaring en snellere laadtijden.

Tot slot hebben we ook het cachebeleid efficiënter gemaakt en de code beperkt tot de zaken die nodig waren. Snel, sneller, snelst!

De valkuil 

Wanneer je volop inzet op het produceren van kwalitatieve content, kan je soms onbedoeld je eigen voeten onderuit halen. Hoe dan? Wel, door het fenomeen dat we ‘kannibalisatie’ noemen. Stel je voor, je hebt meerdere pagina’s die allemaal rijk zijn aan informatie, maar ze richten zich op sterk gelijkende of overlappende onderwerpen. In plaats van elkaar te ondersteunen, beginnen deze pagina’s met elkaar te concurreren voor dezelfde zoektermen in Google. Het gevolg? In plaats van één sterke pagina die hoog rankt, heb je nu meerdere pagina’s die elkaar in de weg zitten en mogelijk lager ranken.

Maar geen paniek! We hadden dit voorzien en wisten precies hoe we dit moesten aanpakken. Door het strategisch gebruik van ‘canonical tags’ geven we aan zoekmachines duidelijk aan welke versie van een pagina als de ‘hoofd’ versie beschouwd moet worden. Daarnaast hebben we slimme redirects ingesteld om ervoor te zorgen dat bezoekers en zoekmachines naar de juiste content worden geleid. Met deze technieken hebben we het risico van kannibalisatie aanzienlijk verkleind en ervoor gezorgd dat onze content harmonieus samenwerkt in plaats van elkaar tegen te werken.

Resultaten:

Wanneer we het hebben over digitale marketing en SEO, dan draait alles uiteindelijk om de tastbare resultaten. Het zijn de cijfers die het verhaal vertellen, en jongens, wat een verhaal hebben we te vertellen!

In slechts zes maanden tijd hebben we een opmerkelijke transformatie doorgemaakt:

  • Bezoekersaantal: We begonnen met 650 bezoekers per maand, wat best respectabel is. Maar met ons uitgebreide plan en consistente inspanningen wisten we dit cijfer op te krikken naar 1,91K bezoekers. Dat is bijna een verdrievoudiging, of om precies te zijn, een groei van 194%! Deze bezoekers zijn niet alleen getallen, maar potentiële klanten, en deze toename betekent meer ogen op de producten en diensten van onze klant.
  • Vertoningen op Google: Van 23,8K naar een verbluffende 52,6K vertoningen. Een sprong van 121%. Dit betekent dat de website van onze klant nu veel vaker verschijnt wanneer mensen zoeken naar relevante termen. Dit vergroot niet alleen de zichtbaarheid, maar versterkt ook het merk in het algemeen.

Maar er is meer. Afgezien van de rauwe cijfers hebben onze inspanningen gezorgd voor kwalitatieve resultaten. We hebben posities veroverd in Google’s ‘featured snippets’, die speciale vakjes bovenaan de zoekresultaten. Dit is enorm voor de naamsbekendheid en het vertrouwen. Wanneer je verschijnt in deze snippets, word je gezien als een autoriteit op je gebied.

En als kers op de taart: SEO is geen sprint, maar een marathon. De prachtige resultaten die we tot nu toe hebben behaald, zijn slechts het begin. Met voortdurende inspanningen en optimalisaties blijven we streven naar nog betere prestaties, meer bezoekers en, uiteindelijk, een grotere groei voor onze klant in de bouwindustrie.

Thomas is een gedreven en gepassioneerd SEO copywriter. De belangrijkste onderwerpen waar Thomas Brasseur over schrijft zijn: - SEO & Digital Marketing - Hospitality & korte termijn verhuur - Immobiliën en vastgoed - Muziek en de creatieve industrie

Contacteer het Seoptified team 👇

Samen bouwen aan jouw online verhaal? Ontdek hoe we jouw positie op de markt kunnen versterken in een gratis kennismakingsgesprek.