Hoe maak je een SEO-vriendelijke website?

We zitten in een wereld waar het internet een enorme rol speelt in ons dagelijks leven. Dus het is mega-belangrijk dat bedrijven en organisaties een sterke online aanwezigheid hebben om succesvol te zijn. Een key-aspect hiervan is een SEO vriendelijke website hebben. Maar wat betekent dat nou eigenlijk en hoe zorg je ervoor dat jouw website voldoet aan de moderne eisen van zoekmachines?

In dit artikel nemen we je mee in de wondere wereld van SEO en delen we superhandige tips en strategieën om jouw website te optimaliseren.

Belang van SEO voor website succes

SEO, oftewel zoekmachineoptimalisatie, omvat een heleboel technieken die je kunt gebruiken om ervoor te zorgen dat jouw website beter gevonden wordt door zoekmachines zoals Google.

En dat is belangrijk, want de meeste internetgebruikers vertrouwen op zoekmachines om de info, producten of diensten te vinden waar ze naar op zoek zijn. 

Door je website te optimaliseren voor zoekmachines, maak je veel meer kans om hoger in de zoekresultaten te verschijnen. En dat betekent dat je meer bezoekers en potentiële klanten kunt aantrekken.

Basisprincipes van het creëren van een SEO-vriendelijke website

Het optimaliseren van je website voor SEO kan in het begin overweldigend lijken. Maar als je de basisprincipes begrijpt en stap voor stap verbeteringen aanbrengt, zul je al snel positieve resultaten zien. 

In dit artikel bespreken we enthousiast de volgende aspecten van het maken van een SEO-vriendelijke website: 

Kortom, alles wat je moet weten wanneer je aan de slag wil gaan met je website SEO-vriendelijk maken. Heb je liever wat diepgaandere informatie met eenvoudige stap voor stap plannen en tactieken? Download dan ons Gratis E-book Starten met SEO in mensentaal.

Keyword onderzoek en targeting

Keyword onderzoek is de essentiële eerste stap bij het optimaliseren van je website voor SEO. Door te begrijpen welke zoekwoorden en zinnen jouw doelgroep gebruikt om informatie, producten of diensten te vinden die verband houden met jouw bedrijf, kun je je website beter afstemmen op hun behoeften.

Er zijn verschillende handige tools beschikbaar, zoals de Google Keyword Planner en Ubersuggest, die je kunnen helpen bij het identificeren van relevante zoekwoorden en het inschatten van de concurrentie en het zoekvolume.

Met een lijst van relevante zoekwoorden in je arsenaal is het belangrijk om deze strategisch in je website te verwerken. Dit betekent dat je zoekwoorden opneemt in titels, koppen, meta-beschrijvingen, URL’s en alt-teksten van afbeeldingen.

Zorg er echter voor dat je niet overdrijft met het gebruik van zoekwoorden, want zoekmachines beschouwen dit als spam en dit kan leiden tot een lagere ranking of zelfs een penalty.

De structuur en navigatie van je website spelen een cruciale rol in zowel gebruiksvriendelijkheid als SEO-prestaties. Een goed georganiseerde website maakt het niet alleen gemakkelijker voor bezoekers om de gewenste informatie te vinden, maar ook voor zoekmachines om de inhoud van je site te begrijpen en te indexeren.

Zorg ervoor dat je website een heldere hiërarchie heeft met logische categorieën en subcategorieën. Gebruik beschrijvende en SEO-vriendelijke URL’s, evenals interne links, om bezoekers en zoekmachines te helpen bij het navigeren door je site.

Daarnaast is een eenvoudig en overzichtelijk navigatiemenu essentieel, zodat gebruikers snel en moeiteloos door je site kunnen bladeren.

Laat je liever je website maken door een expert? ?

Creëren van hoogwaardige, SEO-geoptimaliseerde content

Content is koning, zowel voor je bezoekers als voor zoekmachines. Het creëren van waardevolle, informatieve en boeiende SEO content is essentieel voor het succes van je website.

Zorg ervoor dat je regelmatig nieuwe content toevoegt, zoals blogposts, artikelen, infographics en video’s, om bezoekers te informeren, te vermaken en te overtuigen.

Bij het schrijven van content is het belangrijk om je te richten op het beantwoorden van de vragen en het oplossen van de problemen van je doelgroep. Gebruik de eerder geïdentificeerde zoekwoorden op een natuurlijke manier in je content, zonder overdreven gebruik ervan.

Houd ook rekening met een goede structuur in je content, met duidelijke koppen en subkoppen, zodat zowel bezoekers als zoekmachines de inhoud gemakkelijk kunnen begrijpen en scannen.

Heb je graag wat hulp bij het schrijven van je content? Dan is er een fantastische tool op de markt die je helpt bij elke stap op de weg. Surfer SEO is een content tool dat je helpt om de beste SEO vriendelijke teksten te schrijven.

On-page SEO best practices

On-page SEO draait om alle optimalisaties die je direct op je website kunt uitvoeren. Denk aan het verbeteren van je content, het optimaliseren van titels, meta-beschrijvingen en header tags, en het gebruik van schema markup. Hier zijn een paar belangrijke on-page SEO best practices:

 • Schrijf unieke en pakkende titels en meta-beschrijvingen voor elke pagina op je website, en gebruik relevante zoekwoorden. Zo trek je de aandacht van zowel zoekmachines als bezoekers.
 • Gebruik header tags (H1, H2, H3, enz.) om de structuur van je content te benadrukken en zoekmachines te helpen begrijpen welke informatie het belangrijkst is.
 • Voeg alt-teksten toe aan je afbeeldingen, met beschrijvende tekst en relevante zoekwoorden. Zo kunnen zoekmachines de inhoud van je afbeeldingen begrijpen en indexeren.
 • Maak gebruik van schema markup om gestructureerde gegevens aan je content toe te voegen. Dit helpt zoekmachines beter te begrijpen waar je content over gaat en kan je zelfs in aanmerking laten komen voor speciale resultaten in de zoekresultaten.

Technische SEO overwegingen

SEO illustratie

Technische SEO richt zich op optimalisaties die ervoor zorgen dat zoekmachines je website probleemloos kunnen crawlen en indexeren. Hier zijn een paar belangrijke technische SEO-aspecten:

 • Zorg ervoor dat je website snel laadt, omdat dit zowel de gebruikerservaring als de SEO-prestaties beïnvloedt. Gebruik tools zoals Google PageSpeed Insights en GTmetrix om de snelheid van je site te analyseren en verbeterpunten te vinden.
 • Maak een XML-sitemap en dien deze in bij zoekmachines. Dit helpt ze de inhoud van je site gemakkelijker te vinden en te indexeren.
 • Gebruik HTTPS-encryptie om de veiligheid van je website te waarborgen en te voldoen aan de beveiligingseisen van zoekmachines.
 • Zorg ervoor dat je website mobielvriendelijk is en goed toegankelijk op verschillende apparaten en schermformaten. Steeds meer mensen gebruiken mobiele apparaten om te zoeken, dus dit is van groot belang.

Mobielvriendelijk ontwerp en toegankelijkheid

Met het groeiende aantal mobiele gebruikers is het mega-belangrijk dat je website mobielvriendelijk is en gemakkelijk toegankelijk op verschillende apparaten en schermformaten. Een mobielvriendelijk ontwerp zorgt ervoor dat je website automatisch wordt aangepast aan het scherm van de gebruiker en het mobiel apparaat, wat resulteert in een topgebruikerservaring en betere SEO-prestaties.

Daarnaast is het ook essentieel dat je website voldoet aan toegankelijkheidseisen, zodat mensen met verschillende beperkingen moeiteloos toegang hebben tot je content. Dit betekent dat je duidelijke en contrastrijke kleuren gebruikt, flikkerende of bewegende elementen vermijdt, en alternatieve tekst biedt voor afbeeldingen en video’s.

Linkbuilding en off-page strategieën voor een SEO vriendelijke website

Linkbuilding en off-page SEO hebben betrekking op alle optimalisaties die je buiten je eigen website kunt uitvoeren om je ranking en zichtbaarheid in zoekmachines te verbeteren. Hier zijn een paar belangrijke linkbuilding en off-page SEO-strategieën:

 • Bouw kwalitatieve backlinks op door gastblogs te schrijven, persberichten te verspreiden, deel te nemen aan online forums en je content te delen op sociale media. Zo vergroot je je online aanwezigheid en autoriteit.
 • Maak gebruik van lokale SEO door je website te optimaliseren voor lokale zoekopdrachten en je aan te melden bij lokale bedrijfsvermeldingen en directories. Dit helpt je om gevonden te worden door mensen in je lokale gemeenschap.
 • Zorg voor een actieve aanwezigheid op sociale media en gebruik deze platforms om je content te promoten en te delen met je publiek. Zo vergroot je de kans dat anderen naar je website linken en je content delen.

Door deze linkbuilding en off-page SEO-strategieën toe te passen, kun je je website nog meer in de schijnwerpers zetten en je positie in zoekmachines versterken.

Analyseren en meten van je SEO-succes

Het meten van je SEO-prestaties is superbelangrijk om te zien of je inspanningen vruchten afwerpen en om te ontdekken waar je nog verbeteringen kunt aanbrengen. Hier zijn een paar belangrijke metingen om in de gaten te houden:

 • Organisch verkeer: Dit is het aantal bezoekers dat via zoekmachines op je website belandt. Het laat zien hoe goed je website wordt gevonden in de zoekresultaten.
 • Zoekwoordposities: Dit geeft aan op welke positie je website verschijnt in de zoekresultaten voor relevante zoekwoorden. Het is belangrijk om te streven naar hogere posities om meer zichtbaarheid te krijgen.
 • Bounce rate: Dit is het percentage bezoekers dat je website verlaat zonder naar een andere pagina te gaan. Een hoge bounce rate kan duiden op een slechte gebruikerservaring of onvoldoende relevantie van de content.
 • Conversies: Dit meet het aantal bezoekers dat een gewenste actie uitvoert, zoals het invullen van een formulier of het plaatsen van een bestelling. Het geeft inzicht in de effectiviteit van je website in het behalen van je doelen.

Door regelmatig deze meetwaarden te analyseren en te vergelijken met je doelstellingen, kun je ontdekken waar je nog kunt verbeteren en je SEO-strategie verder kunt optimaliseren. Het is een geweldige manier om te zien welke aspecten goed werken en waar je extra aandacht aan moet besteden.

Conclusie: Hoe maak je een SEO vriendelijke website

Het creëren van een SEO-vriendelijke website is van essentieel belang in onze steeds meer gedigitaliseerde wereld. Door de basisprincipes te begrijpen en de juiste strategieën toe te passen, kun je de zichtbaarheid van je website vergroten, meer bezoekers aantrekken en uiteindelijk het succes van je online aanwezigheid vergroten.

We hebben in deze blogpost een breed scala aan aspecten behandeld, van het belang van SEO voor het succes van je website tot het optimaliseren van de structuur, content en technische aspecten.

We hebben ook benadrukt hoe mobielvriendelijkheid, toegankelijkheid, linkbuilding en het meten van SEO-succes een rol spelen in het verbeteren van je positie in zoekmachines.

Het is belangrijk om de basisprincipes van zoekwoord onderzoek, on-page SEO, technische optimalisaties en off-page strategieën te begrijpen en toe te passen. Daarnaast is het cruciaal om voortdurend je prestaties te meten en te analyseren, zodat je kunt blijven optimaliseren en groeien.

Met deze kennis ben je goed op weg om een SEO-vriendelijke website te creëren die niet alleen zoekmachines aanspreekt, maar ook je bezoekers een geweldige ervaring biedt. 

Dus waar wacht je nog op? Ga aan de slag en geef je website de boost die het verdient!

Thomas is zaakvoerder en digitale growth expert bij Seoptified. Hij heeft ervaring binnen de SEO, advertising en het bouwen van funnels. Hij is een liefhebber van de technische sector en geniet van straffe uitdagingen en strategische vraagstukken.

Contacteer het Seoptified team 👇

Samen bouwen aan jouw online verhaal? Ontdek hoe we jouw positie op de markt kunnen versterken in een gratis kennismakingsgesprek.