SEO vs. SEA – Wat zijn de verschillen tussen SEO en SEA

Bij online marketing is een zoekmachine vaak een belangrijk kanaal om klanten en opdrachtgevers te helpen uw bedrijf te vinden. Twee fundamentele manieren om uw rang op de resultatenpagina van zoekmachines (SERP) te verhogen zijn zoekmachine optimalisatie (SEO) en zoekmachine adverteren (SEA).

Zowel SEO en SEA zijn van extreem grote waarde voor elk bedrijf. In dit artikel leggen we het verschil uit tussen SEO en sea, wanneer je ze kan gebruiken en wat de voordelen zijn van beide.

Wat is SEO of Search Engine Optimization?

SEO staat voor search engine optimization of zoekmachine optimalisatie. Het doel van SEO is om verkeer te genereren door het optimaliseren van de inhoud van je website en de online vindbaarheid te verhogen. Hopelijk komt deze dan boven andere onbetaalde zoekresultaten of organische zoekresultaten op de zoekmachine terrecht..

De google zoekresultaten pagina met organische zoekresultaten

Dit kan op verschillende zoekmachines zoals Google, Bing, Yahoo… Je online vindbaarheid en positie in Google is dus sterk afhankelijk van je zoekmachine optimalisatie.

Om te starten met goede SEO, onderzoekt je eerst zoekwoorden en relevante zoektermen die iets met je bedrijf te maken hebben. Een goed idee is om ook eens een kijkje te nemen bij je concurrentie die het goed doen binnen je branche (een goede positie of eerste positie in Google is hier belangrijkst).

Heb je eenmaal een lijst met zoekwoorden , dan kan je verder met het starten van je zoekmachine-strategie. Een groot deel hangt namelijk af van je content op je website. Er komt wel meer bij kijken, uiteraard, maar content is één van de drie grote pijlers binnen de SEO.

Wat is SEA of Search Engine Advertising?

SEA staat voor Search Engine Advertising of zoekmachine marketing en houdt in dat je een zoekmachine-bedrijf rechtstreeks betaalt. Hierdoor kunnen ze je garanderen dat jouw website bovenaan de eerste pagina van de zoekresultaten verschijnt voor gekozen zoekwoorden.

Een goed voorbeeld hiervan zijn de bovenste zoekresultaten op Google. Deze eerste zoekresultaten zijn allemaal betaalde zoekresultaten.

De meeste zoekmachines bieden een dienst aan waar je je kunt registreren om een pay-per-click (PPC) budget in te stellen. Hier kan je kiezen voor welke zoekoorden je wil adverteren. De Zoekmachine zal dan door middel van een veilig jouw advertentie aanbieden of niet.

Door samen te werken met bijvoorbeeld Google ads (vroeger was dit adwords) krijg je een duidelijk overzicht van je statistieken over je advertentie. Je betaalt ook enkel als iemand op je advertentie klikt. Niet als deze tevoorschijn komt.

SEA richt zich dus op online vindbaar zijn door een cost per click structuur. Een succesvolle SEA-strategie kan heel wat verschil maken, omdat jouw website alleen verkeer ontvangt zolang je betaalt.

Door een SEA campagne op te zetten geef je je bedrijf een directe boost. Door deze grote blootstelling wordt je makkelijker gevonden en boost je je winst. Dit is een erg goede strategie op korte termijn als je de mogelijkheid hebt om te investeren in marketing.

Verschillen tussen SEA en SEO

De meest voor de hand liggende verschillen tussen SEO en SEA zijn de duur van uw resultaat, succes en een winstgarantie. Beide strategieën vallen onder zoekmachine marketing en zetten in op beter gevonden worden en een goede zichtbaarheid.

Organisch vs. betaald verkeer

Het organische verkeer dat je binnen krijgt, dat komt dankzij SEO. Betaald verkeer daarentegen noemen we SEA.

Beide strategieën vereisen een passend budget. Organische groei berust eerder op personeelsuitgaven in tegenstelling tot het betalen van de zoekmachine om een dienst (advertentie) te verlenen.

Organische klikken zijn waardevoller omdat ze moeilijker te bereiken zijn. Je betaalt niet voor klikken, maar trekt verkeer aan op basis van uw inhoud of diensten waar je klanten al naar op zoek zijn.

Betaald verkeer geeft je heel wat blootstelling aan een groot publiek. Afhankelijk van welke zoekwoorden je hebt opgenomen in je advertentie, zal je publiek meer of minder interesse vertonen.

Het grote verschil met niet betaald verkeer is dat als je gevonden wordt, de intenties van je klanten veel duidelijker zijn. Je bent vindbaar op het moment dat de klant precies naar dit onderwerp op zoek is. Als gevolg hiervan zijn organische klikken dus meer waard dan betaalde klikken.

Duurzaamheid

Terwijl SEO en SEA afhankelijk van de strategie gelijke prijspunten kunnen hebben, kan betaalde reclame slechts gedurende een beperkte tijd winst en goede resultaten opleveren.

een stijgende grafiek in Google Search Console

Er is een grotere kans op onmiddellijk succes met behulp van SEA, maar onbetaalde marketing inspanningen hebben vaak een beter rendement op lange termijn voor de zoekterm in kwestie. Voor SEO is er een grotere kans op succes op termijn, met een voorspelbaar en transparant budget.

SEO-strategieën, in tegenstelling tot SEA, zijn ook duurzamer, want als je in staat bent om een hoge positie voor een zoekwoord te scoren dan kan je daar wel even blijven. En een goede ranking zorgt voor meer conversies en winst. SEO is een lange termijn strategie.

Omdat je rechtstreeks niet betaald voor deze positie ben je ook niet beperkt door budget in de hoeveelheid kliks dat je kan krijgen. Weet ook dat een groot deel van de mensen op het internet doelbewust betaalde advertenties uit de weg gaan.

SEA biedt vaak een beperkte periode van levensvatbaarheid en staat niet altijd gelijk aan een eerste resultaat als je concurrenten hebt die dezelfde trefwoorden en zinnen gebruiken.

Resultaten meten en conversie tracking

Wanneer je aan de slag gaat met SEA zoals Google Ads, dan voorziet het platform je van een hele waaier aan metrics. Je kan zo statistieken bekijken per zoekwoord, per doelgroep… noem maar op.

Dankzij alle beschikbare data kan je tijdens het adverteren blijven optimaliseren voor hoge kwaliteit. Zo kan je je kosten minimaliseren en coversies verhogen.

Search Engine optimization of SEO is moeilijker meetbaar. Je kan wel steeds Google Analytics en Google Search Console gebruiken om je doelen en je verkeer te meten. Maar de uikomst van deze statistieken is niet even helder als tijdens het adverteren.

Een groot verschil tussen seo en sea is dus dat het moeilijk kan zijn om resultaten aan te tonen. Zeker op korte termijn is het verschil in positie en verkeer moeilijk te zien. Op lange termijn wordt dit eenvoudiger maar het is nog steeds moeilijk aan te tonen hoeveel je gewonnen hebt met elke SEO opdracht.

Wat zijn de belangrijkste voordelen van SEO en SEA?

Er is een verschil tussen SEO en SEA, zo veel is zeker. Maar beide hebben ook duidelijke voordelen. Het is belangrijk om beide mogelijkheden te verstaan en om te begrijpen hoe je elke strategie kan inzetten voor jouw bedrijf.

Weet je niet welke kant je op moet, dan is het vaak een goed idee om een expert onder de arm te nemen. Deze zal je precies kunnen zeggen welke strategie het beste zal werken en hoe je deze kan implementeren voor de beste advertenties en organische resultaten binnen de online marketing.

De voordelen van SEO zijn:

Afbeeldingen Optimaliseren voor SEO - Blog

Bouw een betrouwbare reputatie op het web

Het vergt veel tijd en werk om een SEO strategie uit te bouwen. Het voordeel hierbij is dat ook jouw klanten je zullen zien als een autoriteit binnen je niche. Enkel en alleen omdat je erg aanwezig bent bij elke zoekopdracht over dit onderwerp.

Betere zichtbaarheid en een betere ervaring

Gebruikers zijn soms meer geneigd om op organische resultaten te klikken. Dit omdat de zoekmachines duidelijk de betaalde resultaten als advertenties bestempelen. Helaas schept dit niet altijd evenveel vertrouwen.

Sta je dus bovenaan op Google en doe je dit zonder adverteren dan kan je rekenen op meer vertrouwen van je bezoekers.

De voordelen van SEA zijn:

Je bezit de volle controle over je doelgroep

Advertenties op zoekmachines bieden je de mogelijkheid om te kiezen bij wie je zichtbaar bent. Je kan het zo gek niet bedenken. In Google adwords, Google ads of bing ads kan filteren op precieze locatie, geslacht, leeftijd, interesses en online gedrag.

Dankzij deze handige feature bereik jij dus precies de doelgroep die je wil bereiken. Zo kan je je focussen op mensen die interesse hebben in jouw product of diensten.

Gemakkelijk en efficiënt proces

Het aanmaken van betaalde advertenties is een veel gestroomlijnder proces dan SEO. Omdat het gebeurt via één enkele gebruikersinterface met als enige doel een SEA-campagne opstellen.

Hoewel bijvoorbeeld Google Ads soms overweldigend kan lijken in het begin heb je ook veel intuïtieve manieren ter beschikking om makkelijk te adverteren. Deze zijn meestal niet van even hoge kwaliteit maar bieden wel een goede oplossing als je niet met een SEA-expert wil samenwerken.

Jij hebt volle controle over waar je klant heen gaat

Met je betaalde zoekresultaat stel jij de pagina in waar je wil dat je gebruiker heen gaat. Zo hoeven ze niet te zoeken op een zoekmachine om alle resultaten te filteren. Je stuurt ze gewoon rechtstreeks naar waar ze moeten zijn.

Ideaal is wanneer alle informatie op je landingspagina staat met op het einde en in het begin één duidelijke call-to-action.

Wanneer gebruik je SEO, SEA of beide?

Je kunt een winstgevende zoekmachine campagne opzetten door te begrijpen wanneer je SEO moet gebruiken en wanneer u SEA de betere keuze is. Of je beslist om beide in te zetten. Hier zijn enkele relevante situaties voor elke categorie:

Alleen SEO

 • Starten van een blog
 • Algemene groei van je website stimuleren
 • Meer leads ontvangen op lange termijn
 • Gradueel meer mensen bereiken met je content
 • Lanceren van een nieuw social media account
 • Het maken van een nieuwe sitemap of andere grote veranderingen aan uw website

Alleen SEA

 • Het aanbieden van een promotionele korting die voor een beperkte tijd beschikbaar is
 • Een nieuwe fysieke locatie openen
 • Lancering van een gerichte campagne voor een specifieke doelgroep
 • Zowel SEA als SEO
 • Een nieuw product of dienst lanceren
 • Een samenwerking met een social media influencer of beroemdheid promoten
 • Een marketingcampagne opzetten die meerdere kanalen bereikt

Bekijk hier onze SEO en SEA diensten:

Google mijn Bedrijf, SEO copywriting, Technische SEO, SEO advies, SEO consultant, SEO analyse, SEO bureau, Lokale SEO specialist, YouTube SEO, Linkbuilding bedrijf, SEA, Google Ads

Thomas is een gedreven en gepassioneerd SEO copywriter. De belangrijkste onderwerpen waar Thomas Brasseur over schrijft zijn: - SEO & Digital Marketing - Hospitality & korte termijn verhuur - Immobiliën en vastgoed - Muziek en de creatieve industrie

Contacteer het Seoptified team 👇

Samen bouwen aan jouw online verhaal? Ontdek hoe we jouw positie op de markt kunnen versterken in een gratis kennismakingsgesprek.